Discutii despre croitorie
Pagina 2 din 18 • Impartiti •
Pagina 2 din 18 •
1, 2, 3 ... 10 ... 18 
Re: Discutii despre croitorie
Pe vremea cand aveam si eu o silueta mai aproape da "standard" foloseam si eu marimea 38 si era OK. Cu timpul am constatat ca nu ar trebui sa-mi bat capul cu tiparele gata facute, ci mai bine imi bat capul o singura data adaptand un tipar pe care apoi sa il folosesc in diferite moduri. Pentru mine la nivelul la care am ajuns este mult mai usor.
Iti dau un sfat pentru constatarea pe care ai facut-o ca acele tipare sunt prea mari pentru tine. Foloseste metoda "gradarii" pentru micsorarea tiparului cu inca o masura.
Metoda de a "grada" este folosita de furnizorii de tipare si cred ca si de tehnicienii care fac tiparele in fabricile de confectii. Tiparul se calculeaza o singura data pentru o singura marime, apoi se "gradeaza" pentru a obtine celelalte marimi. Pierde putin timp si studiaza si masoara un astfel de tipar in care toate marimile sunt suprapuse si cresc din aproape in aproape. Daca nu ai asa ceva am sa ma straduiesc sa iti arat/ descriu cum se face. Este foarte usor si sunt sigura ca poti reusi imitand metoda lor. Nu e mare filozofie ci doar un pic de geometrie aplicata.
Dupa ce iti ajustezi astfel tiparele, pastreaza-le. Atunci cand vezi modele noi dar care au croiala similara, nu mai pierde timpul sa scoti tiparul. Foloseste-l pe cel care este deja ajustat si incearca sa obtii modelul dorit. Ai sa vezi ce sentiment de "independenta" si curaj iti da. Asa cum am ajuns sa-mi spun eu acum ca nu exista model pe care sa-l vad in poza/ desen sau realitate pe care sa nu-l pot reproduce.
As fi vrut sa avem aici pe undeva o sectiune (poate la scoala de croitorie - apropo vezi ca scrie "scola", poate corecteaza cineva) in care sa punem sfaturi despre cum se face una si alta pe diferite subiecte cum ar fi: realizarea si modificarea tiparelor, notiuni de baza despre cusaturi de mana/ masina, notiuni de baza despre tesaturi. cum se croieste si cum se incadreaza tiparele pe material, etc. Avand asa ceva putem evita ca aceeasi intrebare sa fie pusa de 1000 de ori. Cam tot un fel de Tips&Tricks-uri dar mai organizate.
Din pacate nu prea stiu cum se face si nici daca as avea timpul necesar sa gestionez un astfel de subiect, dar tare mi-ar place sa-l avem. Ar putea fi un precursor pentru cartea mea de croitorie-hobby la care mi-a ramas gandul sa o fac candva. Nu stiu de ce ar trebui sa o fac singura. Poate mai gasesc ceva coautori pe aici.
In sectiunea de care vorbeam mai sus am putea aduna si tutoriale facute de noi. Vad ca deja au aparut unele.
Haideti sa ne mai gandim cum sa facem.
Iti dau un sfat pentru constatarea pe care ai facut-o ca acele tipare sunt prea mari pentru tine. Foloseste metoda "gradarii" pentru micsorarea tiparului cu inca o masura.
Metoda de a "grada" este folosita de furnizorii de tipare si cred ca si de tehnicienii care fac tiparele in fabricile de confectii. Tiparul se calculeaza o singura data pentru o singura marime, apoi se "gradeaza" pentru a obtine celelalte marimi. Pierde putin timp si studiaza si masoara un astfel de tipar in care toate marimile sunt suprapuse si cresc din aproape in aproape. Daca nu ai asa ceva am sa ma straduiesc sa iti arat/ descriu cum se face. Este foarte usor si sunt sigura ca poti reusi imitand metoda lor. Nu e mare filozofie ci doar un pic de geometrie aplicata.
Dupa ce iti ajustezi astfel tiparele, pastreaza-le. Atunci cand vezi modele noi dar care au croiala similara, nu mai pierde timpul sa scoti tiparul. Foloseste-l pe cel care este deja ajustat si incearca sa obtii modelul dorit. Ai sa vezi ce sentiment de "independenta" si curaj iti da. Asa cum am ajuns sa-mi spun eu acum ca nu exista model pe care sa-l vad in poza/ desen sau realitate pe care sa nu-l pot reproduce.
As fi vrut sa avem aici pe undeva o sectiune (poate la scoala de croitorie - apropo vezi ca scrie "scola", poate corecteaza cineva) in care sa punem sfaturi despre cum se face una si alta pe diferite subiecte cum ar fi: realizarea si modificarea tiparelor, notiuni de baza despre cusaturi de mana/ masina, notiuni de baza despre tesaturi. cum se croieste si cum se incadreaza tiparele pe material, etc. Avand asa ceva putem evita ca aceeasi intrebare sa fie pusa de 1000 de ori. Cam tot un fel de Tips&Tricks-uri dar mai organizate.
Din pacate nu prea stiu cum se face si nici daca as avea timpul necesar sa gestionez un astfel de subiect, dar tare mi-ar place sa-l avem. Ar putea fi un precursor pentru cartea mea de croitorie-hobby la care mi-a ramas gandul sa o fac candva. Nu stiu de ce ar trebui sa o fac singura. Poate mai gasesc ceva coautori pe aici.
In sectiunea de care vorbeam mai sus am putea aduna si tutoriale facute de noi. Vad ca deja au aparut unele.
Haideti sa ne mai gandim cum sa facem.

vilcris- Senior

-

Numarul mesajelor: 642
Varsta: 46
Localizare: Bucuresti
Data de inscriere: 07/11/2008

vilcris- Senior

-

Numarul mesajelor: 642
Varsta: 46
Localizare: Bucuresti
Data de inscriere: 07/11/2008
Vilcris, am sa aprofundez metoda gradatului, chiar e pacat sa ocolesc multe tipare numai ca incep de la 38; stiu ca nu-i frumos, dar din lipsa timpului, de multe ori iau gata facut, desi e mai complicat. Si imi placea si geometria in scoala, mi-am trasat cu multa placere tipare pt corset, tricou, fuste... dar rar, mai mult dupa Burda lucrez.
Este o idee foarte buna, chiar vroiam sa adunam undeva link-urile de la tutorialele Diadei, dar intai sa ne sfatuim. Eu deocamdata cred ca trebuie sa postam fiecare problema in subiect separat si apoi sa punem la inceputul subiectului Scoala de croitorie(de exemplu), toate link-urile. Astfel intri direct unde te intereseaza, cum bine spui, se pierd prin pagini informatii pretioase si noii membri nu le vor gasi si vor intreba din nou acelasi lucru.
Si ar fi un bun exercitiu pentru cartea ta, sa le scrii pe rand, in functie de timpul tau liber; si pt noi ar fi ceva foarte valoros
Este o idee foarte buna, chiar vroiam sa adunam undeva link-urile de la tutorialele Diadei, dar intai sa ne sfatuim. Eu deocamdata cred ca trebuie sa postam fiecare problema in subiect separat si apoi sa punem la inceputul subiectului Scoala de croitorie(de exemplu), toate link-urile. Astfel intri direct unde te intereseaza, cum bine spui, se pierd prin pagini informatii pretioase si noii membri nu le vor gasi si vor intreba din nou acelasi lucru.
Si ar fi un bun exercitiu pentru cartea ta, sa le scrii pe rand, in functie de timpul tau liber; si pt noi ar fi ceva foarte valoros

tipare BurdaStyle
Admina, eu mi-am facut o bluzita tip maleta din tricot de pe siteul Burda Style si am facut marimea 32 in loc de 38. Am comparat si patratelul acela care trebuia sa aiba 10 cm cu cel de pe coala imprimata si al meu era mai mare. Practic am incercat sa vad ce masuri am, am facut niste calcule si am comparat cu marimile de pe tipar. Am ajuns la concluzia ca 32 era cea mai potrivita. Si gata!
Vilcris, si eu astept un astfel de capitol. La linkuri cred ca era un blog cu tot felul de instructiuni asa cum ziceai tu. Il caut acum...
Vilcris, si eu astept un astfel de capitol. La linkuri cred ca era un blog cu tot felul de instructiuni asa cum ziceai tu. Il caut acum...
Am revenit cu linkul
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Daca rasfoiti prin termenii cheie din stanga, gasiti muuulte chestii utile, chiar si despre cusaturi de tip broderie [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Singurul dezavantaj e ca e in franceza
Poate nu stie toata lumea franceza. Daca aveti nevoie de ceva pot traduce.
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Daca rasfoiti prin termenii cheie din stanga, gasiti muuulte chestii utile, chiar si despre cusaturi de tip broderie [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Singurul dezavantaj e ca e in franceza
Vin si eu aici sa ma plang
, n-am mai avut timp de croitorie si imi e asa dor.... Am reusit sa le pun pe pozitii, am luat un birou special pt masinile de cusut
si la o maaare reducere, doar ca trebuie sa-l repar ca are mici defecte. Dar nu am cand
ma refugiez in tricotat si crosetat, cand am putin timp liber. Si am atatea in cap, atatea incepute...
Gata, sa revenim. Aveti ceva proiecte speciale pt sarbatori? Ceva haine de gala
, cadouri cusute?
Gata, sa revenim. Aveti ceva proiecte speciale pt sarbatori? Ceva haine de gala
ma bucura discutia asta pentru ca vroiam sa scot si eu ceva tipare din burda.dac le scot cu o marime mai mare si nu mai adaug rezervele pentru cusut nu este bine?
Cris, scoatele exact marimea ta, nu e bine o marime mai mare pentru ca sunt parti unde sunt la fel marimile si mai bine pui tu 2 cm decat sa scoti o marime mai mare, plus ca intre marimi nu este distanta mare. Si o sa vezi ca si la masura ta o sa mai ajustezi (e un pic mare)
Fetelor ce e triplockul asta? 

duchess- Junior

-

Numarul mesajelor: 433
Localizare: acasa
Data de inscriere: 16/11/2008
surfileaza materialele ca sa nu se destrame (arata ca si cum le-ai fi cumparat)
vezi ca a pus Camy poza la masinile noastre de cusut
vezi ca a pus Camy poza la masinile noastre de cusut
Construirea tiparelor
Este foarte util un forum despre croitorie. Singura problema a fost ca eu nu am gasit nimic care sa ma ajute sa incep de la zero, cum s-ar spune. De vreo doua luni ma tot gandesc sa ma apuc de cusut, am inceput sa caut detalii tehnice, masuratori, tipare, tot ce tine de subiect. Am ajuns pana sa-mi cumpar si masina de cusut, fara sa ma fi lamurit cum stau lucrurile, decat la modul teoretic. Asta pentru ca pe net am gasit doar informatii scurte si disparate. Pana azi, cand am intrat in posesia unei carti de croitorie, Construirea tiparelor de imbracaminte pentru femei. Este o carte fix din anul 1963. Modelele sunt depasite saracele, nici n-aveau cum sa nu fie. Dar notiunile de baza despre luarea masurilor si calculul lor, adaosurile necesare, in functie de tipul de material, construirea tiparelor de baza, sunt foarte utile pentru cineva incepator. Daca e cineva interesat, si e incepator, ca mine, am scanat cartea si o am in format PDF.
comun- Nou venit

- Numarul mesajelor: 6
Localizare: Romania
Data de inscriere: 09/12/2008
Bine ai venit!
Avem un subiect numit Scoala de croitorie, acolo poti intreba orice de la cele mai simple lucruri, pana la constructie de tipare si altele mai complicate.
Sincer, mi se pare mai usor sa incepi sa lucrezi dupa tipare gata facute(Burda spre exemplu, sau download-ezi de pe Burda Style pe gratis). Iti determini masura dupa care scoti tiparul, il copiezi pe hartie transparenta sau mai simplu si util pe folie de plastic, il decupezi si apoi croiesti pe material. Materiale recomandate la inceput, mai naturale(nu jersey, nu voal sau ceva prea subtire, nu piele
) si apoi urmezi instructiunile de coasere. In timp vei observa ca se prind partile tiparului in aceiasi ordine, la piese vestimentare asemanatoare.
Eu una am inceput cu Burda in mana si cu ajutorul unui subiect dintr-un alt forum. Informatii gasesti multe pe site-urile in engleza, le poti traduce cu Google Translate.
Si oricand te impotmolesti intrebi, cineva iti va raspunde, in timp util
Si inca un sfat, e mult mai simplu sa "intri in paine", vei intelege multe pe parcurs. Si eu stateam cu revista in mana si citeam explicatiile ca pe beletristica, nu pricepeam absolut nimic. Dar cand incepi sa lucrezi iti dai seama ce vor sa spuna, daca ai lucrul in fata. Deci bafta!
Avem un subiect numit Scoala de croitorie, acolo poti intreba orice de la cele mai simple lucruri, pana la constructie de tipare si altele mai complicate.
Sincer, mi se pare mai usor sa incepi sa lucrezi dupa tipare gata facute(Burda spre exemplu, sau download-ezi de pe Burda Style pe gratis). Iti determini masura dupa care scoti tiparul, il copiezi pe hartie transparenta sau mai simplu si util pe folie de plastic, il decupezi si apoi croiesti pe material. Materiale recomandate la inceput, mai naturale(nu jersey, nu voal sau ceva prea subtire, nu piele
Eu una am inceput cu Burda in mana si cu ajutorul unui subiect dintr-un alt forum. Informatii gasesti multe pe site-urile in engleza, le poti traduce cu Google Translate.
Si oricand te impotmolesti intrebi, cineva iti va raspunde, in timp util
Si inca un sfat, e mult mai simplu sa "intri in paine", vei intelege multe pe parcurs. Si eu stateam cu revista in mana si citeam explicatiile ca pe beletristica, nu pricepeam absolut nimic. Dar cand incepi sa lucrezi iti dai seama ce vor sa spuna, daca ai lucrul in fata. Deci bafta!
Multumesc Admina, bine v-am gasit!
Ai dreptate, e muuult mai usor sa lucrezi dupa tipare gata facute, deja am descarcat o serie de pe Burda. Ce-i drept am printat doar un tipar, l-am decupat, l-am imbinat, mi-a venit rau pana m-am prins ce si cum trebuie sa fac. Am inceput sa cumpar si revista, pe care, momentan, cum spuneai si tu, o citesc ca pe beletristica
) Dar, daca mi-am cumparat masina de cusut, acum trebuie sa o si folosesc. Ideea mea era ca daca vreau, pot si eu sa cos 
Multumesc mult pentru sfaturi si, cu siguranta ne mai "vedem" pe forum.
Numai bine!
Ai dreptate, e muuult mai usor sa lucrezi dupa tipare gata facute, deja am descarcat o serie de pe Burda. Ce-i drept am printat doar un tipar, l-am decupat, l-am imbinat, mi-a venit rau pana m-am prins ce si cum trebuie sa fac. Am inceput sa cumpar si revista, pe care, momentan, cum spuneai si tu, o citesc ca pe beletristica
Multumesc mult pentru sfaturi si, cu siguranta ne mai "vedem" pe forum.
Numai bine!
comun- Nou venit

- Numarul mesajelor: 6
Localizare: Romania
Data de inscriere: 09/12/2008
Pagina 2 din 18 •
1, 2, 3 ... 10 ... 18 
Subiecte similare» Discutii despre naruto
» Discutii generale
» @DiScUtIi @Simulator Kamika
» DESPRE HERMETICA
» Despre film
» Discutii generale
» @DiScUtIi @Simulator Kamika
» DESPRE HERMETICA
» Despre film
Pagina 2 din 18
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Lucru de Mana
Merceria

» Un amalgam de diete, cu offtopic si suete-13
» Resurse si link-uri pentru croitorie
» Tricot - Proiectul saptamanii - Geanta
» La sueta .... de seara ! 19
» Florile din gradina mea
» Tricot - Proiectul saptamanii - SAL
» Diverse accesorii - brose, bentite, clame
» Scoala de croitorie(10)
» Provocarea 29 - Fructe de vara
» Ce mi-am cumparat azi! Va arat si voua!-5
» Quilling-Arta de a rula hartia (17)
» Bluze,topuri...(10)
» Rochii de seara,deosebite (8)
» Depozite materiale/tesaturi in Bucuresti- II
» Produse crosetate, decoratiuni pentru casa (2)
» Fotografia, intre hobby si arta
» Provocarea 5 la croitorie: ROCHIE DE VARA
» Rochii, fuste crosetate(5)
» Discutii despre croitorie