Cum gatim soia, lintea si nautul?
+5
mama4you
ramomic
feliciagl
Admina
IrinaH
9 participanți
Pagina 1 din 1
Cum gatim soia, lintea si nautul?
Ma intereseaza daca stie cineva ceva retete concrete pentru soia si lintea boabe. Se gatesc ca mazarea sau mai degraba ca fasolea? Nu ma intereseaza snitelele din soia sau orice alt fel de produs din magazine obtinut din soia; eu am cumparat de la un magazin o punga de soia boabe si din piata una de linte tot boabe si nu am idee de unde sa incep cu ele. Stiu ca lintea e de mai multe feluri si culori, a mea e crem deschis.
Cat despre naut, am luat o data boabe si am incercat eu sa le bat cu mixerul (nu am blender deci nu a iesit pasta subtire) si sa pun piper, dar a iesit ceva ce pana la urma am aruncat, ca nu era comestibil.
Deci, daca stie cineva cu ce se mananca acestea trei (la propriu ), il(o) rog sa ma lumineze si pe mine.
Cat despre naut, am luat o data boabe si am incercat eu sa le bat cu mixerul (nu am blender deci nu a iesit pasta subtire) si sa pun piper, dar a iesit ceva ce pana la urma am aruncat, ca nu era comestibil.
Deci, daca stie cineva cu ce se mananca acestea trei (la propriu ), il(o) rog sa ma lumineze si pe mine.
IrinaH- Ucenic
-
Numarul mesajelor : 215
Varsta : 39
Localizare : Timisoara
Data de inscriere : 18/10/2009
Re: Cum gatim soia, lintea si nautul?
O sa revin cu ceva retete. In mare, lintea e mai moale decat fasolea. Se clateste in cateva ape si apoi o poti pune sau nu la inmuiat. Nu necesita inmuiere peste noapte. La fiert se tine putin, cam in 30 de minute este gata. Stiu o supa de linte, reteta libaneza, o nebunie.
Nautul si soia se inmoaie peste noapte sau macar cateva ore. Apoi se fierb ca si fasolea, aruncand cateva ape (se si inmoaie mai bine, si nu ingreuneaza digestia). Daca e foarte tare, se poate adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu, ca sa se fiarba mai bine. Dar in rest, cam ca si fasolea, se pot folosi ambele la mancaruri cu sos, ciorbe, etc. Hummus este pasta de naut si gasesti multe retete pe net; in general se pune usturoi pisat fin, lamaie dupa gust, sare si piper si ca sa se lichefieze pasta eu pun zeama in care a fiert nautul. Ceva specific preparatelor arabesti este tahini sau pasta de susan si se pun cateva linguri, plus cateva de ulei de masline (daca avem, daca nu folosim de floare). Acestea doua sunt foarte sanatoase, daca sunt cultivate natural si lintea este mult mai usoara decat fasolea sau mazarea (pentru stomac), deci nu le ocoliti, cand gatiti.
Nautul si soia se inmoaie peste noapte sau macar cateva ore. Apoi se fierb ca si fasolea, aruncand cateva ape (se si inmoaie mai bine, si nu ingreuneaza digestia). Daca e foarte tare, se poate adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu, ca sa se fiarba mai bine. Dar in rest, cam ca si fasolea, se pot folosi ambele la mancaruri cu sos, ciorbe, etc. Hummus este pasta de naut si gasesti multe retete pe net; in general se pune usturoi pisat fin, lamaie dupa gust, sare si piper si ca sa se lichefieze pasta eu pun zeama in care a fiert nautul. Ceva specific preparatelor arabesti este tahini sau pasta de susan si se pun cateva linguri, plus cateva de ulei de masline (daca avem, daca nu folosim de floare). Acestea doua sunt foarte sanatoase, daca sunt cultivate natural si lintea este mult mai usoara decat fasolea sau mazarea (pentru stomac), deci nu le ocoliti, cand gatiti.
Re: Cum gatim soia, lintea si nautul?
Multumesc pentru raspuns, Admina (o sa meditez la el mai mult maine, ca la ora asta sunt prea nauca), si astept retete, daca ai.
IrinaH- Ucenic
-
Numarul mesajelor : 215
Varsta : 39
Localizare : Timisoara
Data de inscriere : 18/10/2009
Re: Cum gatim soia, lintea si nautul?
Eu am fost servita odata cu orez in amestec cu naut si alte legume (morcov, ardei gras taiat felii) stropite cu un sos de rosii picant. Era bun la gust.
feliciagl- Ucenic
- Numarul mesajelor : 267
Localizare : galati
Data de inscriere : 11/09/2009
Re: Cum gatim soia, lintea si nautul?
Buna IRINA.
Iti spun eu cum pregatesc lintea si nautul. Soia boabe inca nu am luat.
Din naut am facut pana acum humus, adik boabe de naut fierte (puse la inmuiat cateva ore si apoi schimbata apa ca si la fasolea uscata), usturoi, zeama de lamaie, o lingurita de tahina, ulei de masline, date prin blender. In functie de consistenta pe care o vrei la final, poti pastra putina apa din timpul fierberii nautului. Am gasit pe net o multime de retete. La cele mai multe se folosesc ingredientele de mai sus, dar sunt unele mai simple, fara tahina de ex., altele fara zeama de lamaie ...
In plus, eu imi fierb mai mereu cate o ceasca de naut si il folosesc la diverse salate, combinate in functie de pofta de moment. De exemplu azi am combinat boabele de naut cu tofu cu marar, ceapa verde si putin ulei. Alteori pun doar cepa, ulei, sare; cateodata branza, ceapa, ardei, rosii ... in funcie de gusturi poti face diverse combinatii . Se pot pastra boabele fierte la frigider cateva zile.
Lintea o gatesc exact ca mazarea, adik sote cu sau fara carne. Ciorba de linte inca nu am facut, dar cred ca urmeaza cat de repede .
Acum in post am facut salata de linte, adica: linte fiarta data prin blender si apoi am adaugat ceapa taiata si ulei ... dupa gust/preferinte. De obicei pun 2 parti de apa la o parte de linte si se absoarbe toata apa, asa incat nu trebuie scursa. Daca e prea multa apa, atunci o poti scurge, iar daca ti se pare prea putina, atunci pui mai mult de 2 parti de apa.
Am facut astfel de salata atat din linte verde, cat si din linte rosie, dar o prefer pe cea verde .
Sper ca ti-am fost de ajutor .
Iti spun eu cum pregatesc lintea si nautul. Soia boabe inca nu am luat.
Din naut am facut pana acum humus, adik boabe de naut fierte (puse la inmuiat cateva ore si apoi schimbata apa ca si la fasolea uscata), usturoi, zeama de lamaie, o lingurita de tahina, ulei de masline, date prin blender. In functie de consistenta pe care o vrei la final, poti pastra putina apa din timpul fierberii nautului. Am gasit pe net o multime de retete. La cele mai multe se folosesc ingredientele de mai sus, dar sunt unele mai simple, fara tahina de ex., altele fara zeama de lamaie ...
In plus, eu imi fierb mai mereu cate o ceasca de naut si il folosesc la diverse salate, combinate in functie de pofta de moment. De exemplu azi am combinat boabele de naut cu tofu cu marar, ceapa verde si putin ulei. Alteori pun doar cepa, ulei, sare; cateodata branza, ceapa, ardei, rosii ... in funcie de gusturi poti face diverse combinatii . Se pot pastra boabele fierte la frigider cateva zile.
Lintea o gatesc exact ca mazarea, adik sote cu sau fara carne. Ciorba de linte inca nu am facut, dar cred ca urmeaza cat de repede .
Acum in post am facut salata de linte, adica: linte fiarta data prin blender si apoi am adaugat ceapa taiata si ulei ... dupa gust/preferinte. De obicei pun 2 parti de apa la o parte de linte si se absoarbe toata apa, asa incat nu trebuie scursa. Daca e prea multa apa, atunci o poti scurge, iar daca ti se pare prea putina, atunci pui mai mult de 2 parti de apa.
Am facut astfel de salata atat din linte verde, cat si din linte rosie, dar o prefer pe cea verde .
Sper ca ti-am fost de ajutor .
ramomic- Ucenic
-
Numarul mesajelor : 209
Varsta : 45
Localizare : Cluj-Napoca
Data de inscriere : 03/11/2008
Re: Cum gatim soia, lintea si nautul?
Sigur mi-ai fost de ajutor, Ramomic, multumesc! Cat de curand imi fac curaj sa incerc si o sa va zic cum mi-a iesit.
IrinaH- Ucenic
-
Numarul mesajelor : 215
Varsta : 39
Localizare : Timisoara
Data de inscriere : 18/10/2009
Re: Cum gatim soia, lintea si nautul?
Interesante retetele, multumesc pentru linkuri. O sa mai "adaptez" eu si vad ce iese.
IrinaH- Ucenic
-
Numarul mesajelor : 215
Varsta : 39
Localizare : Timisoara
Data de inscriere : 18/10/2009
Re: Cum gatim soia, lintea si nautul?
eu cumpar si pregatesc snitele de soia...sunt foarte bune!nu am reusit niciodata sa tin post...sunt prea pofticioasa...insa aceste snitele lemananc cu mare placere!.....cum le pregatesc? cumpar punguta de snitele...ma uit sa fie mai maricele....le pun cu apa si sare la fiert...30 min....apoi le asez frumos pe servetel ca sa se scurga....le dau prin pezmet..condimente.....apoi prin ou si le pun la prajit in ulei incins.....sunt excelente!
pofta buna!
pofta buna!
mama4you- helper
- Numarul mesajelor : 74
Localizare : paulesti-prahova
Data de inscriere : 06/01/2010
Re: Cum gatim soia, lintea si nautul?
Azi am mancat falafel de naut, dar cam fad si uscat. De fapt, cam asa este de fel, nu e prima oara cand observ. In casa am facut odata si mi-a iesit mult mai gustos, ar trebui sa mai incerc; plus sa cumpar pasta de susan, tahini ca asa le sta bine chiftelutelor falalfel, inmuiate in sos de tahini.
La capitolul soia, ies bune si chiftelutele din granulat de soia, nu e necesar oul, se pot lipi cu putina faina si mustar si gustui cu multa verdeata, usturoi si ceapa, condimente si ies asemanatoare cu cele pentru carnivori, doar ca mai usoare.
La capitolul soia, ies bune si chiftelutele din granulat de soia, nu e necesar oul, se pot lipi cu putina faina si mustar si gustui cu multa verdeata, usturoi si ceapa, condimente si ies asemanatoare cu cele pentru carnivori, doar ca mai usoare.
Re: Cum gatim soia, lintea si nautul?
Buna am gatit si eu linte primita de la tatal meu din cosurile primite cadou de Craciun de la servici, din italia.
Si cum sunt foarte curioasa in legatura cu ceva ce nu am mancat niciodata am pregatit-o astfel.
Am pus-o la fiert.A fiert relativ repede intr-o ora si ceva.Pun ceapa taiata mic,morcov ras(asa il tin in congelator).Dupa ce a fiert ceapa, pun bulion,o lingurita zahar,o lingura mustar,sare,piper(sau delikat), patrunjel uscat ,potrivesc gustul, mai las putin sa fiarba si e gata.
Eu una nu ma bat cu fasolea sau mazarea dar lintea am mancat-o cu mare pofta.Iar de soia sa nu aud nu imi place.
Acum fiecare dupa gusturile sale.
Si cum sunt foarte curioasa in legatura cu ceva ce nu am mancat niciodata am pregatit-o astfel.
Am pus-o la fiert.A fiert relativ repede intr-o ora si ceva.Pun ceapa taiata mic,morcov ras(asa il tin in congelator).Dupa ce a fiert ceapa, pun bulion,o lingurita zahar,o lingura mustar,sare,piper(sau delikat), patrunjel uscat ,potrivesc gustul, mai las putin sa fiarba si e gata.
Eu una nu ma bat cu fasolea sau mazarea dar lintea am mancat-o cu mare pofta.Iar de soia sa nu aud nu imi place.
Acum fiecare dupa gusturile sale.
Re: Cum gatim soia, lintea si nautul?
fiecare cu gusturile lui,mi se pare normal......m-ai facut curioasa....o saincerc si eu reteta ta!
mama4you- helper
- Numarul mesajelor : 74
Localizare : paulesti-prahova
Data de inscriere : 06/01/2010
Re: Cum gatim soia, lintea si nautul?
Am auzit ca sunt alimente foarte sanatoase lintea si nautul , iar de soia sunt un pic sceptica deoarece am vazut o emisiune in care spuneau ca este extrem de periculoasa fiind acum un aliment modificat genetic ... in fine , am pentru voi doua retete :
1. Supa de linte rosie
250 g linte rosie
1 ceapa
2 lingura boia (iute sau dulce)
2 linguri ulei de masline
1 lingura de menta (optional)
sare
apa fierbinte la indemana
Se fierbe lintea cu sare 30 de minute , apoi ceapa taiata marunt se caleste in uleiul de masline, cand devine sticloasa se adauga boiaua peste ceapa lasand-o pe foc inca 1-2 minute. Ceapa calita cu boia se pune peste lintea fiarta impreuna cu menta si se mai completeaza cu apa fierbinte , apoi se lasa la foc mic sa mai fiarba inca 15 minute cu capac.
Se mai adauga sare si piper in functie de gustul fiecaruia.
Se serveste cu lamaie alaturi.
2. Humus din naut
1 cana naut
ulei masline
boia iute
pasta de susan
lamaie
Se lasa la inmuiat peste noapte nautul .Se fierbe nautul in doua ape(de preferat cu o lingurita de bicarbonat la prima fierbere , deoarece se fierbe si decojeste mult mai repede).Se separa nautul de apa si se pastreaza ultima apa in care a fiert. Nautul trebuie pasat si se va adauga din zeama in care a fiert si pasta de susan pana devine o pasta mai moale. Se intinde de farfurii se presara ulei de masline, boia si suc de lamaie dupa gust si se serveste cu lipie (asta fiind modul de servire tarditional turcesc) sau in nautul amestecat cu pasta de susan adaugam si boiaua, uleiul de masline si sarea , iar lamaia ramane de vazut... tot in functie de gustul fiecaruia
Pofta buna
1. Supa de linte rosie
250 g linte rosie
1 ceapa
2 lingura boia (iute sau dulce)
2 linguri ulei de masline
1 lingura de menta (optional)
sare
apa fierbinte la indemana
Se fierbe lintea cu sare 30 de minute , apoi ceapa taiata marunt se caleste in uleiul de masline, cand devine sticloasa se adauga boiaua peste ceapa lasand-o pe foc inca 1-2 minute. Ceapa calita cu boia se pune peste lintea fiarta impreuna cu menta si se mai completeaza cu apa fierbinte , apoi se lasa la foc mic sa mai fiarba inca 15 minute cu capac.
Se mai adauga sare si piper in functie de gustul fiecaruia.
Se serveste cu lamaie alaturi.
2. Humus din naut
1 cana naut
ulei masline
boia iute
pasta de susan
lamaie
Se lasa la inmuiat peste noapte nautul .Se fierbe nautul in doua ape(de preferat cu o lingurita de bicarbonat la prima fierbere , deoarece se fierbe si decojeste mult mai repede).Se separa nautul de apa si se pastreaza ultima apa in care a fiert. Nautul trebuie pasat si se va adauga din zeama in care a fiert si pasta de susan pana devine o pasta mai moale. Se intinde de farfurii se presara ulei de masline, boia si suc de lamaie dupa gust si se serveste cu lipie (asta fiind modul de servire tarditional turcesc) sau in nautul amestecat cu pasta de susan adaugam si boiaua, uleiul de masline si sarea , iar lamaia ramane de vazut... tot in functie de gustul fiecaruia
Pofta buna
ana.acount- helper
-
Numarul mesajelor : 30
Varsta : 37
Localizare : Brasov
Data de inscriere : 26/08/2010
Re: Cum gatim soia, lintea si nautul?
Eu folosesc naut la cutie, desi cel fiert in casa e mult mai gustos. O data am fiert un kg si apoi l-am scurs si pus in congelator, si am folosit la nevoie.
Am vazut la o turcoaica desi nu stiu daca reteta e turceasca, asa:
cartofi taiati cuburi mici, ceapa tocata, naut deja fiert si carne tocata
amestecata cu bulgur , condimentata ca pentru chiftele.
-se caleste ceapa, se adauga cartofii, apa si nautul si se fierbe, se adauga rosii tocate sau suc de rosii si ceva paprika, piper negru macinat(ea a pus mult), iar spre sfarsit din carnea tocata se fac chiftelute mic, mici, cat oul de vrabie si se adauga la tocana cu pricina. La sfarsit se adauga verdeata tocata.
Am vazut la o turcoaica desi nu stiu daca reteta e turceasca, asa:
cartofi taiati cuburi mici, ceapa tocata, naut deja fiert si carne tocata
amestecata cu bulgur , condimentata ca pentru chiftele.
-se caleste ceapa, se adauga cartofii, apa si nautul si se fierbe, se adauga rosii tocate sau suc de rosii si ceva paprika, piper negru macinat(ea a pus mult), iar spre sfarsit din carnea tocata se fac chiftelute mic, mici, cat oul de vrabie si se adauga la tocana cu pricina. La sfarsit se adauga verdeata tocata.
danniela- Atotcunoscător
- Numarul mesajelor : 5626
Localizare : in tarile calde
Data de inscriere : 19/06/2010
Re: Cum gatim soia, lintea si nautul?
Pe mine ma intereseaza sa pot gati ceva gustos din soia boabe. Soia texturata nu vreau fiindca nu imi inspira incredere felul in care se actioneaza asupra ei ca sa ajunga asa. Plus ca ma irita recomandarile de genul: ''poti jura ca e snitel de pui'' Daca vreau snitel de pui, fac snitel de pui, nu inlocuitori. De aceea vreau sa stiu daca din soia boabe se poate gati o mancare suficient de buna ca sa vreau s-o fac din nou!
aurishta- Atotcunoscător
-
Numarul mesajelor : 3945
Varsta : 56
Localizare : bucuresti
Data de inscriere : 18/04/2010
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Astazi la 9:46 am Scris de LRodica
» Jucarii crosetate
Joi 14 Mar 2024, 3:35 pm Scris de vlad_mom
» Triplock(overlock); totul despre surfilare(6)
Mier 13 Mar 2024, 11:18 am Scris de IoanaSL
» Tipare gratis, Leko- Cap.2
Vin 08 Mar 2024, 10:38 am Scris de elena.m.m
» Din materiale reciclabile 6
Joi 07 Mar 2024, 8:11 am Scris de Dorulet
» Conturi de utilizatori, inchise la cerere
Mier 28 Feb 2024, 11:03 am Scris de orhideea1966
» Frivolite - cap 7
Dum 25 Feb 2024, 3:30 pm Scris de LRodica
» Punct in cruce-creatii diverse (2)
Joi 22 Feb 2024, 6:04 am Scris de LRodica
» Miniaturi - handmade
Dum 18 Feb 2024, 11:44 pm Scris de mlizeta
» Tehnica de embosarea a hartiei
Sam 20 Ian 2024, 7:53 am Scris de geia
» Bijuteriile noastre capitolul XX
Vin 05 Ian 2024, 8:36 am Scris de Dorulet
» Ornamente de Craciun - 6
Mier 06 Dec 2023, 9:37 am Scris de Dorulet
» Lumanari sculptate manual
Joi 30 Noi 2023, 4:49 pm Scris de LaurentiuSmin
» Scoala de croitorie (15)
Vin 17 Noi 2023, 9:04 pm Scris de Dorulet
» Pirogravura
Dum 12 Noi 2023, 10:09 am Scris de Dorulet
» Despre noi
Joi 02 Noi 2023, 8:29 am Scris de diada
» Bijuterii lut polimeric (fimo, cernit, etc) -34
Dum 15 Oct 2023, 9:54 pm Scris de mlizeta
» Mobilier homemade (2)
Lun 04 Sept 2023, 2:59 pm Scris de LRodica
» Totul despre ÜBERdeck - masina de acoperire
Vin 18 Aug 2023, 9:03 am Scris de diada
» Hyundai 668
Joi 17 Aug 2023, 11:10 am Scris de LRodica