Paine Montignac
+2
Admina
vilcris
6 participanți
Pagina 1 din 1
Paine Montignac
Deschid acest subiect pentru retete de paine pe care le folosim noi, montignacele. Eu folosesc 2 retete de obicei, pe una dintre ele aproape tot timpul ca se poate manca cu orice, pe alta mai rar pentru ca se poate manca doar cu chestii fara grasime.
Voi posta deocamdata reteta ce se poate manca cu orice.
Inrediente
2 cani tarate (de oricare)
2 cani faina integrala (de oricare)
1/2 cana faina de soia (facultativ-se poate si fara)
seminte, mirodenii (chimen, maghiran, salvie, etc), ceapa - facultativ
2 plicuri drojdie uscata (Dr Oetker, RUF, etc)
sare dupa gust (cam 1 lingurita)
1 lingurita otet (activeaza fermentarea drojdiei dar se poate si fara)
2 cani apa calduta
Preparare
Intr-un vas se pun mai intai faina, taratele, drojdia, semintele, mirodeniile si se amesteca bine "pe uscat". Se face o gaura la mijloc si se toarna otetul si apa in care s-a dizolvat sarea. Se maesteca si se framanta foarte scurt, doar atat cat sa se omogenizeze amestecul.
Cu amestecul apoi putem proceda in doua feluri. Il spun mai intai pe primul la care am renuntat si pentru care nu am poze. Se ia o forma de chec mai mare, se pune o bucata de hartie de copt in ea, fara sa se unga cu nimic, se rastoarna amestecul si se netezeste. Se marcheaza cu un cutit crestaturi pe ea care sa delimiteze feliile ce vor urma sa fie taiate. Asta ne ajuta la final sa o portionam pentru ca este greu de taiat, se poate sfarama. Se acopera cu o tava sau se pune intr-o punga de plastic pentru 1/2 de ora, la crescut. Se da apoi la cuptor la foc mic pentru aprox 2 ore (depinde de cuptor).
Trebuie sa stiti ca in aceasta forma tot ramane putin moale si umeda la mijloc, dar mie imi placea si asa.
Intre timp am renuntat la aceasta metoda pentru ca sotului meu ii placea mai mult coaja si m-am gandit cum sa scot mai multa coaja. Si nu in ultimul rand, s-a scurtat procesul de productie.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Se ia tava de la aragaz, se pune hartie, fara sa se unga, se intinde cu mana amestecul, ca mai sus. Pentru a intinde mai usor, faceti operatia asta cu mainile inmuiate in apa din cand in cand.
Nu se lasa la crescut. Se pune direct in cuptor si se lasa 1-1 si 1/2 ore la cuptor la foc mic (in functie de cat vreti de coapta. Se coace mai bine, nu mai e umeda la mijloc dar atentie sa nu intindeti prea subtire ca se face prea tare si va raneste gura cand mestecati (asta daca nu ramaneti fara dinti ).
Asa arata produsul final, pus pe gratar la racit.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Asa arata in ruptura.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
O alta forma de a intinde a amestecul. Mie asta imi place mai mult ca are si miez moale. Faceti raze cu cutitul ca o puteti rupe, nu-i nevoie sa va chinuiti cu taiatul.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Pofta buna!
Voi mai posta pe masura ce mai "inventez" si alte retete. Va stept si pe voi cu idei.
Voi posta deocamdata reteta ce se poate manca cu orice.
Inrediente
2 cani tarate (de oricare)
2 cani faina integrala (de oricare)
1/2 cana faina de soia (facultativ-se poate si fara)
seminte, mirodenii (chimen, maghiran, salvie, etc), ceapa - facultativ
2 plicuri drojdie uscata (Dr Oetker, RUF, etc)
sare dupa gust (cam 1 lingurita)
1 lingurita otet (activeaza fermentarea drojdiei dar se poate si fara)
2 cani apa calduta
Preparare
Intr-un vas se pun mai intai faina, taratele, drojdia, semintele, mirodeniile si se amesteca bine "pe uscat". Se face o gaura la mijloc si se toarna otetul si apa in care s-a dizolvat sarea. Se maesteca si se framanta foarte scurt, doar atat cat sa se omogenizeze amestecul.
Cu amestecul apoi putem proceda in doua feluri. Il spun mai intai pe primul la care am renuntat si pentru care nu am poze. Se ia o forma de chec mai mare, se pune o bucata de hartie de copt in ea, fara sa se unga cu nimic, se rastoarna amestecul si se netezeste. Se marcheaza cu un cutit crestaturi pe ea care sa delimiteze feliile ce vor urma sa fie taiate. Asta ne ajuta la final sa o portionam pentru ca este greu de taiat, se poate sfarama. Se acopera cu o tava sau se pune intr-o punga de plastic pentru 1/2 de ora, la crescut. Se da apoi la cuptor la foc mic pentru aprox 2 ore (depinde de cuptor).
Trebuie sa stiti ca in aceasta forma tot ramane putin moale si umeda la mijloc, dar mie imi placea si asa.
Intre timp am renuntat la aceasta metoda pentru ca sotului meu ii placea mai mult coaja si m-am gandit cum sa scot mai multa coaja. Si nu in ultimul rand, s-a scurtat procesul de productie.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Se ia tava de la aragaz, se pune hartie, fara sa se unga, se intinde cu mana amestecul, ca mai sus. Pentru a intinde mai usor, faceti operatia asta cu mainile inmuiate in apa din cand in cand.
Nu se lasa la crescut. Se pune direct in cuptor si se lasa 1-1 si 1/2 ore la cuptor la foc mic (in functie de cat vreti de coapta. Se coace mai bine, nu mai e umeda la mijloc dar atentie sa nu intindeti prea subtire ca se face prea tare si va raneste gura cand mestecati (asta daca nu ramaneti fara dinti ).
Asa arata produsul final, pus pe gratar la racit.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Asa arata in ruptura.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
O alta forma de a intinde a amestecul. Mie asta imi place mai mult ca are si miez moale. Faceti raze cu cutitul ca o puteti rupe, nu-i nevoie sa va chinuiti cu taiatul.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Pofta buna!
Voi mai posta pe masura ce mai "inventez" si alte retete. Va stept si pe voi cu idei.
vilcris- Senior
-
Numarul mesajelor : 657
Varsta : 58
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 07/11/2008
Re: Paine Montignac
Vilcris, ti-am zis ca ti-am luat ideea cu taiatul lipiei in felii, si mi-a placut tare mult
Eu am facut cea mai delicioasa paine monti din cariera mea Secretul consta in inlocuirea apei, cu kefir(facut in casa si el). A iesit o pufosenie, gustoasa si buna, s-a copt frumos, nu s-a uscat, nu se farmiteaza. E perfecta:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Eu am facut cea mai delicioasa paine monti din cariera mea Secretul consta in inlocuirea apei, cu kefir(facut in casa si el). A iesit o pufosenie, gustoasa si buna, s-a copt frumos, nu s-a uscat, nu se farmiteaza. E perfecta:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Re: Paine Montignac
admina ce e acela Kefir (eu ma gandesc la bors,daca nu e asa nu radeti ca nu cunosc )
Si daca ati vazut ca am notat la alt capitol (pastrati painea mai mult proaspata cu jumatate de mar...la fel si prajiturile)
Si daca ati vazut ca am notat la alt capitol (pastrati painea mai mult proaspata cu jumatate de mar...la fel si prajiturile)
Re: Paine Montignac
Kefirul este un gen de lapte batut/sana, mai acidulat si putin mai acrisor. Este foarte sanatos mai ales ca il fac din lapte dulce si cu ajutorul unei colonii de kefiri Arata ca niste buchetele de conopida si se ingrijesc destul de simplu. Doar ca am o problema cu ciupercutele mele, ca altfel v-as da cu mare drag. Sa mai caut ceva informatii si revin, daca e cineva interesat de productia kefirului in casa.
Re: Paine Montignac
In primul rand, multumiri pt reteta Vilcris si Admina. Am facut si eu ieri si daca si sotul meu a mancat (el e indicatorul ) si a zis ca e buna, ba chiar si-a luat si la pachetetlul de la birou, va dati seama !!! Numai ca mie, desi am facut-o cu kefir, nu mi-a iesit asa pufoasa ca in poza ta, Admina, ci mai lipie asa ca a lui vilcris.
A doua chestie, legata de kefir: zau ca as vrea sa-mi fac in casa, dar nu am sursa de lapte dulce. Ar trebui sa-l fac cu lapte de supermarket si nu stiu daca merita efortul cu un lapte pasteurizat. Tu ce zici?
A doua chestie, legata de kefir: zau ca as vrea sa-mi fac in casa, dar nu am sursa de lapte dulce. Ar trebui sa-l fac cu lapte de supermarket si nu stiu daca merita efortul cu un lapte pasteurizat. Tu ce zici?
Re: Paine Montignac
Ieri am facut din nou paine si intr-un exces de zel i-am pus si faina de soia, jumatate de cana. Mi s-a parut oribila la gust!!!! A trebuit sa o arunc. Nu cred sa mai folosesc faina de-asta, la nici o reteta, Monti sau nemonti! Chhhhhhhhhhhhhhhhhhh!
Re: Paine Montignac
Aisha, kefirul iese foarte bine si cu lapte proaspat (cel pastrat la frigider) din magazine, gen Zuzu, deci nu UHT. Dar am facut si cu UHT si a iesit ok; bacteriile astea producatoare de kefir se hranesc cu orice fel de lapte, merg pastrate pe o perioada scurta si in apa.
La paine nu am pus faina de soia, pt ca asa e, are gust. Eu o folosesc la prajituri unde pun multe mirodenii (scortisoara, cuisoare, cardamom, esenta de migdale) si nu se mai simte gustul. Sau ca sa fac pane-uri sau sa ingros vreun sos, la fel nu se simte gustul.
La paine se pun cantitati egale de faina integrala si de tarate sau daca ai de gand sa nu mananci painea cu lipide, poti pune mai putine tarate (cam 1/4 din cantitatea totala) si restul faina integrala sa iasa mai pufoasa. Acum si taratele sunt fine sau grosiere, probabil de aia iese painea mai necrescuta, daca sunt taratele mai putin macinate. Eu gasisem o faina integrala mai buna, mai plina de tarate si nu am adaugat multe, nu am pus proportii egale. Este o faina ecologica, la punga maro, care e foarte buna .
La paine nu am pus faina de soia, pt ca asa e, are gust. Eu o folosesc la prajituri unde pun multe mirodenii (scortisoara, cuisoare, cardamom, esenta de migdale) si nu se mai simte gustul. Sau ca sa fac pane-uri sau sa ingros vreun sos, la fel nu se simte gustul.
La paine se pun cantitati egale de faina integrala si de tarate sau daca ai de gand sa nu mananci painea cu lipide, poti pune mai putine tarate (cam 1/4 din cantitatea totala) si restul faina integrala sa iasa mai pufoasa. Acum si taratele sunt fine sau grosiere, probabil de aia iese painea mai necrescuta, daca sunt taratele mai putin macinate. Eu gasisem o faina integrala mai buna, mai plina de tarate si nu am adaugat multe, nu am pus proportii egale. Este o faina ecologica, la punga maro, care e foarte buna .
Re: Paine Montignac
aisha a scris:Ieri am facut din nou paine si intr-un exces de zel i-am pus si faina de soia, jumatate de cana. Mi s-a parut oribila la gust!!!! A trebuit sa o arunc. Nu cred sa mai folosesc faina de-asta, la nici o reteta, Monti sau nemonti! Chhhhhhhhhhhhhhhhhhh!
Imi pare rau, dar asa e cu soia. Ori o tolerezi, ori nu. Eu fac si cu si fara si sa stii ca nu prea simt diferenta. Ori m-am obisniut, ori o fi de la chimen, maghiran, ceapa si alte alea de le mai bag eu prin paine si nu simt gustul la soia. Cel putin la prajituri mi se pare chiar delicioasa. Am incercat la prajituri si faina de naut si mi se pare mai oribila decat soia.
vilcris- Senior
-
Numarul mesajelor : 657
Varsta : 58
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 07/11/2008
Re: Paine Montignac
Fetelor, cel mai tare imi pare rau dupa celelalte ingrediente pe care le-am irosit in procesul de productie + timpul meu pierdut. Si nu va spun ce frumos arata cand am scos-o din cuptor! Sa mor de ciuda cand am dat-o la gunoi !!!
Prima data cand am facut paine am pus numai 2 cani de faina integrala (d-aia in punga maro, de care zici tu Admina ) + 2 cani de tarate (din alea macinate fin). In loc de apa am folosit kefir. In plus am pus maghiran si seminte de floarea soarelui + dovleac, iar pe deasupra seminte de susan.
Pe langa paine am facut ieri si schokobiscuti la care...ghiciti nu? ...am pus si faina de soia, evident! Dar aici mi-am amintit ca si vilcris si admina ziceau pe undeva sa pui muulte mirodenii. Astia au iesit ok, sunt mancabili.
Poate imi fac si kefir de casa, daca gasesc bacteriile in cauza. Desi frate-meu rade de mine. Zice sa nu mai mananc asa de sanatos, ca daca vine vreaun cataclism si vom fi nevoiti sa mancam numai din punga, n-o sa rezist prea mult! Ca organismul meu purificat nu mai tolereaza nici macar niste amarate de cipsuri.
Prima data cand am facut paine am pus numai 2 cani de faina integrala (d-aia in punga maro, de care zici tu Admina ) + 2 cani de tarate (din alea macinate fin). In loc de apa am folosit kefir. In plus am pus maghiran si seminte de floarea soarelui + dovleac, iar pe deasupra seminte de susan.
Pe langa paine am facut ieri si schokobiscuti la care...ghiciti nu? ...am pus si faina de soia, evident! Dar aici mi-am amintit ca si vilcris si admina ziceau pe undeva sa pui muulte mirodenii. Astia au iesit ok, sunt mancabili.
Poate imi fac si kefir de casa, daca gasesc bacteriile in cauza. Desi frate-meu rade de mine. Zice sa nu mai mananc asa de sanatos, ca daca vine vreaun cataclism si vom fi nevoiti sa mancam numai din punga, n-o sa rezist prea mult! Ca organismul meu purificat nu mai tolereaza nici macar niste amarate de cipsuri.
Re: Paine Montignac
Aisha, iti pot da eu o colonie producatoare de kefir. Al meu s-a inmultit si acum fac dintr-un litru de lapte, dar parca e prea mult. Cred ca pot da la 2 persoane, din cat am acum.
Mai multe detalii despre Kefir, cititi AICI. Am sa deschid un subiect nou cand apuc sa-i pozez pe ai mei.
Apropo de faina de soia, azi am facut chiftelute de soia si un pane de piept de pui, gen pui Sanghai; eu am mancat chiftelele, dar unde a ramas faina de soia mai multa, era cam neplacut si sotul meu care a mancat puiul, a cam strambat din nas. Eu am mai facut paneuri, dar prajite si nu se simtea faina, dar acum am facut chiftelele si paneul la cuptor si a ramas in stare naturala, parte din faina. Dar te inveti sa o ascunzi in mancare, zic eu. Pe Culinar cica au cam renuntat la ea si faceau prajiturile cu faina integrala si tarate, dar mie nu-mi place deloc, merge maxim intr-o placinta cu mere, alfel zici ca mananci... nu-mi place si pace. Mai bine pun faina de soia (de migdale ar fi ideala), si ii ascund gustul cu mirodenii.
Mai multe detalii despre Kefir, cititi AICI. Am sa deschid un subiect nou cand apuc sa-i pozez pe ai mei.
Apropo de faina de soia, azi am facut chiftelute de soia si un pane de piept de pui, gen pui Sanghai; eu am mancat chiftelele, dar unde a ramas faina de soia mai multa, era cam neplacut si sotul meu care a mancat puiul, a cam strambat din nas. Eu am mai facut paneuri, dar prajite si nu se simtea faina, dar acum am facut chiftelele si paneul la cuptor si a ramas in stare naturala, parte din faina. Dar te inveti sa o ascunzi in mancare, zic eu. Pe Culinar cica au cam renuntat la ea si faceau prajiturile cu faina integrala si tarate, dar mie nu-mi place deloc, merge maxim intr-o placinta cu mere, alfel zici ca mananci... nu-mi place si pace. Mai bine pun faina de soia (de migdale ar fi ideala), si ii ascund gustul cu mirodenii.
Re: Paine Montignac
Admina, multumesc pt oferta. Daca reusesc sa-l conving pe al meu sa ne ocupam si de productia de kefir, iti dau un PM. Cat despre faina de soia, eu mai fac o incercare: lapte de soia. Daca si aici iese naspa, direct la cosul de gunoi va ajunge!
Re: Paine Montignac
aisha a scris:Admina, multumesc pt oferta. Daca reusesc sa-l conving pe al meu sa ne ocupam si de productia de kefir, iti dau un PM. Cat despre faina de soia, eu mai fac o incercare: lapte de soia. Daca si aici iese naspa, direct la cosul de gunoi va ajunge!
Daca nu ti-a placut faina, laptele de soia nici atat nu cred. Dar incearca ca tot nu ai ce face cu ea. Nu-l bea crud. Pune cacao, fructoza si vanilie eventual. Mie laptele asta mi se pare groaznic de-a dreptul. Bleah! Am mai facut lapte cu orez dar biiiine condimentat ca altfel
vilcris- Senior
-
Numarul mesajelor : 657
Varsta : 58
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 07/11/2008
Re: Paine Montignac
Vilcris, am mai baut lapte de soia, din ala din comert, de la Inedit. E drept ca nu am reusit performanta de a consuma 1 l intreg, dar a fost ok. Stii cumva daca cel facut in casa trebuie si fiert inainte de a fi consumat? Am vazut ca la cel care se face cu boabe de soia se precizeaza in mod explicit sa se fiarba, pe cand la reteta asta direct cu faina (pe care am luat-o de pe punga de faina/ ambalaj)nu zice nimic despre fiert.
Re: Paine Montignac
Probabil ca nu e musai sa-l fierbi dar daca faina are gustul ala, laptele nu poate fi mai grozav asa ca fierbe-l poate se mai imbunatateste la gust.
Eu mai bine as zice ca daca vrei sa consumi faina sa faci checul ala al meu. Ai sa ramai surprinsa cand ai sa vezi ca bine condimentata nu se simte gustul la faina de soia. Si mie mi se pare oribila la paine. Dar la chec e altceva. Si daca o faci jumate cu migdale sau nuci macinate e si mai bun. Daca mai trantesti deasupra si o glazura de cioco 80% sau cacao e si mai bine
Eu mai bine as zice ca daca vrei sa consumi faina sa faci checul ala al meu. Ai sa ramai surprinsa cand ai sa vezi ca bine condimentata nu se simte gustul la faina de soia. Si mie mi se pare oribila la paine. Dar la chec e altceva. Si daca o faci jumate cu migdale sau nuci macinate e si mai bun. Daca mai trantesti deasupra si o glazura de cioco 80% sau cacao e si mai bine
vilcris- Senior
-
Numarul mesajelor : 657
Varsta : 58
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 07/11/2008
paine Montignac
Laptele din soia facut in casa se fierbe si dupa racire se pune zahar vanilat mai mult .Ii schimba complet gustul si se poate consuma usor.
Mimi- helper
- Numarul mesajelor : 70
Localizare : Barlad
Data de inscriere : 27/12/2008
Re: Paine Montignac
va rog din suflet daca puteti sa ma ajutati cu cristale de kefir .Multumesc
bumbu antonia- helper
- Numarul mesajelor : 69
Localizare : vulturu
Data de inscriere : 09/02/2010
Subiecte similare
» Dulciuri Montignac
» Dieta Montignac
» Montignac-retete proteino-lipidice
» Painea- retete! Aparat de preparat paine. 1
» gandaci de paine ?
» Dieta Montignac
» Montignac-retete proteino-lipidice
» Painea- retete! Aparat de preparat paine. 1
» gandaci de paine ?
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Ieri la 11:40 am Scris de Dorulet
» Ornamente de Pasti
Ieri la 11:36 am Scris de Dorulet
» Ne bem cafeaua împreuna (44)
Ieri la 8:09 am Scris de Dorulet
» Animale de companie!!! - 5
Lun 15 Apr 2024, 8:30 am Scris de Dorulet
» Ne bem cafeaua, împreună!
Lun 15 Apr 2024, 8:06 am Scris de alesianicolau
» Retuș bluziță de dantela
Lun 15 Apr 2024, 1:42 am Scris de alesianicolau
» Triplock(overlock); totul despre surfilare(6)
Lun 15 Apr 2024, 1:17 am Scris de alesianicolau
» Cardio sau fitness? Acasa sau la sala?!
Dum 14 Apr 2024, 10:33 pm Scris de alesianicolau
» Curățenie în dulap
Dum 14 Apr 2024, 10:15 pm Scris de alesianicolau
» Miniaturi - handmade
Mar 02 Apr 2024, 6:42 am Scris de vlad_mom
» Jucarii crosetate
Dum 24 Mar 2024, 9:18 am Scris de LRodica
» Tipare gratis, Leko- Cap.2
Vin 08 Mar 2024, 10:38 am Scris de elena.m.m
» Din materiale reciclabile 6
Joi 07 Mar 2024, 8:11 am Scris de Dorulet
» Conturi de utilizatori, inchise la cerere
Mier 28 Feb 2024, 11:03 am Scris de orhideea1966
» Frivolite - cap 7
Dum 25 Feb 2024, 3:30 pm Scris de LRodica
» Punct in cruce-creatii diverse (2)
Joi 22 Feb 2024, 6:04 am Scris de LRodica
» Tehnica de embosarea a hartiei
Sam 20 Ian 2024, 7:53 am Scris de geia
» Bijuteriile noastre capitolul XX
Vin 05 Ian 2024, 8:36 am Scris de Dorulet
» Ornamente de Craciun - 6
Mier 06 Dec 2023, 9:37 am Scris de Dorulet
» Lumanari sculptate manual
Joi 30 Noi 2023, 4:49 pm Scris de LaurentiuSmin