Ultimele subiecte
» Accesorii crosetate-genti,curele,bijuterii, bentiţe (14)
Ieri la 6:50 pm Scris de LRodica

» Ne bem cafeaua împreuna (44)
Mier 16 Aug 2017, 11:46 am Scris de LRodica

» Intelepciune prin povestiri
Joi 10 Aug 2017, 6:24 am Scris de piciul

» Bijuterii fimo (33)
Mier 09 Aug 2017, 3:33 pm Scris de vlad_mom

» Despre compoziția și grosimea firelor pentru tricotat la mașină
Mier 09 Aug 2017, 2:16 pm Scris de Alessia 1996

» Florile din gradina mea(2)
Mier 09 Aug 2017, 9:40 am Scris de LRodica

» Scoala de croitorie (15)
Mar 08 Aug 2017, 9:35 pm Scris de kisslandia

» Drumetii si locuri vizitate (3)
Mar 08 Aug 2017, 1:10 pm Scris de LRodica

» Din materiale reciclabile 5
Vin 04 Aug 2017, 6:32 pm Scris de LRodica

» Carte-jucarie cusuta
Vin 04 Aug 2017, 12:17 pm Scris de AlinaJ.Bijoux

» Ce melodie asculti acum !-5
Vin 04 Aug 2017, 12:14 pm Scris de AlinaJ.Bijoux

» Rochii, fuste crosetate -14
Vin 04 Aug 2017, 6:39 am Scris de gretty

» Triplock(overlock); totul despre surfilare(6)
Mar 01 Aug 2017, 11:22 pm Scris de gabriela1554

» Hainute pentru copiii nostri (20)
Mar 01 Aug 2017, 11:14 pm Scris de gabriela1554

» Sa construim un Dream catcher
Mar 01 Aug 2017, 10:49 pm Scris de fulvia

»  Masinile noastre de cusut (6)
Lun 31 Iul 2017, 10:54 pm Scris de Danutzaaa

» Jucarii homemade
Lun 31 Iul 2017, 9:22 pm Scris de LRodica

» Costume carnaval (VI)
Sam 29 Iul 2017, 10:44 pm Scris de dorina narita

» Metoda servetelulul capitolul VIII
Vin 28 Iul 2017, 8:47 am Scris de Elena Nicoara

» Iti suntem alaturi si cand esti in doliu...
Joi 27 Iul 2017, 8:04 pm Scris de Dorulet





Custom Search






LM Articole



LM YouTube Channel-
-

-

CursuriReiki-

RuneHeivang-



Lactate preparate in casa

Pagina 1 din 5 1, 2, 3, 4, 5  Urmatorul

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

Lactate preparate in casa

Mesaj Scris de aisha la data de Mar 27 Oct 2009, 11:14 am

Dragelor, face cineva banza de vaci sau iaurt in casa? Care e reteta voastra?
avatar
aisha
Senior
Senior

feminin
Numarul mesajelor : 770
Varsta : 48
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 23/03/2009

http://mieremusetelfrumusete.blogspot.ro/

Sus In jos

Re: Lactate preparate in casa

Mesaj Scris de SilviaDumitrescu la data de Mar 27 Oct 2009, 11:33 am

Eu nu fac branza in casa dar stiu cum se face wink Pentru branza inchegata (ca cea telemea) se face astfel: lapte dulce (nu stiu cantitati) foarte putin incalzit (caldut putin) se pune cheag care se gaseste in comert - cam 1 lingura la 2 l lapte parca - dar scrie pe si pe sticla de cheag - se amesteca putin, laptele incepe sa se coaguleze, cand a inceput sa se coaguleze, sa se faca asa ca un iaurt se rastoarna intr-un tifon, se strange tifonul si se lasa la scurs, pana nu mai iese zer. Daca se pune prea mult cheag branza o sa scartie in dinti, daca e prea putin nu se incheaga branza.
mai se poate face branza dulce - cea faramata - din lapte prins (batut) se pune in tifon si se lasa la scurs, ambele variante sunt valabile pentru laptele de la tara direct de la vacuta, cu asta din comert nu am incercat.
Sper sa va fi fost de folos. Eu asa stiu ca se face desi nu am mai practicat de muuuulta vreme.
Iaurt nu am idee cum se face parca ca se face cu lapte fier amestecat cu lapte nefiert...
avatar
SilviaDumitrescu
Moderator global
Moderator global

feminin
Numarul mesajelor : 12694
Localizare : Ploiesti
Data de inscriere : 21/05/2009

http://vulpebatranahandmade.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Lactate preparate in casa

Mesaj Scris de Admina la data de Mar 27 Oct 2009, 11:44 am

Tatal meu a facut acum vreo saptamana braza de vaci. A pus la fiert laptele, era jumatate prins, deci nu dulce si a stors putina lamaie, l-a lasat putin sa se inchege deci nu se fierbe si l-a pus la scurs in tifon. Stiam si cu pastile de calciu lactic ca se mai face branza de vaci.

_________________
DOAR AZI, sa nu ma supar! Sa nu ma ingrijorez! Sa fiu recunoscator! Sa fiu bun cu ceilalti!

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

*Atelierul meu*


avatar
Admina
Administrator
Administrator

feminin
Numarul mesajelor : 8710
Localizare : aproape de tine:)
Data de inscriere : 16/10/2008

http://bylaly.blogspot.ro/

Sus In jos

Re: Lactate preparate in casa

Mesaj Scris de SilviaDumitrescu la data de Mar 27 Oct 2009, 11:47 am

da ai dreptate admina si cu pastile de calciu merge, dar la fel nu stiu cate pastile /l de lapte
branza facuta de tatal tau a iesit din aceea sfaramata nu?
avatar
SilviaDumitrescu
Moderator global
Moderator global

feminin
Numarul mesajelor : 12694
Localizare : Ploiesti
Data de inscriere : 21/05/2009

http://vulpebatranahandmade.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Lactate preparate in casa

Mesaj Scris de Giobsy la data de Mar 27 Oct 2009, 12:13 pm

O fi iaurt, nu o fi iaurt, eu fac "lapte prins", foarte simplu
Varianta 1: pui laptele (neaparat lapte adevarat) nefiert, intr-un vas foarte curat si il lasi la cald 24 ore. Dupa ce s-a prins il dai la rece. Rezulta o bunatate de lapte batut-iaurt-sau cum s-o fi numind.
Varianta 2 este cea la care folosesti "cuib de smantana": pui intr-un vas curat 2-3 linguri de smantana si rotesti vasul pentru a imbraca peretii acestuia in smantana. Apoi torni laptele dulce fiert in vasul "smantanit" si il lasi la cald pana se incheaga. Dupa ce s-a prins laptele, il dai la rece.
Pentru branza de vaci procedez astfel:
-intr-un vas mare, pui la prins 3 litri lapte
- dupa ce s-a prins laptele torni incet 1 litru de lapte fierbinte, amestecand foarte usor cu o paleta cu gauri
- laptele incepe sa se inchege, se separa branza de zer, iar branza se aduna cu paleta si se pune in strecuratoare, intr-un tifon pus in 2
- se lasa la scurs.
avatar
Giobsy
Atotcunoscător
Atotcunoscător

feminin
Numarul mesajelor : 2028
Varsta : 49
Localizare : Vatra Dornei
Data de inscriere : 25/05/2009

http://giobsysoulmade.wordpress.com/

Sus In jos

Re: Lactate preparate in casa

Mesaj Scris de livia1981 la data de Mar 27 Oct 2009, 12:14 pm

Eu fac iaurt pt copil. Fierb laptele il las la racit, pana ajunge la temperatura degetului. Am niste galetuse de plastic e 1 l, pe care le folosesc pt iaurt, pun pe fundul galetusei 3-4 linguri de iaurt din comert, apoi laptele caldut (nu fierbinte) amestec bine si las la cald pana a doua zi, apoi il bag cateva ore la frigider si gata. Data viitoare pastrez 3-4 linguri din iaurtul pe care l-am facut eu si pun peste el laptele.
Branza de vaca am facut tot pt copil, deci nu in cantitati foarte mari, in 2 modalitati, depinde de timp:
-am lasat laptele la acrit apoi l-am pus la foc pana s-a adunat branzica desupra, am strecurat
-peste laptele fierbinte am pus zeama de lamaie (sau otet, o lingurita la 1l lapte) am strecurat
avatar
livia1981
Senior
Senior

feminin
Numarul mesajelor : 664
Varsta : 36
Localizare : Timisoara
Data de inscriere : 09/11/2008

Sus In jos

Re: Lactate preparate in casa

Mesaj Scris de SilviaDumitrescu la data de Mar 27 Oct 2009, 12:16 pm

oooofffffffff batranetea asta wink asa este ai dreptate ca laptele prins se incalzeste si ala pt a iesi branza sfaramata. Iertati o batrana uituca
avatar
SilviaDumitrescu
Moderator global
Moderator global

feminin
Numarul mesajelor : 12694
Localizare : Ploiesti
Data de inscriere : 21/05/2009

http://vulpebatranahandmade.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Lactate preparate in casa

Mesaj Scris de aisha la data de Mar 27 Oct 2009, 12:23 pm

Va multumesc tuturor pt retete. kiss

Silvia, nici nu stiam ca exista de cumparat cheag! Unde anume?

Reteta aia cu laptele pus la prins am vrut sa o incerc pt branza de vaci, dar ma gandeam ca sa-l las asa, nefiert? scratch Daca are ceva? scratch
Dupa ce ma hotarasc ce sa incerc, va spun si ce a iesit. Smile
avatar
aisha
Senior
Senior

feminin
Numarul mesajelor : 770
Varsta : 48
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 23/03/2009

http://mieremusetelfrumusete.blogspot.ro/

Sus In jos

Re: Lactate preparate in casa

Mesaj Scris de SilviaDumitrescu la data de Mar 27 Oct 2009, 2:17 pm

aisha acum nu mai stiu unde se gasete, dar inainte de '89 (v-am zis ca sunt batrana) se gasea in alimentara si la noi in ploiesti si la un centru care vindea produse de undeva de la tara (vindea oale de pamant, strachini cereale de tot felul lumanari, cosuri de rachita- chestii dastea)
avatar
SilviaDumitrescu
Moderator global
Moderator global

feminin
Numarul mesajelor : 12694
Localizare : Ploiesti
Data de inscriere : 21/05/2009

http://vulpebatranahandmade.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Lactate preparate in casa

Mesaj Scris de icabica la data de Mier 28 Oct 2009, 10:04 am

pentru branzica cu pastile de calciu se pun 8 pastile la 1 litru de lapte

se pune laptele la fiert si cand incepe sa fiarba se pun pastilele si se amesteca continuu pana se ingrasa, dupa care se pune la scurs...si gata...este foarte buna
eu asa fac pentru copilasi in special
avatar
icabica
Ucenic
Ucenic

feminin
Numarul mesajelor : 276
Localizare : iasi
Data de inscriere : 15/10/2009

http://bellatryzia-bijoux-unique.blogspot.com

Sus In jos

Re: Lactate preparate in casa

Mesaj Scris de aisha la data de Lun 02 Noi 2009, 1:11 pm

Dragelor,

Am reusit sa fac si branza dulce si iaurt in casa. Foooaaaarteee bune au iesit! Sunt multumita de rezultat, asa ca voi repeta experienta. Merge f repede, nu e nimic complicat si a 2-a zi ai deja iaurtul, iar branzica a 3-a zi e gata si ea.
Silvia, m-am uitat cu atentie si n-am vazut cheag prin super-market. Deci iata ca am descoperit ceva care se gasea pe vremea lu' Ceasca si nu se mai gaseste acum! rade
Am vazut in schimb ca exista aparate electrice de facut iaurt, dar nu cred ca merita investitia.
Branza de vaci am facut-o pana la urma cu laptele nefiert. Nu iese f multa din 2 l de lapte, dar mie mi s-a parut mult mai gustoasa decat cea din magazin. Nu mai pot in schimb sa controlez procentul de grasime, dar...asta e! Smile
avatar
aisha
Senior
Senior

feminin
Numarul mesajelor : 770
Varsta : 48
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 23/03/2009

http://mieremusetelfrumusete.blogspot.ro/

Sus In jos

Re: Lactate preparate in casa

Mesaj Scris de Giobsy la data de Lun 02 Noi 2009, 2:52 pm

Aisha, daca vrei sa faci o branza ceva mai "light", poti sa lasi cateva ore laptele la temperatura camerei, sa indepartezi smantana formata la suprafata, apoi sa faci branza.
avatar
Giobsy
Atotcunoscător
Atotcunoscător

feminin
Numarul mesajelor : 2028
Varsta : 49
Localizare : Vatra Dornei
Data de inscriere : 25/05/2009

http://giobsysoulmade.wordpress.com/

Sus In jos

Re: Lactate preparate in casa

Mesaj Scris de SilviaDumitrescu la data de Lun 02 Noi 2009, 5:20 pm

aisha 3 zile pentru branza mie personal mi se pare cam mult. Vara se acreste nu o poti tine atat la scurs
avatar
SilviaDumitrescu
Moderator global
Moderator global

feminin
Numarul mesajelor : 12694
Localizare : Ploiesti
Data de inscriere : 21/05/2009

http://vulpebatranahandmade.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Lactate preparate in casa

Mesaj Scris de aisha la data de Mar 03 Noi 2009, 12:30 pm

Giobsy si eu m-am gandit la acelasi lucru. Sa mai smantanesc laptele un pic.
Silvia, 3 zile, dar nu pline. Smile Adica am luat laptele vineri dupa-amiaza, l-am lasat la prins toata ziua sambata, iar duminica pe la pranz l-am pus la scurs. Pana seara era gata! Vara nu stiu cat o sa dureze. Vom vedea.

Iaurtul la fel, vineri seara l-am pus, iar sambata pe la 6-7 seara era bun de mancat. Puteam sa-l scot si mai devreme dar n-am vrut, ca nu era chiar graba la mancat. Smile
avatar
aisha
Senior
Senior

feminin
Numarul mesajelor : 770
Varsta : 48
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 23/03/2009

http://mieremusetelfrumusete.blogspot.ro/

Sus In jos

Re: Lactate preparate in casa

Mesaj Scris de geany20062006 la data de Mar 03 Noi 2009, 6:16 pm

eu fac branzica la fetita cu 6 pastile de calciu lactic la 1 litru de lapte , amestec bine si pe urma il pun intr-o strecuratoare si il las 20 minute ca sa se scurga ( nu-l las mult ca sa nu fie uscata) il pun in borcanel si 3 zile am branzica pe bebe
avatar
geany20062006
Ucenic
Ucenic

feminin
Numarul mesajelor : 207
Varsta : 41
Localizare : marasesti
Data de inscriere : 15/10/2009

Sus In jos

Re: Lactate preparate in casa

Mesaj Scris de MagdaMarin la data de Joi 17 Dec 2009, 7:03 am

Buna ,eu prepar iaurtul in casa dupa o reteta data de o profesoara de curs de bucatar.Se amesteca lapte fiert cu lapte nefiert in cantitati egale,cu conditia ca laptele fiert sa fie incalzit inainte.Se lasa o zi,doua,trei in functie de temperatura,mediului ambiant.Cand s-a format smantana deasupra si e groasa e facut.Eu il pun in bidoane de plastic la care am taiat partea de deasupra ,pt a putea lua smantana si pt a incapea pe usa de la frigider.Si asa e 100% natural fara conservantii din iaurtul de pe piata.

_________________
~[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]~[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]~


Magda Marin
Ce cos eu
Conservarea alimentelor in bucatarie/Carte veche croitorie
avatar
MagdaMarin
Moderator global
Moderator global

feminin
Numarul mesajelor : 5480
Localizare : La volan(ta)ul masinii de cusut
Data de inscriere : 15/11/2009

https://picasaweb.google.com/115072338271267453701/HaineNoiDeCal

Sus In jos

Re: Lactate preparate in casa

Mesaj Scris de dana_mi16 la data de Joi 17 Dec 2009, 9:25 am

Buna fetelor,

Interesant acest topic,
Eu vin cu cateva preparate facute in casa, la bunici am o masina de separat lapte, are o cuva unde introduci laptele caldut si il centrifugheaza, pe o parte iese smantana si pe cealalta laptele degresat.
Laptele degresat lasat la cald se face ca un lapte acru, pe care daca il scurgi se zer ramane branza de vaci la fel ca cea din comert.
Masina e manuala si e foarte buna pentru casa, ca e mica.
Pentru branza telemea bucica mea o face cu cheag sau cu pastile, insa cea cu cheag este mult mai gustoasa.
Iaurtul, eu il fac din lapte ne fiert, dar pun putin iaurt vechi in lapte si daca e cald in 24 ore se face.

Sper ca am putu fi de folos
avatar
dana_mi16
Junior
Junior

feminin
Numarul mesajelor : 402
Varsta : 31
Localizare : peste tot si nicaieri
Data de inscriere : 17/02/2009

Sus In jos

Re: Lactate preparate in casa

Mesaj Scris de ralucahanc la data de Joi 04 Feb 2010, 2:46 pm

si noua ne face mama mea brinzica dulce, iar tati face telemea si cas. sunt fff bune. mai ales ca sunt facute cu atita drag de ei pt noi.
avatar
ralucahanc
Nou venit
Nou venit

feminin
Numarul mesajelor : 60
Varsta : 32
Localizare : curtici-arad
Data de inscriere : 01/02/2010

Sus In jos

Re: Lactate preparate in casa

Mesaj Scris de Nicoleta Irimescu la data de Sam 05 Iun 2010, 7:05 pm

Asa se face branza de vaci - cand vrem sa fie mai tare (seaca ):
Punem laptele crud la fiertintr-o cratita mai mare decat cantitatea ce o avem (cantitatea minima ar fi de
3 litri )

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Cand incepe sa faca spuma se toarna cu grija otet (ca la maioneza - maxim 100g ; minim 50g la 10l lapte) La cantitate minima folosim clorocalcin. Se poate folosi sare de lamaie sau suc de lamaie. Daca intentionam sa facem branza in mod repetat atunci pastram zer de la prima tura intr-o sticla de sticla de 1l ,intr-un loc cald pt a se acri fara sa se altereze.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Amestecam usor fara a agita prea mult si imediat se alege branza (se ridica deasupra).Ferind usor spuma trebuie sa se vada zerul verde. Acum oprim flacara (sau dam deoparte oala de pe foc ).

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Cu o farfurie mai mare luam cu grija (atentie ca e fierbinte)branza si o punem la scurs intr-o panza umezita in prealabil cu apa rece(saru'mana kristadesig;panza de la tine e perfecta pt asta ).Facem aceasta operatie, la fel ,fara a agita prea mult,rasturnam apoi o parte din zer in alt vas caci se prinde branza si pe fundul vasului si nu vrem sa o irosim.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Adunam capetele panzei doua cate doua si punem la scurs pana a doua zi .

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Rezultatul final ! Pofta buna!

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
avatar
Nicoleta Irimescu
Maestru
Maestru

feminin
Numarul mesajelor : 1159
Varsta : 47
Localizare : Vatra Dornei - Bucovina
Data de inscriere : 23/07/2009

Sus In jos

Re: Lactate preparate in casa

Mesaj Scris de codruta-cosmina la data de Dum 20 Iun 2010, 2:25 pm

Super tare reteta ta!SI ARATA FF BINE!Si eu am facut dar cu calciu lactic...la 1l lapte cind fierbe aproape pui 7 tablete de calciu....se alegea imediat ,strecuram si la rece....doar atit ca nu e deloc acrisoara,are mai degraba gust de URDA!E DULCE!poti face clatite linistita cu ea.Oricit m-am zdrobit ,in fel si chip micuta mea nu o maninca!
avatar
codruta-cosmina
Ucenic
Ucenic

feminin
Numarul mesajelor : 199
Varsta : 43
Localizare : medias
Data de inscriere : 04/06/2010

Sus In jos

Re: Lactate preparate in casa

Mesaj Scris de Nicoleta Irimescu la data de Lun 21 Iun 2010, 8:49 am

codruta-cosmina: si branza dupa reteta de mai sus are gust de urda dulce!!
E potrivita pt papanasi, placinta cu branza si alte astfel de bunatati! Laughing
Si da, copii accepta mai greu acest gust.

Pentru cea mica faci branzica asa: pui un litru de lapte la fiert si cand fierbe adaugi cu grija pana la un litru de lapte batut (ai grija sa nu fie cu gelatina).
Ideea e sa nu agiti prea mult compozitia pt a nu se sfarama prea marunt branza inainte de a o pune la scurs. Rezulta astfel o branzica cu gust fin acrisor foarte apreciata de copii.

PS: se cheama branza zburata! Laughing


Ultima editare efectuata de catre Nicoleta Irimescu in Lun 21 Iun 2010, 8:51 am, editata de 1 ori (Motiv : adaugat PS)
avatar
Nicoleta Irimescu
Maestru
Maestru

feminin
Numarul mesajelor : 1159
Varsta : 47
Localizare : Vatra Dornei - Bucovina
Data de inscriere : 23/07/2009

Sus In jos

Re: Lactate preparate in casa

Mesaj Scris de lotus nufar la data de Lun 21 Iun 2010, 9:26 am

O Nicoleta,multumesc,imi era dor de o branza buna ,tare asi vrea sa te intreb daca nu stii cumva reteta de la branza dulce ,preparata cu vanilie si oua ,un dulce specific de Paste, o prepara bunica mea dar nu imi mai aduc aminte de reteta stiu ca in zona Ardealului se mai face.Te rog daca cumva o stii si tu dane-o si noua?! kiss
avatar
lotus nufar
Junior
Junior

feminin
Numarul mesajelor : 459
Localizare : satu-mare ,uneori, si mereu in Toscana.
Data de inscriere : 17/03/2010

http://artlotus-handmade.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Lactate preparate in casa

Mesaj Scris de codruta-cosmina la data de Lun 21 Iun 2010, 1:55 pm

Nicoleta,multumesc mult ptr. reteta,apreciez eforturile voastre de a impartasi si cu altcineva un lucru bun,nu oricine iti da in ziua de azi un sfat BUN,lumea e rea si nimeni nu se bucura ...decit de necazul tau sa zic asa....MULTUMESC FRUMOS!O sa incerc cit de curind sa-i fac si o sa-ti scriu daca ia placut....mi-am pus intrebarea ca poate chiar nu-i plac brinzeturile! confused
avatar
codruta-cosmina
Ucenic
Ucenic

feminin
Numarul mesajelor : 199
Varsta : 43
Localizare : medias
Data de inscriere : 04/06/2010

Sus In jos

Re: Lactate preparate in casa

Mesaj Scris de Nicoleta Irimescu la data de Lun 21 Iun 2010, 4:37 pm

gagaritz a scris:nu stiu daca este locul potrivit dar vroiam sa intreb mamicile daca au acasa o asemenea masina ,ce marca este si daca sunt multumite!eu am acsa lapte proaspat si gras si micutei mele ii place mult iaurtul si m-am gindit sa imi iau una dar ofertele la noi nu sunt foarte multe ,cine ma ajuta cu ceva sugesti?? kiss

rade rade rade rade

,,Masina de facut iaurt " realizezi din doua borcane de sticla de 1l si o lingura de smantana acrisoara !! Smile
Pui smantana intr-un borcan, agiti bine sa se distribuie pe peretii acestuia si apoi pui laptele fiert si temperat ( daca e prea fierbinte oparesti smantana si compromiti iaurtul ). Invelesti borcanul intr-un
prosop de bumbac curat si il lasi la loc cald (nu pui capac ). De seara pana dimineata iaurtul e gata sau de dimineata pana seara! Smile
Inainte de a se termina iaurtul din primul borcan repetam procesul cu al doilea borcan si astfel avem tot timpul iaurt. Singura diferenta fiind ca la al doilea borcan putem sa punem 1-2 linguri din primul borcan daca nu avem smantana !
Dupa inchegare tinem borcanul astupat in frigider.

Atentie! Spalam borcanele fara a folosi detergent!

Daca vrem un iaurt f f consistent atunci fierbem 1,5 litri lapte la foc moale pana scade la 1litru.
avatar
Nicoleta Irimescu
Maestru
Maestru

feminin
Numarul mesajelor : 1159
Varsta : 47
Localizare : Vatra Dornei - Bucovina
Data de inscriere : 23/07/2009

Sus In jos

Re: Lactate preparate in casa

Mesaj Scris de gagaritz la data de Mar 22 Iun 2010, 7:53 am

nicoleta multumesc de sugestie ,din asta fac si eu stiu retetele traditionale! bounce bounce.
,dar vreau sa iau o masina ptr ca e mai simpla treaba ,in plus lactobacilli,fermenti pe care ii adaugi in iaurt au ca temperatura optima 40-45 de grade ca sa functionezeptr 6-8 ore constant ceea ce in patura sau orice alta metoda nu se poate obtine ,mai este metoda termosului dar nu imi comvine asa mult nici asta asa ca cel mai bn am zis sa iau o masina ,ca nu costa mult pina in 1 mil !
Asa acum sa va zic cum fac eu brinza de vaci care se maninca cu smintina si mamaliga,pui laptele la prins ,apoi il pui la foc mic mic ,pina aproape incepe sa dea in fiert ,stingi focul si lasi sa se raceasca in oala in care l-ai fiert ,in felul asta vei obtine mnai multa brinza ,apoi o pui la strecurat in strecuratoarea de paste .
Brinza de vaca ,bucati cum se vinde la piata sau la magazine o fac asa ,pun laptele la foc ,cam pina la 40 de gr ,sa nu fie mai cald ca se opareste cheagul,probez cu degetul mic eu,il dau deoparte cind e gata cald si pun 3 linguri de cheag ptr 10 lt lapte ,las jumate ora si apoi amestec cu paleta in el ca se se taie,o sa arate ca un iaurt,iar apoi il mai st ring de mina si la fel il pun intrun tifon sau intr-o strecuratoare de paste si pun ceva grteu pe el ,o greutate de 5 kg ,il mai intorc apoi de citeva ori ca sa se preseze bn ,si il las cam pina seara ,apoi fac o saramura si pun brinza in ea ,apropo am avut brinza din aprilie care am mincat-o acum si a stat fffb in saramura !si vorba cea e din casa mea ,stiu ce maninc ,nu de la magazin, ,daca vreti brinza astfel obtinuta o puteti pune sa se afume si o sa aveti niste cascavele afumate cum gasiti pe dn 1 la cei ce vind,! kiss
avatar
gagaritz
Nou venit
Nou venit

Numarul mesajelor : 64
Varsta : 33
Localizare : moreni -dimbovita
Data de inscriere : 24/01/2010

Sus In jos

Re: Lactate preparate in casa

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 1 din 5 1, 2, 3, 4, 5  Urmatorul

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum


©Copyright Lucrudemana.com 2008-2015 | All Rights Reserved
FB