Retete de bors facut in casa
+15
stejara
manuela29
eriliana
Dorulet
valentinadof
diada
Admina
danniela
magdaR
Kristina
silvisor
iuli.b
Uca
mnarcisa
teisoara
19 participanți
Pagina 1 din 2
Pagina 1 din 2 • 1, 2
Retete de bors facut in casa
Azi m-am suparat rau cand am luat o sticla de bors dintr-un hipermarket si era ca dracu la gust,amar de acru nici nu stiu sa spun.M-am crizat nu numai de bani ci pt.ca nu mi-am putut face treaba.Asa ca m-am hotarat :oricat nu voi avea timp si loc voi umple bors acasa.Problema e :
-cine are sa ne dea niste retete infailibile ca eu nu mai cumpar in veci bors.Ati putea spune sa ma descurc cu lamaie,da nu mereu ma ajuta la gust....
Am citit ca borsul adevarat face minuni in multe boli si in scop profilactic.....
-cine are sa ne dea niste retete infailibile ca eu nu mai cumpar in veci bors.Ati putea spune sa ma descurc cu lamaie,da nu mereu ma ajuta la gust....
Am citit ca borsul adevarat face minuni in multe boli si in scop profilactic.....
Re: Retete de bors facut in casa
In primul rand ai nevoie de "husti" - tarate acrita de la o alta tura de bors. Mai trebuie tarate, faina de porumb, crengi de visin si apa fiarta. Parca asta e tot, cel putin asa facea mama. MAi pe dupa masa o sun si vorbesc cu ea, eventual sa imi zica cum se poate face cand nu ai husti.
mnarcisa- Atotcunoscător
-
Numarul mesajelor : 2121
Varsta : 41
Localizare : eu cu ai mei
Data de inscriere : 21/01/2010
Re: Retete de bors facut in casa
Cand nu sunt husti, faci primul bors cu drojdie, dupa care pentu al doilea pastrezi hustile la lada.
Va pot da reteta mea dar cu husti, eu cu drojdie nu am facut niciodata pt ca mereu m avut husti, dar o intreb pe soacra sau pe bunica si va spun.
Va pot da reteta mea dar cu husti, eu cu drojdie nu am facut niciodata pt ca mereu m avut husti, dar o intreb pe soacra sau pe bunica si va spun.
_________________
Universul meu
Re: Retete de bors facut in casa
Am reusit sa vorbesc cu mama si am aflat ca poti obtine husti su "semipedigree" daca lasi peste noape tarate innuiate si evantul si cu niste pane neagra ( asta acreste mai mult). Prima tura de bors va fi buna, si pastrezi husti de la asta si tot faci in continuare. Si uite asa obtii husti foarte bune. Se pot tine in frigider fara nici o problema.
mnarcisa- Atotcunoscător
-
Numarul mesajelor : 2121
Varsta : 41
Localizare : eu cu ai mei
Data de inscriere : 21/01/2010
Re: Retete de bors facut in casa
un borcan mare de sticla de 8-10 litri daca ai oala de lut si mai bine,husti,tarite de griu,2 linguri de malai,o felie de paine neagra veche,frunze de visin,1-2 crengute de leustean si una de cimbru;se amesteca hustile cu taritea,pui tarite pina ajungi la o consistenta potrivita ,apoi malaiul,adaugi leusteanul,cimbrul frunzele de visin si pinea apoi adaugi apa fierbinte-nu clocotita cit cuprinde vasul,infasori vasul cu o patura,iei o lingura de lemn mare eventual noua-o tii doar ptr facut borsul,si apoi amesteci usor,pui capacul sau o farfurie deasupra,cu lingura uda inca de bors cauti persoana cea mai rea din casa si ii dai pe neve ligura pe la gura si zici,,acru borsu',acru borsu' ''a doua zi dimineata il mesteci iar dar fara zicatoare,se acreste in 24-36 de ore dupa anotimp;dupa ce s-a acrit il puneti in sticle curate cu dop la frigider;se pastreaza din husti cam 500-800grame se umple alt bors sau puneti hustile la frigider restul se azvirle sau va puteti face un gomaj pe corp ptr celulita,succes
iuli.b- Ucenic
- Numarul mesajelor : 107
Localizare : galati
Data de inscriere : 29/03/2010
Re: Retete de bors facut in casa
ia uite cine stie tot tacamul. O reteta ca la carte.
mnarcisa- Atotcunoscător
-
Numarul mesajelor : 2121
Varsta : 41
Localizare : eu cu ai mei
Data de inscriere : 21/01/2010
Re: Retete de bors facut in casa
Iuli in timp ce-l vrajesti (despre bors este vb!) prinzi persoana" rea" de mot si-o ciufulesti putin!
Observ ca nu vrei sa spui toate secretele!
Observ ca nu vrei sa spui toate secretele!
silvisor- Ucenic
-
Numarul mesajelor : 177
Localizare : iasi
Data de inscriere : 26/12/2009
Re: Retete de bors facut in casa
O reteta fara tarate exista oare?
intreb, va rog nu aruncati cu rosii!
intreb, va rog nu aruncati cu rosii!
Re: Retete de bors facut in casa
daca n-aveti celulita restul de husti il dati la gaini-daca aveti, fac oua cu nemiluita,
iuli.b- Ucenic
- Numarul mesajelor : 107
Localizare : galati
Data de inscriere : 29/03/2010
Re: Retete de bors facut in casa
Ce-mi place asta cu "Acru borsu...acru borsu" . Imi aduce aminte de canderam copil...
Re: Retete de bors facut in casa
Cum e reteta cu drojdie, va rog???? Am tarate de grau, am polenta cred ca e malaiul nostru grisat si am si vas de sticla. Nu am crengi de visin, leustean si huste. Insa vreau din suflet sa umplu bors.
danniela- Atotcunoscător
- Numarul mesajelor : 5626
Localizare : in tarile calde
Data de inscriere : 19/06/2010
Re: Retete de bors facut in casa
Ajunsa prin tarile fara bors, ma chinuie si pe mine talentul sa prestez bors acasa la soacra. Ea acreste ciorba cu lamaie si nu-l la fel. Revin cu intrebarea Danielei, cum se face borsul cu drojdie? Am faina neagra cu multe tarate si o cern ca sa pun doar taratele si polenta (e malai, adica iese sigur mamaliga). Si drojdie am gasit doar uscata, dar ma gandeam sa pun cantitatile din ochi, ceva trebuie sa iasa. Apa se pune cred ca doar calda, ca daca e fierbinte oparesti drojdia.
Re: Retete de bors facut in casa
Admina
Revin sa spun ca am si leustean, se punea cumva la umplut bors????
Pana una alta , mi-am adus din Romania o cutie cu bors pudra, nu e ca cel umplut, dar are ceva gust! Drojdie, tot uscata am si eu.
Revin sa spun ca am si leustean, se punea cumva la umplut bors????
Pana una alta , mi-am adus din Romania o cutie cu bors pudra, nu e ca cel umplut, dar are ceva gust! Drojdie, tot uscata am si eu.
danniela- Atotcunoscător
- Numarul mesajelor : 5626
Localizare : in tarile calde
Data de inscriere : 19/06/2010
Re: Retete de bors facut in casa
te risti sa faci bors la soacra?
_________________
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Important: Inainte de a pune o intrebare pe forum va rog folositi functia cautare in forum. Poate deja aveti raspuns![Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Ne scrieti doar daca este problema de tehnic si moderatorul de pe sectiunea respectiva nu va poate da un raspuns.
___________________
handmade blog/ geantahandmade/MERCERIE
Re: Retete de bors facut in casa
Eu am inceput sa fac bors dupa ce am uitat sa completez cu apa in borsul soacrei si s/a suparat!De-atunci nu ma mai duc la bors la ea!
Si prima data l-am facut cu drojdie si de=atunci tot am husti.Bine la ceva timp le-arunc de tot si iau procedeul de la capat.Si inca un secret,daca dai husti la gaini pica closti!
Si prima data l-am facut cu drojdie si de=atunci tot am husti.Bine la ceva timp le-arunc de tot si iau procedeul de la capat.Si inca un secret,daca dai husti la gaini pica closti!
_________________
Handmade Valentinadof
valentinadof- Moderator
-
Numarul mesajelor : 3163
Varsta : 47
Localizare : dofteana,bacau
Data de inscriere : 29/01/2010
Re: Retete de bors facut in casa
Interesant!Noi acrim cu otet,eu fac vara otet de trandafiri,dar il folosesc mai ales la salate.Am vazut si eu la magazin bors,dar nu stiu cum se foloseste. Ce-s alea"husti"?Resturile?(Nu radeti,ca va vad!)Chiar le mananca gainile?Ca m-ar interesa,sa-mi faca mai multe oua.
Dorulet- Atotcunoscător
-
Numarul mesajelor : 4793
Localizare : Transilvania_Romania
Data de inscriere : 16/04/2010
Re: Retete de bors facut in casa
Husti = tarate de la faina de grau
Tarate = ceea ce ramane in sita dupa ce cerni faina
In cazul nostru ,taratea de la faina de grau.Borsul facut cu tarate din grau si cu crengute de visin ,pus in sticle si depozitat la rece tine si 1 luna .Inafara de faptul ca e f sanatos; se poate bea asa ca pe apa...si e f bun pt suferinzii de diabet (gen sotiorul meu care mai confunda din cand in cand sticla de bors cu cea de vin alb ...sec)
Tarate = ceea ce ramane in sita dupa ce cerni faina
In cazul nostru ,taratea de la faina de grau.Borsul facut cu tarate din grau si cu crengute de visin ,pus in sticle si depozitat la rece tine si 1 luna .Inafara de faptul ca e f sanatos; se poate bea asa ca pe apa...si e f bun pt suferinzii de diabet (gen sotiorul meu care mai confunda din cand in cand sticla de bors cu cea de vin alb ...sec)
eriliana- Junior
- Numarul mesajelor : 349
Localizare : Botosani
Data de inscriere : 15/01/2012
Re: Retete de bors facut in casa
Valentina, spune procedeul, cum faci, cantitatile de ingrediente!
Eriliana, sper sa nu te superi pe mine dar husti nu e doar taratele de grau ci amestecul de tarate cu malai, crengi de visin si leustean care se depoziteaza pe fundul vasului dupa ce ai ''umplut'' borsul. Sunt sigura ca la asta te-ai referit
Eriliana, sper sa nu te superi pe mine dar husti nu e doar taratele de grau ci amestecul de tarate cu malai, crengi de visin si leustean care se depoziteaza pe fundul vasului dupa ce ai ''umplut'' borsul. Sunt sigura ca la asta te-ai referit
danniela- Atotcunoscător
- Numarul mesajelor : 5626
Localizare : in tarile calde
Data de inscriere : 19/06/2010
Re: Retete de bors facut in casa
MagdaR , si mie tot de copilarie imi aduce aminte zicatoarea cu "borsu acru".Nu stiam in schimb ca se aplica la o persoana "rea de gura".
Eu cred ca se foloseste cimbrisor de camp pt umplerea borsului.Acum cred ca depinde si de zona in care locuiesti.Eu una nu pot manca ciorba acrita cu altceva decat bors de putina.Acum iau de la mama dar cred ca a venit vremea sa incerc si singura .
Eu cred ca se foloseste cimbrisor de camp pt umplerea borsului.Acum cred ca depinde si de zona in care locuiesti.Eu una nu pot manca ciorba acrita cu altceva decat bors de putina.Acum iau de la mama dar cred ca a venit vremea sa incerc si singura .
manuela29- Ucenic
-
Numarul mesajelor : 168
Varsta : 56
Localizare : Tulcea
Data de inscriere : 09/01/2010
Re: Retete de bors facut in casa
Un vas neoxidabil/borcan de 5l,o cana de huste,2 cani de tarite,2cani de faina de porumb,(cel mai bine este daca puneti totul aproximativ...),toate aceste ingrediente sa nu depaseasca 1/2 din volumul vasului.Amestecati totul cu apa rece, foarte important sa fie rece altfel opariti taritea si nu se mai inacreste. Cantitatea de apa sa fie atit cit sa omogenizati ingredientele si sa le amestecati bine.
Intre timp ,cealalta jumatate din volumul vasului completati cu apa fiarta.cum faceti asta?, fierbeti apa intr-un vas, ideal ar fi sa aveti si citeva crengute de vita de vie si, sau,de visin sa le puneti in vasul de apa in clocot.Dupa care lasati apa sa se mai raceasca adica ,sa puteti tine degetul in apa citeva secunde(nu clocotita),Daca umpleti borsul in borcan, inainte de a pune apa fierbinte, puneti dedesubtul borcanului lama unui cutit(nu se sparge borcanul),dupa care amestecati totul, inveliti vasul in prosoape sa stea inabusit si la cald, din cind in cind mai amestecati cu facaletul sau o paleta din lemn continutul din borcan,de ce ?, acesta este defapt secretul ,ingredientele se stratifica si merge greu procesul de inacrire.Daca respectati intocmai aceasta reteta si sa presupunem ca umpli borsul vineri seara cind vii de la serv. simbata dimineata poti prepara borsul traditional Romanesc.
Foarte important; nu lasati borsul inacrit in borcan mai mult de 3-4 zile, se strica si prinde floare. Puneti borsul in pet de plastic, in frigider. Poate sta 1-2 luni, deasemenea si o parte din huste intr-un borcanel cu filet si le pastrati la frigider.
Hustele sunt de fapt compozitia ce ramane de la strecuratul borsului umplut!
Intre timp ,cealalta jumatate din volumul vasului completati cu apa fiarta.cum faceti asta?, fierbeti apa intr-un vas, ideal ar fi sa aveti si citeva crengute de vita de vie si, sau,de visin sa le puneti in vasul de apa in clocot.Dupa care lasati apa sa se mai raceasca adica ,sa puteti tine degetul in apa citeva secunde(nu clocotita),Daca umpleti borsul in borcan, inainte de a pune apa fierbinte, puneti dedesubtul borcanului lama unui cutit(nu se sparge borcanul),dupa care amestecati totul, inveliti vasul in prosoape sa stea inabusit si la cald, din cind in cind mai amestecati cu facaletul sau o paleta din lemn continutul din borcan,de ce ?, acesta este defapt secretul ,ingredientele se stratifica si merge greu procesul de inacrire.Daca respectati intocmai aceasta reteta si sa presupunem ca umpli borsul vineri seara cind vii de la serv. simbata dimineata poti prepara borsul traditional Romanesc.
Foarte important; nu lasati borsul inacrit in borcan mai mult de 3-4 zile, se strica si prinde floare. Puneti borsul in pet de plastic, in frigider. Poate sta 1-2 luni, deasemenea si o parte din huste intr-un borcanel cu filet si le pastrati la frigider.
Hustele sunt de fapt compozitia ce ramane de la strecuratul borsului umplut!
Re: Retete de bors facut in casa
daaa,normal ca da, tot amestecul poarta numele de hustidanniela a scris:Valentina, spune procedeul, cum faci, cantitatile de ingrediente!
Eriliana, sper sa nu te superi pe mine dar husti nu e doar taratele de grau ci amestecul de tarate cu malai, crengi de visin si leustean care se depoziteaza pe fundul vasului dupa ce ai ''umplut'' borsul. Sunt sigura ca la asta te-ai referit
eriliana- Junior
- Numarul mesajelor : 349
Localizare : Botosani
Data de inscriere : 15/01/2012
Re: Retete de bors facut in casa
mie imi place tare mult borsul sa il beau asa ....dar daca nu am husti cum pot sa fac?
emilia-elena- Ucenic
- Numarul mesajelor : 218
Varsta : 43
Localizare : Lecco
Data de inscriere : 22/07/2012
Re: Retete de bors facut in casa
Stejara, NU avem huste, vrem reteta fara huste!!!!!
danniela- Atotcunoscător
- Numarul mesajelor : 5626
Localizare : in tarile calde
Data de inscriere : 19/06/2010
Pagina 1 din 2 • 1, 2
Subiecte similare
» Retete festive
» Oua umplute
» Accesorii crosetate - genti, curele, bijuterii (10)
» Accesorii crosetate - genti, curele, bijuterii (4)
» Retete vegetariene
» Oua umplute
» Accesorii crosetate - genti, curele, bijuterii (10)
» Accesorii crosetate - genti, curele, bijuterii (4)
» Retete vegetariene
Pagina 1 din 2
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Mier 24 Apr 2024, 7:57 am Scris de Dorulet
» Ornamente de Pasti
Dum 21 Apr 2024, 7:24 am Scris de LRodica
» Florile din gradina mea(2)
Dum 21 Apr 2024, 7:22 am Scris de LRodica
» Punct in cruce-creatii diverse (2)
Vin 19 Apr 2024, 10:46 pm Scris de mlizeta
» Din materiale reciclabile 6
Vin 19 Apr 2024, 10:41 pm Scris de mlizeta
» Miniaturi - handmade
Vin 19 Apr 2024, 10:37 pm Scris de mlizeta
» Animale de companie!!! - 5
Lun 15 Apr 2024, 8:30 am Scris de Dorulet
» Ne bem cafeaua, împreună!
Lun 15 Apr 2024, 8:06 am Scris de alesianicolau
» Retuș bluziță de dantela
Lun 15 Apr 2024, 1:42 am Scris de alesianicolau
» Triplock(overlock); totul despre surfilare(6)
Lun 15 Apr 2024, 1:17 am Scris de alesianicolau
» Cardio sau fitness? Acasa sau la sala?!
Dum 14 Apr 2024, 10:33 pm Scris de alesianicolau
» Curățenie în dulap
Dum 14 Apr 2024, 10:15 pm Scris de alesianicolau
» Jucarii crosetate
Dum 24 Mar 2024, 9:18 am Scris de LRodica
» Tipare gratis, Leko- Cap.2
Vin 08 Mar 2024, 10:38 am Scris de elena.m.m
» Conturi de utilizatori, inchise la cerere
Mier 28 Feb 2024, 11:03 am Scris de orhideea1966
» Frivolite - cap 7
Dum 25 Feb 2024, 3:30 pm Scris de LRodica
» Tehnica de embosarea a hartiei
Sam 20 Ian 2024, 7:53 am Scris de geia
» Bijuteriile noastre capitolul XX
Vin 05 Ian 2024, 8:36 am Scris de Dorulet
» Ornamente de Craciun - 6
Mier 06 Dec 2023, 9:37 am Scris de Dorulet
» Lumanari sculptate manual
Joi 30 Noi 2023, 4:49 pm Scris de LaurentiuSmin