Aluat frantuzesc(foietaj) si facem cu el
5 participanți
Pagina 1 din 1
Aluat frantuzesc(foietaj) si facem cu el
Incep prin a posta o reteta delicioasa cu acest aluat "minune"
Tarte Tatin
(Reteta am vazut-o pe Culinar si de atunci o tot observ prin alte surse, dar oricum este delicioasa si simpla. Eu am facut-o putin diferit si imi place rezultatul, mai mult.)
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Ce folosim:
aluat de foietaj
6-7 mere medii(preferabil romanesti )
zahar, vanilina si scortisoara(dupa gust)
50g unt
Cum procedam:
Se unge tava de tarta cu 50g unt la temperatura camerei. Se curata merele de coaja si samburi, se taie felii potrivita. Se pun razant in mijlocul tavii si se presara zahar 100g sa zicem, zahar vanilinat, scortisoara(merge si putin cardamom, nucsoara, etc.).
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Se da la cuptor la 180grade, sau foc mediu timp de 15 minute, pana se patrund merele si se caramelizeaza zaharul. Se decupeaza aluat cat sa acopere merele si eu am mai adaugat si niste fasii separate, sa nu fie prea subtire aluatul.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Din nou la cuptor cu ea, pana se coace aluatul si se rumeneste uniform. Cred ca am mai tinut-o 20 minute, dar depinde de cuptor.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Se lasa cam 5-10 minute sa se racoreasca si apoi se intoarce. Puneti platoul de servire peste tava si o intoarceti usor(atentie ca se poate prelinge din sirop). Asa arata:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
A se observa ca se coace frumos aluatul, se separa in foi. Si siropul de caramel o inmoaie exact cat trebuie si pe unde trebuie. Este parfumata si buuuna
Tarte Tatin
(Reteta am vazut-o pe Culinar si de atunci o tot observ prin alte surse, dar oricum este delicioasa si simpla. Eu am facut-o putin diferit si imi place rezultatul, mai mult.)
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Ce folosim:
aluat de foietaj
6-7 mere medii(preferabil romanesti )
zahar, vanilina si scortisoara(dupa gust)
50g unt
Cum procedam:
Se unge tava de tarta cu 50g unt la temperatura camerei. Se curata merele de coaja si samburi, se taie felii potrivita. Se pun razant in mijlocul tavii si se presara zahar 100g sa zicem, zahar vanilinat, scortisoara(merge si putin cardamom, nucsoara, etc.).
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Se da la cuptor la 180grade, sau foc mediu timp de 15 minute, pana se patrund merele si se caramelizeaza zaharul. Se decupeaza aluat cat sa acopere merele si eu am mai adaugat si niste fasii separate, sa nu fie prea subtire aluatul.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Din nou la cuptor cu ea, pana se coace aluatul si se rumeneste uniform. Cred ca am mai tinut-o 20 minute, dar depinde de cuptor.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Se lasa cam 5-10 minute sa se racoreasca si apoi se intoarce. Puneti platoul de servire peste tava si o intoarceti usor(atentie ca se poate prelinge din sirop). Asa arata:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
A se observa ca se coace frumos aluatul, se separa in foi. Si siropul de caramel o inmoaie exact cat trebuie si pe unde trebuie. Este parfumata si buuuna
Ultima editare efectuata de catre Admina in Lun 12 Ian 2009, 10:04 am, editata de 1 ori
Pateuri, saleuri si strudele
Pateurile cu branza, ciuperci, cascaval, etc. se fac si mai simplu. Trebuie doar sa respectam cateva reguli. Aluatul frantuzesc se formeaza in foi, la copt, datorita rularii repetate si impaturirii din procesul tehnologic. Foile se formeaza datorita margarinii care intra in compozitia aluatului, pe straturi. Deci trebuie sa ne purtam cu grija cu el, nu trebuie sa rupem, framantam, presam, deformam aluatul. Se taie cu un cutit ascutit si se pune umplutura in mijlocul unei jumatati a dreptunghiului. Se unge cu ou batut pe margini.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Apoi lipim marginile cu grja sa nu lasam amprente
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Se ung cu ou si se presara susan(sau nu). Le coacem la foc mediu, cam 20-25 minute, pana infloresc si se rumenesc. Eu am facut si cateva saleuri simple, cu susan.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Apoi Strudelele cu mere, cam la fel. Se taie un dreptunghi de aluat si merele se pun in mijloc si se ruleaza. Am uns o latura cu ou si am rulat cu grija.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Se taie in bucati de 10-15cm si se aseaza in tava cu spatiu intre ele.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Se coc putin mai mult decat pateurile, vreo 30 minute. Eu le-am uns cu ou ca nu vroiam sa le pudrez cu zahar, dar daca le puneti zahar pudra, nu mai trebuie unse.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Mie mi-au iesit cam inegale si grasune dar mai aveam putin aluat si multe mere. Totusi, buuune rau.
Acum sa vedem ce minunatii faceti voi cu aluatul minune
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Apoi lipim marginile cu grja sa nu lasam amprente
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Se ung cu ou si se presara susan(sau nu). Le coacem la foc mediu, cam 20-25 minute, pana infloresc si se rumenesc. Eu am facut si cateva saleuri simple, cu susan.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Apoi Strudelele cu mere, cam la fel. Se taie un dreptunghi de aluat si merele se pun in mijloc si se ruleaza. Am uns o latura cu ou si am rulat cu grija.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Se taie in bucati de 10-15cm si se aseaza in tava cu spatiu intre ele.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Se coc putin mai mult decat pateurile, vreo 30 minute. Eu le-am uns cu ou ca nu vroiam sa le pudrez cu zahar, dar daca le puneti zahar pudra, nu mai trebuie unse.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Mie mi-au iesit cam inegale si grasune dar mai aveam putin aluat si multe mere. Totusi, buuune rau.
Acum sa vedem ce minunatii faceti voi cu aluatul minune
Re: Aluat frantuzesc(foietaj) si facem cu el
ce bine arata! o s-o fac cu siguranta, chiar am in congelator 400g de foietaj eu zic ca ajunge, ca nici tava de tarta nu e mare.... daca ma gandesc bine cred ca nici nu merge ca a mea nu e asa inalta... vad eu, mersi de reteta
L.E. ca eu stau o ora sa scriu un mesaj de 2 randuri
esti o comoara! o sa le fac negresit eu nu stiam ca nu trebuie presat sa las amprenta, chir insistam
L.E. ca eu stau o ora sa scriu un mesaj de 2 randuri
esti o comoara! o sa le fac negresit eu nu stiam ca nu trebuie presat sa las amprenta, chir insistam
Re: Aluat frantuzesc(foietaj) si facem cu el
Vai, Admina, m-ai omorat cu Tarta Tatin. I-am pus gand rau si cred ca o fac zilele astea, desi eu vroiam sa fac prajitura cu mere de la Dulciuri rapide, topicul pe care l-ai deschis pe Culinar.
julix_2007- Maestru
- Numarul mesajelor : 1478
Varsta : 54
Localizare : Suceava
Data de inscriere : 07/12/2008
Re: Aluat frantuzesc(foietaj) si facem cu el
Strudel cu visine
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Ingrediente 1 pachet de aluat pentru foietaj, congelat 500 gr visine congelate sau visine din compot 2 linguri mari de zahar brun 2 linguri mari de amidon alimentar toping de visine sau zeama de la compot de visine scortisoara preparare Visinele se decongeleaza si se scurg bine de apa, sau daca sunt din compot se scurg de zeama, care se pune deoparte. Intr-un castron se pun cele 2 linguri de amidon si deasupra se toarna toping de visine si putin apa, pana se dizolva bine, sau siropul de la compotul de visine si apoi se pune vasul pe foc, amestecand mereu, pana se leaga. Se adauga visinele scurse si zaharul brun si se amesteca bine, apoi se lasa compozitia la racit. Foietajul se intinde pe o suprafata pudrata cu faina si se taie dreptunghiuri in care se pune cu ajutorul unei linguri, din compozitia de visine. Aluatul se lipeste pe o parte, deasupra compozitiei si strudelele astfel obtinute se dau la cuptorul incins, pentru 20-25 de minute, sa se rumeneasca frumos. Se servesc calde, pudrate cu scortisoara sau cu zahar.
Palmieri cu miere
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Ingrediente
450 gr aluat de foietaj congelat (din comert)
170 gr zahar brun
6 linguri miere de albine
6 linguri miez de nuca
preparare
Aluatul de foietaj se decongeleaza si se intinde cu ajutorul unui facalet pana devine subtire.
Se amesteca bine zaharul brun si miezul de nuca macinat si se presara deasupra foii de aluat, apoi se pliaza marginile acestuia.
Aluatul astfel pliat se taie in fasiute lungi care se ung cu miere de albine si apoi aseaza intr-o tava tapetata, care se da la cuptor timp de 20-25 minute.
Se servesc fie calzi fie reci, se mai presara nuca deasupra.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Ingrediente 1 pachet de aluat pentru foietaj, congelat 500 gr visine congelate sau visine din compot 2 linguri mari de zahar brun 2 linguri mari de amidon alimentar toping de visine sau zeama de la compot de visine scortisoara preparare Visinele se decongeleaza si se scurg bine de apa, sau daca sunt din compot se scurg de zeama, care se pune deoparte. Intr-un castron se pun cele 2 linguri de amidon si deasupra se toarna toping de visine si putin apa, pana se dizolva bine, sau siropul de la compotul de visine si apoi se pune vasul pe foc, amestecand mereu, pana se leaga. Se adauga visinele scurse si zaharul brun si se amesteca bine, apoi se lasa compozitia la racit. Foietajul se intinde pe o suprafata pudrata cu faina si se taie dreptunghiuri in care se pune cu ajutorul unei linguri, din compozitia de visine. Aluatul se lipeste pe o parte, deasupra compozitiei si strudelele astfel obtinute se dau la cuptorul incins, pentru 20-25 de minute, sa se rumeneasca frumos. Se servesc calde, pudrate cu scortisoara sau cu zahar.
Palmieri cu miere
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Ingrediente
450 gr aluat de foietaj congelat (din comert)
170 gr zahar brun
6 linguri miere de albine
6 linguri miez de nuca
preparare
Aluatul de foietaj se decongeleaza si se intinde cu ajutorul unui facalet pana devine subtire.
Se amesteca bine zaharul brun si miezul de nuca macinat si se presara deasupra foii de aluat, apoi se pliaza marginile acestuia.
Aluatul astfel pliat se taie in fasiute lungi care se ung cu miere de albine si apoi aseaza intr-o tava tapetata, care se da la cuptor timp de 20-25 minute.
Se servesc fie calzi fie reci, se mai presara nuca deasupra.
luminita_khader- Ucenic
- Numarul mesajelor : 217
Localizare : BUCURESTI
Data de inscriere : 23/12/2009
Re: Aluat frantuzesc(foietaj) si facem cu el
Strudel cu mere
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Avem nevoie de:
400 g aluat de foietaj
4 mere mari
4 linguri de zahar (sau dupa preferinta)
1 lingurita scortisoara
50 g unt
1 galbenus pentru uns
Merele le calim impreuna cu untul,zaharul si scortisoara,pana scade zeama lasata.
Foaia de aluat e bine sa nu fie dezghetata complet,sa se poata lucra cu ea.
Desfacem foaia de aluat,daca mai e necesar o intindem putin cu sucitorul.Cu un cutit bine ascutit,vom taia pe marginile laterale fasii late de 1-1,5 cm.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Umplutura de mere,bine racita,o repatizam pe mijlocul foii,intre cele 2 randuri de fasii.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Apoi incepem sa "impletim" fasiile,aducand cate una de pe fiecare parte si suprapunandu-le
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Cu atentie,punem strudelul intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Ungem cu galbenus desfacut cu putin lapte,presaram cu zahar
Dam la cuptorul incins la 190 de grade,pana se rumeneste.
Se scoate din tava si se portioneaza dupa ce se raceste.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Avem nevoie de:
400 g aluat de foietaj
4 mere mari
4 linguri de zahar (sau dupa preferinta)
1 lingurita scortisoara
50 g unt
1 galbenus pentru uns
Merele le calim impreuna cu untul,zaharul si scortisoara,pana scade zeama lasata.
Foaia de aluat e bine sa nu fie dezghetata complet,sa se poata lucra cu ea.
Desfacem foaia de aluat,daca mai e necesar o intindem putin cu sucitorul.Cu un cutit bine ascutit,vom taia pe marginile laterale fasii late de 1-1,5 cm.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Umplutura de mere,bine racita,o repatizam pe mijlocul foii,intre cele 2 randuri de fasii.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Apoi incepem sa "impletim" fasiile,aducand cate una de pe fiecare parte si suprapunandu-le
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Cu atentie,punem strudelul intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Ungem cu galbenus desfacut cu putin lapte,presaram cu zahar
Dam la cuptorul incins la 190 de grade,pana se rumeneste.
Se scoate din tava si se portioneaza dupa ce se raceste.
luminita_khader- Ucenic
- Numarul mesajelor : 217
Localizare : BUCURESTI
Data de inscriere : 23/12/2009
Subiecte similare
» Despre noi
» Despre noi
» Scoala de croitorie(5)
» Constructia tiparelor (explicatii si scheme) - IV
» Sa facem bani din pasiunile noastre
» Despre noi
» Scoala de croitorie(5)
» Constructia tiparelor (explicatii si scheme) - IV
» Sa facem bani din pasiunile noastre
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Astazi la 7:17 am Scris de Dorulet
» Jucarii crosetate
Dum 24 Mar 2024, 9:18 am Scris de LRodica
» Triplock(overlock); totul despre surfilare(6)
Mier 13 Mar 2024, 11:18 am Scris de IoanaSL
» Tipare gratis, Leko- Cap.2
Vin 08 Mar 2024, 10:38 am Scris de elena.m.m
» Din materiale reciclabile 6
Joi 07 Mar 2024, 8:11 am Scris de Dorulet
» Conturi de utilizatori, inchise la cerere
Mier 28 Feb 2024, 11:03 am Scris de orhideea1966
» Frivolite - cap 7
Dum 25 Feb 2024, 3:30 pm Scris de LRodica
» Punct in cruce-creatii diverse (2)
Joi 22 Feb 2024, 6:04 am Scris de LRodica
» Miniaturi - handmade
Dum 18 Feb 2024, 11:44 pm Scris de mlizeta
» Tehnica de embosarea a hartiei
Sam 20 Ian 2024, 7:53 am Scris de geia
» Bijuteriile noastre capitolul XX
Vin 05 Ian 2024, 8:36 am Scris de Dorulet
» Ornamente de Craciun - 6
Mier 06 Dec 2023, 9:37 am Scris de Dorulet
» Lumanari sculptate manual
Joi 30 Noi 2023, 4:49 pm Scris de LaurentiuSmin
» Scoala de croitorie (15)
Vin 17 Noi 2023, 9:04 pm Scris de Dorulet
» Pirogravura
Dum 12 Noi 2023, 10:09 am Scris de Dorulet
» Despre noi
Joi 02 Noi 2023, 8:29 am Scris de diada
» Bijuterii lut polimeric (fimo, cernit, etc) -34
Dum 15 Oct 2023, 9:54 pm Scris de mlizeta
» Mobilier homemade (2)
Lun 04 Sept 2023, 2:59 pm Scris de LRodica
» Totul despre ÜBERdeck - masina de acoperire
Vin 18 Aug 2023, 9:03 am Scris de diada
» Hyundai 668
Joi 17 Aug 2023, 11:10 am Scris de LRodica