Ultimele subiecte
» Ne bem cafeaua împreuna (44)
Ieri la 12:52 pm Scris de ema

» Tipare gratis, Leko- Cap.2
Dum 15 Oct 2017, 11:00 pm Scris de ellaharry

» Miniaturi - handmade
Dum 15 Oct 2017, 11:19 am Scris de vlad_mom

» Hainute pentru copiii nostri (20)
Vin 13 Oct 2017, 5:51 pm Scris de feerya

» Tehnica frivolite pe ac sau needle tatting - 7
Vin 13 Oct 2017, 2:12 pm Scris de Iulliana

» Din materiale reciclabile 5
Mier 11 Oct 2017, 9:00 pm Scris de vlad_mom

» Metoda servetelulul capitolul VIII
Mier 11 Oct 2017, 9:55 am Scris de vlad_mom

» Dantela irlandeza
Sam 07 Oct 2017, 6:19 pm Scris de Dorulet

» Bluze,topuri,jachete, pardesie, bolerouri-crosetate (28)
Vin 06 Oct 2017, 7:02 pm Scris de Lia33

» Discutii despre revista Burda-6
Mier 04 Oct 2017, 9:43 pm Scris de LRodica

» Ce melodie asculti acum !-5
Lun 02 Oct 2017, 11:42 am Scris de Dorulet

» Florile din gradina mea(2)
Vin 29 Sept 2017, 11:15 am Scris de Floren

» Bancuri-Buna dispozitie nu trebuie sa va lipseasca ! -5
Mier 27 Sept 2017, 10:20 am Scris de Gabica

»  Masinile noastre de cusut (6)
Mar 26 Sept 2017, 4:31 pm Scris de bingo

» Triplock(overlock); totul despre surfilare(6)
Mar 26 Sept 2017, 8:39 am Scris de adii

» Bijuterii fimo (33)
Sam 23 Sept 2017, 7:11 am Scris de Dorulet

» Aparate si ustensile din bucatarie
Lun 18 Sept 2017, 5:09 pm Scris de ElenaZaileanu

» Accesorii crosetate-genti,curele,bijuterii, bentiţe (14)
Lun 11 Sept 2017, 1:42 pm Scris de LRodica

» Quilling-Arta de a rula hartia (20)
Lun 11 Sept 2017, 1:31 pm Scris de carmendana

» Gemuri si dulceturi
Lun 11 Sept 2017, 10:21 am Scris de Gabica





Custom Search






LM Articole



LM YouTube Channel-
-

-

CursuriReiki-

RuneHeivang-



totul despre condimente

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

totul despre condimente

Mesaj Scris de luminita_khader la data de Mar 23 Feb 2010, 8:34 am

ZAHTAR VERDE
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
bucatarie : armeana, libaneza, iordaniana, irakiana, araba, turceasca, marocana, iordaniana descriere : Zahtar (sau zaatar, za’atar, zatar, zahatar, satar) este denumirea data unei plante ramase incerta, apartinand probabil familiei din care fac parte oregano si maghiran, sau celei din care face parte cimbrul. Prin extensie a devenit denumirea data unui amestec de condimente preparat din verdeturi uscate, seminte de susan, sare si diverse alte condimente. Este foarte folosit in bucataria araba si s-a raspandit in Levant si in Orientul Mijlociu (Armenia, Irak, Israel, Iordania, Liban, Maroc, Palestina, Arabia Saudita, Siria, Tunisia, Turcia). Exista dovezi ca amestecul era folosit de arabi inca din Evul Mediu.

Ingrediente : 50 g seminte de susan 10 g oregano uscat 10 g maghiran uscat 5 g coaja de lamaie, uscata si pisata 25 g cimbru uscat Indicatii : Se prajesc semintele de susan (fara ulei) la foc mediu, cateva minute, amestecand frecvent. Se lasa sa se raceasca si apoi se amesteca cu restul ingredientelor. Se pastreaza in recipiente inchise ermetic, la adapost de aer, lumina si umezeala. Rezista astfel 3-4 luni fara sa-si piarda aroma si gustul.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ZAHTAR ROSU
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
bucatarie :
libaneza, irakiana, iordaniana, sirian, marocana, armeana, israeliana, turceasca
descriere :
Zahtar (sau zaatar, za’atar, zatar, zahatar, satar) este denumirea data unei plante ramase incerta, apartinand probabil familiei din care fac parte oregano si maghiran, sau celei din care face parte cimbrul. Prin extensie a devenit denumirea data unui amestec de condimente preparat din verdeturi uscate, seminte de susan, sare si diverse alte condimente. Este foarte folosit in bucataria araba si s-a raspandit in Levant si in Orientul Mijlociu (Armenia, Irak, Israel, Iordania, Liban, Maroc, Palestina, Arabia Saudita, Siria, Tunisia, Turcia).
Exista dovezi ca amestecul era folosit de arabi inca din Evul Mediu.
Ingrediente :
50 g seminte de susan
25 g pudra de otetar mirositor (sumac)
25 g cimbru uscat
Indicatii :
Se prajesc semintele de susan (fara ulei) la foc mediu, cateva minute, amestecand frecvent. Se lasa sa se raceasca si apoi se amesteca cu otetar mirositor si cu cimbru. Se pastreaza in recipiente inchise ermetic, la adapost de aer, lumina si umezeala. Rezista astfel 3-4 luni fara sa-si piarda aroma si gustul.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

kamun-CINCI AROME
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Astazi exista mai multe variante de a prepara acest amestec, functie de ingredientele si cantitatile folosite. Unele variante ar trebui, de fapt, sa fie numite „7 arome”, caci contin 7 ingrediente.
Reteta standard foloseste seminte de fenicul, cuisoare, scortisoara sau cassia (o ruda a scortisoarei, populara in special in China si in sud-estul Asiei)dar si in tarile arabe, anason stelat si piper de Sichuan. Exista insa multe variante care utilizeaza ghimbir, nucsoara si chiar lemn-dulce (in loc de anason stelat), sau piper negru in loc de piper de Sichuan.
Amestecul a fost raspandit de diaspora chinezeasca, el devenind un ingredient extrem de apreciat si in bucatariile din Vietnam, Singapore, Filipine, Hawaii.
„5 arome” se prepara prajind ingredientele la foc mic, intr-o tigaie uscata, fara ulei sau altfel de grasime, dupa care se piseaza si se omogenizeaza. Versiunea mea foloseste condimente care se gasesc pe piata si este usor de preparat.

Ingrediente :
2 lingurite de boabe de piper negru
4-6 stelute de anason
1/2 lingurita de cuisoare, macinate
1 lingura de seminte de fenicul
1 lingura de scortisoara, macinata
Indicatii :
Se prajeste piperul negru 2 minute, intr-o tigaita. Se adauga semintele de anason si fenicul si se amesteca inca 30-40 de secunde.
Se piseaza amestecul intr-o piua. Se strecoara apoi pentru a indeparta particulele mari si se combina cu scortisoara si cuisoarele macinate.
Se pastreaza la adapost de lumina si umezeala si se foloseste cu atentie, caci are gust puternic.




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Regulamentul site-ului, punctul 6!


Ultima editare efectuata de catre MihaelaT in Vin 26 Feb 2010, 2:45 pm, editata de 1 ori (Motiv : fuzionare postari)
avatar
luminita_khader
Ucenic
Ucenic

Numarul mesajelor : 217
Localizare : BUCURESTI
Data de inscriere : 23/12/2009

Sus In jos

Re: totul despre condimente

Mesaj Scris de arime la data de Mar 23 Feb 2010, 9:08 am

wow multumim frumos pt. aceste retete de condimente minunate si chiar usor de facut, am totusi o intrebare, exista in Bucuresti un loc anume de unde sa achizitionam gata facute, cat si alte mirodenii specifice acestor zone (bucatarie:
libaneza, irakiana, iordaniana, sirian, marocana,
armeana, israeliana, turceasca)? De curand am mancat la un restaurant libanez si m-am indragostit parca de bucataria libaneza... merci anticipat [Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
avatar
arime
Maestru
Maestru

feminin
Numarul mesajelor : 1311
Varsta : 37
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 20/10/2008

http://florena-cakes.blogspot.com

Sus In jos

Re: totul despre condimente

Mesaj Scris de luminita_khader la data de Mar 23 Feb 2010, 12:38 pm

da Arime sun doua pa Calea Mosilor la Zam-Zam si unul sudanez
si mai sunt in Colentina si pe la D-na Ghica
de aici poti lua tot felul de condimente si altele cu specific arabesc
avatar
luminita_khader
Ucenic
Ucenic

Numarul mesajelor : 217
Localizare : BUCURESTI
Data de inscriere : 23/12/2009

Sus In jos

Re: totul despre condimente

Mesaj Scris de luminita_khader la data de Vin 05 Mar 2010, 8:19 am

osfor -sofranul
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Nume engleza : Safflower, Safflor, Bastard saffron Alte nume : Saflor Partea folosita : Florile. Familia de plante : Asteraceae (familia florii-soarelui), subfamilia Asteroidae.
Sursa foto : 3quarksdaily.blogs.com
Descrierea plantei si cultivare : Sofranasul este o planta anuala, originara din tarile mediteraneene si cultivata in Europa si SUA. Tulpinile sale spinoase si ramificate ajung pana la 1 m inaltime si poarta frunze alternate, fara petiol, oval-lanceolate, cu tepi mici. Florile galbene-portocalii cresc in buchete cu diametrul de 2,5 – 4 cm. Acest ciuline este apreciat pentru florile coloratei si pentru uleiul continut de seminte. Descrierea condimentului : Foarte fragila, erbacee. Pregatire si depozitare : Florile de sofranas se folosesc uscate. Se pastreaza in recipiente inchise, la adapost caldura, de umezeala, aer si lumina. Origine : Mediteraneana. Etimologie : Numele genului botanic “carthamus” deriva din verbul arab “kurthum”, care inseamna “a vopsi”, referindu-se la folosirea florilor de sofranas pentru vopsirea tesaturilor. Cuvantul a intrat si in limbile romanice, de exemplu “cartamo” in italiana sau “càrtam” in catalana, probabil prin intermediul spaniolului “cártamo”; “kartam” din turca insa pare a fi un imprumut direct din araba.
Numele arab modern al sofranasului, “usfur”, vine de la adjectivul asfar, “galben”. Aceeasi radacina sta si la baza numelui “sofran”. Acest nume a fost imprumutat in turca (“asfur”, “hasbir”) si este si sursa pentru numele plantei in diverse limbi europene: “Saflor” in germana, “saflori” in finlandeza, “saflor” in rusa si bulgara. Aceste nume au fost preluate din “usfur”, sau “asfur”, prin intermediul italianei vechi (“asfiore”, sau “saffiore”) si al francezei vechi (“saffleur”). Prin etimologie populara numele a fost transformat in “sofran” si “floare” (“fiore” in italiana, “fleur” in franceza).
Numele botanic al speciei, “tinctorius”, este un adjectiv care corespunde substantivului tinctor, “vopsitor”. In multe limbi europene numele sofranasului contine elemente care se refera la “vopsea”, sau “culoare”, de exemplu “färgtistel” in suedeza, “värvisafloor” in estona, “Färberdistel” in germana.
Multe limbi europene numesc sofranasul “sofran fals”, sau ceva “sofran bastard”: “falso-açafrão” in portugheza, “falso zafferano” in italiana, “safran batard” in franceza.
Utilizari culinare : Florile galbene-portocalii ale sofranasului servesc uneori ca substitut pentru sofran, pentru ca dau mancarii o culoare galbena (cam palida). Sunt de multe ori vandute ca sofran turistilor. Valoarea de condiment a sofranasului este aproape nula, dar proprietatile colorante ii justifica utilizarea in bucatarie.
Desi florile uscate de sofranas pot aparea uneori in amestecuri de ierburi mediteraneene, nu sunt tipice nici unei bucatarii, cu o singura (posibila) exceptie: carti de bucate georgiene mentioneaza o floare galbena misterioasa, numita “sofran Imeretian”, care este probabil Cnicus benedictus, “ciulinul binecuvantat”, galbenea (Tagetes erecta, numita si tarhon mexican) sau sofranas. Nici una din aceste plante nu are prea multa aroma, asa ca se pot inlocui usor una pe cealalta.

Kurry sau Curry este un cocktail de condimente cu o compoziţie complexă (are peste 15 ingrediente vegetale), de origine indiană, folosit frecvent în Asia la asezonarea alimentelor si in tarile arabe.
Reţetele de prepare a condimentului variază de la o regiune la alta sau chiar de la o familie la alta, multe din acestea fiind secrete. În general, mixtura conţine, ca ingrediente principale, seminţe măcinate de: schinduf, piper, chimen, muştar şi mărar. .În funcţie de reţetă, Kurry mai poate conţine: boia de ardei, ghimbir, scorţişoară, cuişoare, usturoi, etc.. Schinduful, prin făina obţinută din seminţele sale, reprezintă componenta care dă mirosul principal al Curry-ului.
După conţinutul în boabe de muştar negru, piper sau boia, Kurry poate fi dulce, aromat sau iute.
avatar
luminita_khader
Ucenic
Ucenic

Numarul mesajelor : 217
Localizare : BUCURESTI
Data de inscriere : 23/12/2009

Sus In jos

Re: totul despre condimente

Mesaj Scris de came_lia la data de Dum 18 Apr 2010, 9:29 am

Am primit cateva condimente indiene- si incerc sa vad ce sunt fiecare.
- Masala- amestec de condimente, m-am lamurit ce e, am gasit ca se pune in iaurt- pentru salate.
- chimen indian ( banuiesc ca este)cu miros persistent- nu stiu la ce se folosesc
-mirch kutti- ardei iute- pe gustatelea si apoi confirmat pe net
- zipouch- banuiesc tot un amestec de condimente- tot miros patrunzator
- ceva pudra portocalie-la asta chiar nu stiu ce este- mai compar cu ce mai am prin dulap.

Retete indiene aveti?

Juma de zi am cautat ce condimente am, juna de zi caut retetele, si poate saptama viitoare pun si eu ceva pe masa familiei foame

plus ca mai am si ceva condimente arabe neidentificate- asa ca luna asta slabe sperante de ceva mancare!!!!
avatar
came_lia
Junior
Junior

feminin
Numarul mesajelor : 337
Varsta : 56
Localizare : Miercurea Ciuc
Data de inscriere : 04/10/2009

Sus In jos

Re: totul despre condimente

Mesaj Scris de miclescumirela la data de Dum 18 Apr 2010, 9:52 am

Pudra prtocalie poate fi curry am si eu dar scrie pe ea nu stiu ce sa zic Smile
avatar
miclescumirela
Nou venit
Nou venit

Numarul mesajelor : 72
Localizare : PRAHOVA
Data de inscriere : 06/03/2010

Sus In jos

Re: totul despre condimente

Mesaj Scris de mamiboom la data de Dum 18 Apr 2010, 10:01 am

came_lia a scris:Am primit cateva condimente indiene- si incerc sa vad ce sunt fiecare.
- Masala- amestec de condimente, m-am lamurit ce e, am gasit ca se pune in iaurt- pentru salate.
- chimen indian ( banuiesc ca este)cu miros persistent- nu stiu la ce se folosesc
-mirch kutti- ardei iute- pe gustatelea si apoi confirmat pe net
- zipouch- banuiesc tot un amestec de condimente- tot miros patrunzator
- ceva pudra portocalie-la asta chiar nu stiu ce este- mai compar cu ce mai am prin dulap.

Retete indiene aveti?

Juma de zi am cautat ce condimente am, juna de zi caut retetele, si poate saptama viitoare pun si eu ceva pe masa familiei foame




plus ca mai am si ceva condimente arabe neidentificate- asa ca luna asta slabe sperante de ceva mancare!!!!

Buna
Incearca sa cauti pe site-ul acesta retete arabesti , e doamna Luminita care a dat si o lista cu condimente si care face niste retete minunate. Ai sa vezi ca te va ajuta mult
avatar
mamiboom
Ucenic
Ucenic

feminin
Numarul mesajelor : 169
Varsta : 37
Localizare : bucuresti
Data de inscriere : 29/01/2010

Sus In jos

Re: totul despre condimente

Mesaj Scris de luminita_khader la data de Lun 19 Apr 2010, 6:49 am

came_lia uite aici un sait care iti va fi de mare folos
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
iar aici cateva saituri cu retete indiene
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
luminita_khader
Ucenic
Ucenic

Numarul mesajelor : 217
Localizare : BUCURESTI
Data de inscriere : 23/12/2009

Sus In jos

Re: totul despre condimente

Mesaj Scris de came_lia la data de Vin 23 Apr 2010, 9:39 pm

doamnelor, problema mea este ca eu am condimentele, si incerc sa le identific- ca sa le pot folosi- unele nu au denumirea pe ele...

jumatate le-am identificat deja, ma mai straduiesc!
avatar
came_lia
Junior
Junior

feminin
Numarul mesajelor : 337
Varsta : 56
Localizare : Miercurea Ciuc
Data de inscriere : 04/10/2009

Sus In jos

Re: totul despre condimente

Mesaj Scris de lucyka la data de Mar 25 Ian 2011, 10:59 am

condimentele sunt si bune remedii de sanatate adevarate medicamente,,daca stiati ghimbirul,este f fbun la raceala,se razuie se pune in ceai,,o cantitate ff mica pentru ca este foarte aromat,are gust de lamaita si este iute ca si hreanul,la inceput si eu m-am strambat insa m-am obisnuit,,un ceai cu ghimbir si scortisoara si nu mai trebuiesc medicamente,la raceala,aam avut o bronsita care am tratato,si sunt ok,,ai busuiocul si cimbrul este f bun la raceala,la tuse,,,eu va doresc sanatate sa nu aveti nevoie decat ptr cultura general,,scuze ,am uitat sa spun desi voi stiti ,ca este buna mierea pentru indulcit
avatar
lucyka
Nou venit
Nou venit

feminin
Numarul mesajelor : 4
Varsta : 56
Localizare : imi place mult lucru de mana,acest site este ff bun
Data de inscriere : 24/01/2011

Sus In jos

Re: totul despre condimente

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum


©Copyright Lucrudemana.com 2008-2015 | All Rights Reserved
FB