Kefir si Kombucha
+19
dana.prisecaru
iulia sevcenco
anairdaida
cristina350
fiordaliso
canadianca50
Tiama
bumbu antonia
dandana
diblaru maria
mykya
StMihaela
valentinadof
rosita
aurishta
Giobsy
Karina33
MagdaMarin
Admina
23 participanți
Pagina 1 din 3
Pagina 1 din 3 • 1, 2, 3
Kefir si Kombucha
Am primit de la o forumista marinimoasa, careia ii multumesc si pe aceasta cale doua culturi una de kefir caucazian si alta de kombucha japonez rusesc(sec.19).
Ei acum am o nelamurire, cum n-am mai preparat ceai kambucha pana acum, cred ca s-a contaminat prima cultura. Adica am inteles ca pe langa "ciuperca" mama se formeaza niste filamente maronii, dupa cum se poate vedea mai jos:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Deci ele nu afecteaza calitatea ceaiului, dar nu inteleg daca trebuie sa le inlatur sau sa le las acolo, la urmatorul ceai. Si inca o nelamurire, la suprafata a aparut asa o chestie ca o ... nu stiu cum sa-i zic dar am gasit pe Wiki ca aia inseamna ca e contaminata. Acum ce fac, pastrez ceaiul pentru clatit parul, nu-l bem dar cum reincep o noua productie? E nevoie sa mai pun lichid din aceasta peste noul ceai sau o pot lua de la 0, cu ceai verde proaspat si sa mut doar "ciuperca" si zaharul?
Am pus "ciuperca" intre "" pentru ca este de fapt o colonie de bacterii si drojdii, nu o ciuperca in adevaratul sens al cuvantului, dar arata ca una.
p.s. pentru cine nu stie ce sunt, o sa revin cu detalii, dar sper sa ma lamureasca cineva, ca trebuie sa o mut in alt ceai, azi.
Ei acum am o nelamurire, cum n-am mai preparat ceai kambucha pana acum, cred ca s-a contaminat prima cultura. Adica am inteles ca pe langa "ciuperca" mama se formeaza niste filamente maronii, dupa cum se poate vedea mai jos:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Deci ele nu afecteaza calitatea ceaiului, dar nu inteleg daca trebuie sa le inlatur sau sa le las acolo, la urmatorul ceai. Si inca o nelamurire, la suprafata a aparut asa o chestie ca o ... nu stiu cum sa-i zic dar am gasit pe Wiki ca aia inseamna ca e contaminata. Acum ce fac, pastrez ceaiul pentru clatit parul, nu-l bem dar cum reincep o noua productie? E nevoie sa mai pun lichid din aceasta peste noul ceai sau o pot lua de la 0, cu ceai verde proaspat si sa mut doar "ciuperca" si zaharul?
Am pus "ciuperca" intre "" pentru ca este de fapt o colonie de bacterii si drojdii, nu o ciuperca in adevaratul sens al cuvantului, dar arata ca una.
p.s. pentru cine nu stie ce sunt, o sa revin cu detalii, dar sper sa ma lamureasca cineva, ca trebuie sa o mut in alt ceai, azi.
Re: Kefir si Kombucha
Anul trecut eu am consumat cateva luni acest ceai si era tare bun.Am si zis pe forum de el .Sper ca atunci cand voi avea net acasa sa te pot ajuta.
Si culturile chiar se impuiau bine si frumos.
Pana s-a scumpit exagerat de mult zaharul ,atunci am renuntat caci faceam cca 15 l de ceai la o productie.
Vorbim mai multe cand vine netul.
Si culturile chiar se impuiau bine si frumos.
Pana s-a scumpit exagerat de mult zaharul ,atunci am renuntat caci faceam cca 15 l de ceai la o productie.
Vorbim mai multe cand vine netul.
Re: Kefir si Kombucha
Admina pe noi ne-a crescut bunica cu ciuperca de ceai. Habar n-aveam cum se numeste. Ce stiam atunci era ca pe la 40 si ceva de ani fusese trimisa acasa sa moara in patul ei dupa un ulcer perforat ce nu se vindeca. Zicea ca o batrana (bunica era basarabeanca refugiata) i-a dat ciuperca si s-a vindecat. Nu ma stiu in copilarie fara borcanele de ceai pe bufet! Fiind multe in casa folosea doua borcane de trei kile. Iar ceaiu folosit era din plante bune pentru stomac, fiere sau ficat. Nu ceai negru sau verde, alea ar fi fost mofturi. Aveam in camara permant saculetele de panza cu sunatoare, tei, menta, musetel, cimbrisor, sovarf, matasea porumbului si multe altele stiute de ea si culese de noi pe unde umblam.
Din ce tin minte borcanele erau acoperite cu tifon dublu, folosea atat la acoperire cat si la strecurat. Cand punea ceai nou nu spala ciuperca, turna doar peste ceaiul racit si strecurat. Spala borcanele din cand in cand folosind doar apa (sigur nu detergenti). Si nu statea 7 zile la acrit ceaiul, din cate mi-amintesc la 2 zile se bea.
Nu mai stiu cat ceai bea ea zilnic dar noua ne cam dadea o cana pe zi. Ne placea gustul acrisor si faptul ca era usor acidulat, era 'pastila' la care nu faceam mofturi. Ne scotea din probleme cand dadeam in indigestii dupa posturile tinute strict dar beam si la raceli ca ni-l facea din ceaiuri speciale.
Parca ma bate si pe mine gandul sa reiau tipul asta de tratament profilactic si natural. Poate cand o inmultesti imi faci si mie o portie mica.
La intrebarea ta zic cam asa: nu cred ca ai contaminat cu nimic ciuperca, este rezistenta si se 'vindeca' singura. Daca nu ai incredere in tura asta de ceai foloseste-o la altceva (extern) si fa o tura noua de ceai. Clateste ciuperca cu apa rece simpla si foloseste-o cu incredere!
Din ce tin minte borcanele erau acoperite cu tifon dublu, folosea atat la acoperire cat si la strecurat. Cand punea ceai nou nu spala ciuperca, turna doar peste ceaiul racit si strecurat. Spala borcanele din cand in cand folosind doar apa (sigur nu detergenti). Si nu statea 7 zile la acrit ceaiul, din cate mi-amintesc la 2 zile se bea.
Nu mai stiu cat ceai bea ea zilnic dar noua ne cam dadea o cana pe zi. Ne placea gustul acrisor si faptul ca era usor acidulat, era 'pastila' la care nu faceam mofturi. Ne scotea din probleme cand dadeam in indigestii dupa posturile tinute strict dar beam si la raceli ca ni-l facea din ceaiuri speciale.
Parca ma bate si pe mine gandul sa reiau tipul asta de tratament profilactic si natural. Poate cand o inmultesti imi faci si mie o portie mica.
La intrebarea ta zic cam asa: nu cred ca ai contaminat cu nimic ciuperca, este rezistenta si se 'vindeca' singura. Daca nu ai incredere in tura asta de ceai foloseste-o la altceva (extern) si fa o tura noua de ceai. Clateste ciuperca cu apa rece simpla si foloseste-o cu incredere!
Karina33- Membru de onoare - croitorie
-
Numarul mesajelor : 2891
Varsta : 55
Localizare : Rm. Valcea
Data de inscriere : 15/12/2009
Re: Kefir si Kombucha
Admina, inainte de a incepe o noua productie, ciuperca trebuie spalata sub jet de apa (preferabil apa plata sau apa de izvor). Astfel, acele filamente maro se indeparteaza si ramane ciuperca fara mucozitati.
In alta ordine de idei: spuneai ca la suprafata a aparut o chestie. In mod normal, la suprafata ceaiului (in timpul perioadei de fermentare) se formeaza o noua ciuperca (ciuperca "pui").
Deci, la sfarsitul fermentarii (7-10 zile), in vas vei avea doua ciuperci: ciuperca "mama" si ciuperca "pui". Pe cea batrana o pui in alt vas (si dublezi productia) sau o pastrezi pur si simplu intr-un vas "depozit", pentru utilizari ulterioare sau pentru a o da mai departe.
M-am exprimat ca un cal. Dar sper ca intelegi cate ceva.
Pentru a incepe o noua productie de ceai, iti trebuie lichid de start.
In alta ordine de idei: spuneai ca la suprafata a aparut o chestie. In mod normal, la suprafata ceaiului (in timpul perioadei de fermentare) se formeaza o noua ciuperca (ciuperca "pui").
Deci, la sfarsitul fermentarii (7-10 zile), in vas vei avea doua ciuperci: ciuperca "mama" si ciuperca "pui". Pe cea batrana o pui in alt vas (si dublezi productia) sau o pastrezi pur si simplu intr-un vas "depozit", pentru utilizari ulterioare sau pentru a o da mai departe.
M-am exprimat ca un cal. Dar sper ca intelegi cate ceva.
Pentru a incepe o noua productie de ceai, iti trebuie lichid de start.
_________________
GiobsySoulMade.wordpress
Giobsy Soul Made Crochet
Re: Kefir si Kombucha
Hehehe, am inceput si eu sa ma "kefiresc" si sa ma "kombuchesc"
aurishta- Atotcunoscător
-
Numarul mesajelor : 3945
Varsta : 56
Localizare : bucuresti
Data de inscriere : 18/04/2010
Re: Kefir si Kombucha
Te-am prins! Cand face pui ciuperca de ceai (ca aia de kefir nu mi-a placut) trimiti pe autocar spre Valcea unul! Tot esti aproape de autogara...aurishta a scris:Hehehe, am inceput si eu sa ma "kefiresc" si sa ma "kombuchesc"
Si da si copiilor sa bea ca-i tare bun la multe. Si e si placut la gust...
Karina33- Membru de onoare - croitorie
-
Numarul mesajelor : 2891
Varsta : 55
Localizare : Rm. Valcea
Data de inscriere : 15/12/2009
Re: Kefir si Kombucha
Uite chestia:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
A stat mult pe posta, de marti pana lunea viitoare... Dar totusi cred ca nu i-a cauzat pentru ca dupa ce am pus-o in ceai cu tot cu lichidul trimis la vreo cateva zile mirosea frumos, fructat, parca. Acum miroase a otet, nu ca ar fi deranjant cam ca cel de mere. Dar nu am gustat-o, insa. Cred ca trebuia schimbat ceaiul mai repede, azi o sa faca o saptamana de cand am pus-o in borcan.
Karina, chiar ma bucur ca ai scris. In ultima vreme am niste dureri ascutite de stomac si ma temeam sa mai beau kefir si kombu, dar daca zici ca bunica ta a baut pentru ulcer perforat, atunci nu sunt probleme. Eu am pus in ceai verde pentru ca am vrac destul de mult si cred ca e natural. Am sa adaug si eu proportii de plante, am putine recoltate de asta vara si cand nu mai am, cumpar. De ce nu-ti place kefirul?
Giobsy, ii pastrez lichid de start chiar daca e otetit? Ea cred ca s-a inmultit pentru ca are mai multe felii decat atunci cand am primit-o, dar nu a facut la suprafata nimic...
Magda, hai cu netul, hai cu netul! Ne lipsesti, draga duamno, reintra in normal, te rog.
L.E. Din cate mi-am dat seama, chestia de deasupra chiar era o noua ciupercuta in formare, era o pojghita gelatinoasa, incolora. Dar de ce s-a otetit kombu asa de repede, nu mai stiu... Vedem turul doi cum iese.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
A stat mult pe posta, de marti pana lunea viitoare... Dar totusi cred ca nu i-a cauzat pentru ca dupa ce am pus-o in ceai cu tot cu lichidul trimis la vreo cateva zile mirosea frumos, fructat, parca. Acum miroase a otet, nu ca ar fi deranjant cam ca cel de mere. Dar nu am gustat-o, insa. Cred ca trebuia schimbat ceaiul mai repede, azi o sa faca o saptamana de cand am pus-o in borcan.
Karina, chiar ma bucur ca ai scris. In ultima vreme am niste dureri ascutite de stomac si ma temeam sa mai beau kefir si kombu, dar daca zici ca bunica ta a baut pentru ulcer perforat, atunci nu sunt probleme. Eu am pus in ceai verde pentru ca am vrac destul de mult si cred ca e natural. Am sa adaug si eu proportii de plante, am putine recoltate de asta vara si cand nu mai am, cumpar. De ce nu-ti place kefirul?
Giobsy, ii pastrez lichid de start chiar daca e otetit? Ea cred ca s-a inmultit pentru ca are mai multe felii decat atunci cand am primit-o, dar nu a facut la suprafata nimic...
Magda, hai cu netul, hai cu netul! Ne lipsesti, draga duamno, reintra in normal, te rog.
L.E. Din cate mi-am dat seama, chestia de deasupra chiar era o noua ciupercuta in formare, era o pojghita gelatinoasa, incolora. Dar de ce s-a otetit kombu asa de repede, nu mai stiu... Vedem turul doi cum iese.
Ultima editare efectuata de catre Admina in Mar 08 Noi 2011, 1:28 pm, editata de 1 ori
Re: Kefir si Kombucha
Admina, daca s-a otetit, inseamna ca trebuie lasat mai putin la fermentat. Depinde de temperatura mediului si de conditiile in care fermenteaza. Data viitoare las-o mai putine zile.
Din cate stiu eu, lichidul de start este absolut necesar si nu are nimic daca s-a otetit. Otetul respectiv se poate folosi si la salate, ca si "ciuperca", dealtfel.
Am facut si eu un an jumatate ceai Kombu. Uneori nimeream zahar mai "murdar" si atunci ceaiul avea mucozitati si depuneri. Dar strecuram foarte bine, il trageam la sticle de sticla si era foarte bun.
Cred ca ma apuc din nou de ceai Kombu. Trebuie se verific "azilul" de ciuperci sa vad in ce stare sunt.
Din cate stiu eu, lichidul de start este absolut necesar si nu are nimic daca s-a otetit. Otetul respectiv se poate folosi si la salate, ca si "ciuperca", dealtfel.
Am facut si eu un an jumatate ceai Kombu. Uneori nimeream zahar mai "murdar" si atunci ceaiul avea mucozitati si depuneri. Dar strecuram foarte bine, il trageam la sticle de sticla si era foarte bun.
Cred ca ma apuc din nou de ceai Kombu. Trebuie se verific "azilul" de ciuperci sa vad in ce stare sunt.
_________________
GiobsySoulMade.wordpress
Giobsy Soul Made Crochet
Re: Kefir si Kombucha
Cum le aziliti, exilati? Problema asta am avut-o cu conopida de kefir, dupa o vreme am vrut sa fac mai rar (de fapt si acum se face foarte repede pentru cat bem noi) si as vrea sa pun la pastrare, sa incetinesc procesul. Cum faceti?
Re: Kefir si Kombucha
Azilul (ca nu stiu cum sa-i spun altfel) este un borcan in care pun ciupercile batrane, si le acopar cu ceai Kombu. Acopar borcanul cu un tifon pus in 3-4 si il pun in camara. Am pastrat doar 2-3 bucati, restul le-am aruncat.
La ceai poti sa adaugi diferite arome: pui in sticlele cu ceai batoane de scortisoara, cuisoare sau felii de lime.
Ciupercile de chefir (in perioada de repaos) le clatesti bine cu apa, le pui intr-o punga si le asezi langa peretele de frig al frigiderului. Se pot pastra si in congelator. Cand vrei sa le refolosesti, le decongelezi lent si le pui in lapte.
Despre ceaiul Kombu eu am invatat multe chestii de aici si de pe youtube.
La ceai poti sa adaugi diferite arome: pui in sticlele cu ceai batoane de scortisoara, cuisoare sau felii de lime.
Ciupercile de chefir (in perioada de repaos) le clatesti bine cu apa, le pui intr-o punga si le asezi langa peretele de frig al frigiderului. Se pot pastra si in congelator. Cand vrei sa le refolosesti, le decongelezi lent si le pui in lapte.
Despre ceaiul Kombu eu am invatat multe chestii de aici si de pe youtube.
_________________
GiobsySoulMade.wordpress
Giobsy Soul Made Crochet
Re: Kefir si Kombucha
Cu multa placere! Dar mai bine as veni sa ti-o aduc personalKarina33 a scris:Te-am prins! Cand face pui ciuperca de ceai (ca aia de kefir nu mi-a placut) trimiti pe autocar spre Valcea unul! Tot esti aproape de autogara...aurishta a scris:Hehehe, am inceput si eu sa ma "kefiresc" si sa ma "kombuchesc"
aurishta- Atotcunoscător
-
Numarul mesajelor : 3945
Varsta : 56
Localizare : bucuresti
Data de inscriere : 18/04/2010
Re: Kefir si Kombucha
Am vazut azi pe net articolul asta si mi-am adus aminte ca s-a deschis topic pe tema asta pe Forum, si m-am gandit sa il pun aici, poate foloseste cuiva (articolul e in engleza). E o trimitere acolo catre un alt link unde se vorbeste si pro si contra kombucha. Interesante mi s-au parut comentariile, uite ce zice unul:
Eu nu stiu mai nimic despre aceasta ciuperca (sau ce e), deci nu ma pot pronunta in legatura cu informatiile din linkurile de mai sus, dar m-am gandit ca poate foloseste, totusi, cuiva.One novel thesis as to why people stand by their Kombucha is that it does contain one chemical element that promotes feelings of wellbeing and being energized: caffeine.
That's because black tea, the essential aspect of Kombucha is the greatest beverage on earth. Its caffeine levels are low enough that you can drink it all day - maintaining a slight buzz while simultaneously hydrating your person (...)
rosita- Atotcunoscător
- Numarul mesajelor : 1744
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 29/04/2010
Re: Kefir si Kombucha
Eu din cate stiu cafeina nu este element chimic, ca nu e in tabelul lui Mendeleev. Si mai stiu ca se gaseste in cafea, nu in ceai negru. In ceai negru se gaseste teina, care e alta mancare de peste. Ma rog, asta din aduceri aminte, nu m-am documentat acum.
Oricum se poate face si cu ceai verde si cred ca si cu ceai alb, dupa cum zicea Karina si doar din ceai de plante medicinale, care nu au stimulenti. Ea se hraneste cu zahar, nu cu ceai, e doar mediul in care traieste.
Rosita, nu te combat, iti dai seama. Chiar am dat si eu de pareri impartite si am de gand sa citesc. Dar atat de nociva nu are cum sa fie. Asa e controversat si bifidus regularis din iaurturi si o gramada de bacterii bune pentru flora noastra intestinala, detoxifiere si sanatate, per total. Bine ca nu combat cola si alte porcarii din comert, care contin doar 3% fruct si ne otravesc lent si sigur, daca le bem si combat o chestie care e pusa in ceai cu zahar... Eu as avea mai mari probleme cu zaharul ramas in kombu, dupa ce e gata bautura. Nu de alta dar eu nu tin zahar alb in casa (rar mai iau cand am de facut o prajitura pentru familie) si acum ar trebui sa-l beau, cu drag.
Oricum se poate face si cu ceai verde si cred ca si cu ceai alb, dupa cum zicea Karina si doar din ceai de plante medicinale, care nu au stimulenti. Ea se hraneste cu zahar, nu cu ceai, e doar mediul in care traieste.
Rosita, nu te combat, iti dai seama. Chiar am dat si eu de pareri impartite si am de gand sa citesc. Dar atat de nociva nu are cum sa fie. Asa e controversat si bifidus regularis din iaurturi si o gramada de bacterii bune pentru flora noastra intestinala, detoxifiere si sanatate, per total. Bine ca nu combat cola si alte porcarii din comert, care contin doar 3% fruct si ne otravesc lent si sigur, daca le bem si combat o chestie care e pusa in ceai cu zahar... Eu as avea mai mari probleme cu zaharul ramas in kombu, dupa ce e gata bautura. Nu de alta dar eu nu tin zahar alb in casa (rar mai iau cand am de facut o prajitura pentru familie) si acum ar trebui sa-l beau, cu drag.
Re: Kefir si Kombucha
Trebuie neaparat sa ma documentez si eu!
_________________
Handmade Valentinadof
valentinadof- Moderator
-
Numarul mesajelor : 3163
Varsta : 47
Localizare : dofteana,bacau
Data de inscriere : 29/01/2010
Re: Kefir si Kombucha
Acuma am apucat sa intru si eu.
Chesta de la suprafata e noua cultura. Din cate stiu eu, daca pui "placinta" cu fata in sus, face pui la suprafata borcanului, daca o pui cu fata in jos face pui sub ea, ca si cum si-ar adauga foi dedesupt. (Inca nu m-am prins care e fata si care fundul, le pun in borcan la noroc
Chestiile maro sunt drojdii. Uneori le strecor, uneori nu. La baut le strecor, ca sunt amarui.
De spalat nu spal ciuperca, mie imi raman in borcan toate drojdiile si pielitele si scap de ele cand strecor in sticle. Neaparat trebuie pastrat 10-15 % din cat vrei sa faci mai departe ca lichid de start, nu conteaza daca strecurat sau nu.
Cel mai sanatos (zic eu) este kombu din ceai verde. Eu mai puneam pana la jumatate si plante medicinale, ca sa le pot da la copii cand le era pofta. Nu se pune menta niciodata.
Pe botul borcanului eu pun un servetel legat cu elastic de borcane.
Ca sa vezi cat este de acru si sa nu deranjezi puiul de la suprafata poti gusta, din cand in cand, cu un pai. Daca e cald se face intr-o saptamana, iarna ii ia si doua. Poate muri la temperaturi scazute, ii place undeva peste 21 grade. Sa nu bata soarele pe borcan, dar nici nu trebuie tinut in dulap. Unii zic ca e sensibil la mirosuri, dar la mine in bucatarie ii place.( Da, gatesc )Cand lichidul nu mai este dulce se poate pune in sticle. Se pune inchis ermetic la racoare (in camara) si in 2-3 zile devine acidulat, fiu-meu zicea ca-i mai bun ca Fanta.
Pentru cei cu gastrita sau ulcer (ca mine) nu se face foarte acru, chiar daca mie asa imi place. Cand nu mai este dulce in borcan, e suficient.
Chesta de la suprafata e noua cultura. Din cate stiu eu, daca pui "placinta" cu fata in sus, face pui la suprafata borcanului, daca o pui cu fata in jos face pui sub ea, ca si cum si-ar adauga foi dedesupt. (Inca nu m-am prins care e fata si care fundul, le pun in borcan la noroc
Chestiile maro sunt drojdii. Uneori le strecor, uneori nu. La baut le strecor, ca sunt amarui.
De spalat nu spal ciuperca, mie imi raman in borcan toate drojdiile si pielitele si scap de ele cand strecor in sticle. Neaparat trebuie pastrat 10-15 % din cat vrei sa faci mai departe ca lichid de start, nu conteaza daca strecurat sau nu.
Cel mai sanatos (zic eu) este kombu din ceai verde. Eu mai puneam pana la jumatate si plante medicinale, ca sa le pot da la copii cand le era pofta. Nu se pune menta niciodata.
Pe botul borcanului eu pun un servetel legat cu elastic de borcane.
Ca sa vezi cat este de acru si sa nu deranjezi puiul de la suprafata poti gusta, din cand in cand, cu un pai. Daca e cald se face intr-o saptamana, iarna ii ia si doua. Poate muri la temperaturi scazute, ii place undeva peste 21 grade. Sa nu bata soarele pe borcan, dar nici nu trebuie tinut in dulap. Unii zic ca e sensibil la mirosuri, dar la mine in bucatarie ii place.( Da, gatesc )Cand lichidul nu mai este dulce se poate pune in sticle. Se pune inchis ermetic la racoare (in camara) si in 2-3 zile devine acidulat, fiu-meu zicea ca-i mai bun ca Fanta.
Pentru cei cu gastrita sau ulcer (ca mine) nu se face foarte acru, chiar daca mie asa imi place. Cand nu mai este dulce in borcan, e suficient.
StMihaela- Junior
-
Numarul mesajelor : 333
Varsta : 49
Localizare : Romania
Data de inscriere : 03/01/2009
Re: Kefir si Kombucha
Eu il tin pe o masa, in fata geamului, din bucatarie. Sa inteleg ca-mi poate muri de frig? Acum spre exemplu e deschis si sunt sub 21grade afara... Trebuie sa-l mut, dar unde-l pun sa stea linistit ca am o mini-bucatarie, de jucarie as zice. Si eu gatesc, chiar sper sa nu se supere de asta. Kefirul chiar e bine ca-l tin sub geam ca mai scad temepratura din cand in cand sa nu se faca prea repede.
Re: Kefir si Kombucha
In primul rand cred ca nu-i face bine la kombu sa-l bata soarele.
In ce priveste temperatura, soacra mea il tinea la 10-16 grade si dupa o luna era inca dulce si nefermentat. I l-am confiscat pana i-a creat conditii
Eu l-am tinut la inceput intre dulap si perete, in camera, l-am mutat apoi intr-un colt pe hol iar acum a ajuns sub masa de lucru din bucatarie. Si bucataria mea e de jucarie, cred ca e de 2/3, nu incape in ea o masa adevarata, am un fel de masuta lunguiata, cu rafturi metalice dedesupt, noi trebuie sa mancam in sufragerie. Poate sta langa frigider, daca ma (re)apuc de (re)organizat bucataria.
Am o cunostinta care l-a pus in dulap
In ce priveste temperatura, soacra mea il tinea la 10-16 grade si dupa o luna era inca dulce si nefermentat. I l-am confiscat pana i-a creat conditii
Eu l-am tinut la inceput intre dulap si perete, in camera, l-am mutat apoi intr-un colt pe hol iar acum a ajuns sub masa de lucru din bucatarie. Si bucataria mea e de jucarie, cred ca e de 2/3, nu incape in ea o masa adevarata, am un fel de masuta lunguiata, cu rafturi metalice dedesupt, noi trebuie sa mancam in sufragerie. Poate sta langa frigider, daca ma (re)apuc de (re)organizat bucataria.
Am o cunostinta care l-a pus in dulap
StMihaela- Junior
-
Numarul mesajelor : 333
Varsta : 49
Localizare : Romania
Data de inscriere : 03/01/2009
Re: Kefir si Kombucha
M-ati facut curioasa si am citit si eu despre aceasta kombucha. Se pare ca este miraculoasa mai ales preparata in ceai negru. Dar de unde putem procura ciuperca? Se gaseste oare in magazinele de produse naturiste?
mykya- Atotcunoscător
-
Numarul mesajelor : 1732
Varsta : 48
Localizare : Prahova
Data de inscriere : 04/11/2010
Re: Kefir si Kombucha
Pai, Mykya, aici , pe forum, s-a declansat "furia Kombu" Iar "furia "asta face pui
aurishta- Atotcunoscător
-
Numarul mesajelor : 3945
Varsta : 56
Localizare : bucuresti
Data de inscriere : 18/04/2010
Re: Kefir si Kombucha
Eu deja am de dat si kefir si kombu. Kombu s-a dublat la prima productie si e foarte mare, cred ca de aia a facut ceaiul otet. Cred ca Mihaela a avut borcan de 3l macar, eu am unul de 1.8l si acum am doua clatite, ditamai, in el. Ori imi cumpar borcan de muraturi, ori mai dau din el. kefirul la fel, e tot in borcan de 1.8 si isi face datoria foarte repede. l-am tinut in lapte de dozator, nefiert si ii place, iese gras kefirul.
StMihaela, o sa mut kombu pe un raft, sub masa, nici nu m-am gandit. Am pus o carpa de bucatarie pe borcan, sa stea la adapost. Si nu bate soarele, e doar lumina, acolo.
StMihaela, o sa mut kombu pe un raft, sub masa, nici nu m-am gandit. Am pus o carpa de bucatarie pe borcan, sa stea la adapost. Si nu bate soarele, e doar lumina, acolo.
Re: Kefir si Kombucha
Fa rost de sticle din sticla. In plastic isi schimba gustul. Eu, cel putin, asa am patit.
_________________
GiobsySoulMade.wordpress
Giobsy Soul Made Crochet
Re: Kefir si Kombucha
Eu am doua borcane de 4250 ml Scuze pentru inconvenientele aparute.
Nici mie nu imi place sa lucrez cu vase de plastic. Mai ales cind vad ca au 5 in triunghiul ala care indica din ce e vasul.
Nici mie nu imi place sa lucrez cu vase de plastic. Mai ales cind vad ca au 5 in triunghiul ala care indica din ce e vasul.
StMihaela- Junior
-
Numarul mesajelor : 333
Varsta : 49
Localizare : Romania
Data de inscriere : 03/01/2009
Re: Kefir si Kombucha
Daca indraznesc si eu pentru ciuperci ,se poate? trimit banii pentru transport,Ma ajuta cineva?
diblaru maria- Ucenic
- Numarul mesajelor : 157
Localizare : crevedia
Data de inscriere : 03/10/2010
Re: Kefir si Kombucha
Saptamana viitoare, daca nu se intoarce o alta solicitanta, iti pot trimite eu. Fara taxe postale, doar sa ai grija de ele si sa-ti fie cu folos.
Eu tocmai am trimis un colet cu ambele: clatituta si conopidutzii si astept sa se refaca. Din cate imi pare merge mai greu la kombu, pentru ca se face la saptamana si cum are gura mica borcanul se va face o clatituta mica. Kefirul se inmulteste mult mai repede, in 24-48de ore ii schimb laptele si i-am dat mai mult lapte de dozator, nefiert deci gras si bun.
Apropo, pot grabi procesul de la kombu? M-am mirat si eu, dar desi erau doua clatite intr-un borcan de 2l, tot intr-o saptamana s-a facut. Sa le fi separat? Nu are legatura marimea ciupercii cu cantitatea de ceai din borcan.
A iesit foarte buna, cam ca o socata. Eu si cu fi-mea ne-am batut pe ea, barbati-miu nu a baut de bezmetic, cred ca a vazut-o si s-a socat, pentru ca bea sucuri cu drojdii: must, socata, bors.
Eu tocmai am trimis un colet cu ambele: clatituta si conopidutzii si astept sa se refaca. Din cate imi pare merge mai greu la kombu, pentru ca se face la saptamana si cum are gura mica borcanul se va face o clatituta mica. Kefirul se inmulteste mult mai repede, in 24-48de ore ii schimb laptele si i-am dat mai mult lapte de dozator, nefiert deci gras si bun.
Apropo, pot grabi procesul de la kombu? M-am mirat si eu, dar desi erau doua clatite intr-un borcan de 2l, tot intr-o saptamana s-a facut. Sa le fi separat? Nu are legatura marimea ciupercii cu cantitatea de ceai din borcan.
A iesit foarte buna, cam ca o socata. Eu si cu fi-mea ne-am batut pe ea, barbati-miu nu a baut de bezmetic, cred ca a vazut-o si s-a socat, pentru ca bea sucuri cu drojdii: must, socata, bors.
Pagina 1 din 3 • 1, 2, 3
Pagina 1 din 3
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Mier 24 Apr 2024, 7:57 am Scris de Dorulet
» Ornamente de Pasti
Dum 21 Apr 2024, 7:24 am Scris de LRodica
» Florile din gradina mea(2)
Dum 21 Apr 2024, 7:22 am Scris de LRodica
» Punct in cruce-creatii diverse (2)
Vin 19 Apr 2024, 10:46 pm Scris de mlizeta
» Din materiale reciclabile 6
Vin 19 Apr 2024, 10:41 pm Scris de mlizeta
» Miniaturi - handmade
Vin 19 Apr 2024, 10:37 pm Scris de mlizeta
» Animale de companie!!! - 5
Lun 15 Apr 2024, 8:30 am Scris de Dorulet
» Ne bem cafeaua, împreună!
Lun 15 Apr 2024, 8:06 am Scris de alesianicolau
» Retuș bluziță de dantela
Lun 15 Apr 2024, 1:42 am Scris de alesianicolau
» Triplock(overlock); totul despre surfilare(6)
Lun 15 Apr 2024, 1:17 am Scris de alesianicolau
» Cardio sau fitness? Acasa sau la sala?!
Dum 14 Apr 2024, 10:33 pm Scris de alesianicolau
» Curățenie în dulap
Dum 14 Apr 2024, 10:15 pm Scris de alesianicolau
» Jucarii crosetate
Dum 24 Mar 2024, 9:18 am Scris de LRodica
» Tipare gratis, Leko- Cap.2
Vin 08 Mar 2024, 10:38 am Scris de elena.m.m
» Conturi de utilizatori, inchise la cerere
Mier 28 Feb 2024, 11:03 am Scris de orhideea1966
» Frivolite - cap 7
Dum 25 Feb 2024, 3:30 pm Scris de LRodica
» Tehnica de embosarea a hartiei
Sam 20 Ian 2024, 7:53 am Scris de geia
» Bijuteriile noastre capitolul XX
Vin 05 Ian 2024, 8:36 am Scris de Dorulet
» Ornamente de Craciun - 6
Mier 06 Dec 2023, 9:37 am Scris de Dorulet
» Lumanari sculptate manual
Joi 30 Noi 2023, 4:49 pm Scris de LaurentiuSmin