Ultimele subiecte
» Miniaturi - handmade
Ieri la 9:25 am Scris de vlad_mom

» Metoda servetelulul capitolul VIII
Ieri la 9:23 am Scris de vlad_mom

» Ne bem cafeaua împreuna (44)
Ieri la 8:07 am Scris de Dorulet

» Din materiale reciclabile 5
Ieri la 5:47 am Scris de piciul

» Bijuterii fimo (33)
Mar 17 Oct 2017, 12:36 pm Scris de vlad_mom

» Tipare gratis, Leko- Cap.2
Dum 15 Oct 2017, 11:00 pm Scris de ellaharry

» Hainute pentru copiii nostri (20)
Vin 13 Oct 2017, 5:51 pm Scris de feerya

» Tehnica frivolite pe ac sau needle tatting - 7
Vin 13 Oct 2017, 2:12 pm Scris de Iulliana

» Dantela irlandeza
Sam 07 Oct 2017, 6:19 pm Scris de Dorulet

» Bluze,topuri,jachete, pardesie, bolerouri-crosetate (28)
Vin 06 Oct 2017, 7:02 pm Scris de Lia33

» Discutii despre revista Burda-6
Mier 04 Oct 2017, 9:43 pm Scris de LRodica

» Ce melodie asculti acum !-5
Lun 02 Oct 2017, 11:42 am Scris de Dorulet

» Florile din gradina mea(2)
Vin 29 Sept 2017, 11:15 am Scris de Floren

» Bancuri-Buna dispozitie nu trebuie sa va lipseasca ! -5
Mier 27 Sept 2017, 10:20 am Scris de Gabica

»  Masinile noastre de cusut (6)
Mar 26 Sept 2017, 4:31 pm Scris de bingo

» Triplock(overlock); totul despre surfilare(6)
Mar 26 Sept 2017, 8:39 am Scris de adii

» Aparate si ustensile din bucatarie
Lun 18 Sept 2017, 5:09 pm Scris de ElenaZaileanu

» Accesorii crosetate-genti,curele,bijuterii, bentiţe (14)
Lun 11 Sept 2017, 1:42 pm Scris de LRodica

» Quilling-Arta de a rula hartia (20)
Lun 11 Sept 2017, 1:31 pm Scris de carmendana

» Gemuri si dulceturi
Lun 11 Sept 2017, 10:21 am Scris de Gabica





Custom Search






LM Articole



LM YouTube Channel-
-

-

CursuriReiki-

RuneHeivang-



Idei de mese sanatoase, ca pe vremea bunicii

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

Educativ Idei de mese sanatoase, ca pe vremea bunicii

Mesaj Scris de Admina la data de Vin 26 Feb 2016, 11:46 pm

Ma gandeam ce mult s-a schimbat alimentatia noastra, fata ce cea a bunicilor nostri. Acum e plin in magazine de semi-preparate, biscuiti, chipsuri, snacksuri, tot felul de dulciuri, batoane, sucuri sintetice. Viata noastra e mai usoara, dar oare suntem mai sanatosi?
Am facut o lista si am prins-o pe frigider, cu ceva preparate care plac alor mei si sunt sanatoase. Sa facem o lista si pe forum, ca singur omit multe.

Mic dejun:
1. Omleta eterna... in orice combinatii, de la cea simpla, cu ciuperci, cu ceapa verde si telemea, pana la unele mai complexe, gen gratin, care se pun la cuptor (cu ou, lapte, putina faina si mezeluri, branzeturi)
2. Oua fierte (moi cu sare si paine maruntita click ), tari, oua fierte in apa, fara coaja, etc.
3. Sodou, un amestec de lapte cu galbenus de ou si zahar sau miere
4. Cacao cu lapte, facuta din lapte, cacao si zahar/ miere, nu mix de prafuri
5. Sandvisuri cu diverse: telemea si rosii, mezel (de calitate sau deloc sau facut in casa, din muschi marinat si pus la cuptor, etc.), crema de branza cu marar si alte verdeturi, pate de ficat facut in casa, pasta de peste facuta in casa.
6. Peste marinat facut in casa, din sprot marinat in otet, ulei, vin, condimente, sare, ceapa felii
7. Paine cu unt si gem, miere, peltea... zahar.
8. Gris cu lapte
9. Orez cu lapte
10. Taitei cu lapte (toate de mai sus merg si la cina, normal)
11. Porridge sau un fel de coliva din fulgi de ovaz, fierti in apa sau lapte, doar cu sare sau cu zahar, scortisoara, stafide
12. Budinca de tapioca (asta nu era la noi pe vremea bunicii, dar e sanatoasa si se gasesc multe "boabe" pe la plafar)
13. Salata de vinete cu rosii si paine (merge si la cina, normal)

Gustari:
1. Nuci, alune, migdale, stafide, simple sau presarate peste iaurt cu cereale
2. Iaurt cu dulceata, cu miere, cu esenta de vanilie si miere
3. Fructe
4. Morcovi si alte legume taiate felii, simple sau cu sosuri de iaurt (tzatziki), smantana cu ceapa si marar, hummus (facut in casa), sos salsa (bulion cu legume gen ceapa, ardei, calite si condimente: chimen, paprika, piper, sare).
5. Mini sandvisuri cu paine uscata (sunt niste variante sanatoase gen Wassa prin magazine) si peste afumat, marinat, sunca santoasa, pasta de branza, cascaval si masline, rosii, verdeata.
6. Covrigei, biscuiti facuti in casa
7. Nuci, migdale caramelizate la cuptor
8. Dip de dovlecel, ca un piure din dovlecel fiert, cu usturoi, marar si alte condimente, care se poate manca alaturi de legume taiate felii lungi (morcovi, castraveti, tije de telina)
9. Compot


Pranz: (aici stim toate sa gatim ce place familiilor noastre, nu intru in detalii)
1. Supa de legume, pui/ gaina, clara sau cu galusti, taitei
2. Carne la gratar, cuptor cu garnituri diverse
3. Paste cu diverse sosuri, cu sau fara carnuri
4. Tocanite de legume (ghiveci) sau cu carne
5. Snitel din legume (dovlecel, ciuperci, vanata, soia) sau carne, prajit sau la cuptor
6. Chiftelute din legume (cartofi, dovlecei, soia, ciupeci) sau carne, prajite sau la cuptor
7. Orez gen pilaf sau al dente (mai tare) cu legume trase la tigaie si diverse condimente (chinezesti: sos de soia, usturoi, ghimbir; indiene: anason, chimen, coriandru; mediteraneene: oregano, busuioc, maghiran, rozmarin).
8. Ciorbe de tot felul, dar sa nu le uitam pe cele de legume: dovlecel, salata, rosii
9. Pizza (din motive de silueta, e de preferat sa o mancam la pranz ;) )

Cina:
1. MBSO - eterna mamaliguta, cu branza, smantana, cu sau fara ou
2. Papara - felii de paine imbibate in lapte, cu ou batut si cu smanta si cu branza, la cuptor
3. Friganele -  felii de paine imbibate in lapte, date prin ou (cu sau fara zahar, scortisoara) si prajite
4. Gratin de dovlecel/ dovlecel la cuptor - dovlecel ras, amestecat cu ou, smantana, branza rasa, cu marar, sare, la cuptor (la fel si din conopida, doar ca aceasta se fierbe pe jumatate)
5. Conopida pop-corn - data prin condimente si sare (buchetele si bucati) si intinsa in tava, pusa la cuptor
6. Orez din onopida- maruntita, rasa se caleste in unt si se condimenteaza si se fierbe cu putina apa, obtinandu-se un orez fals din conopida (pentru copii, mofturosi)
7. Ciupercute la tava, cu putin unt, branza, marar, sare si piper sau de post, fara lactate
8. Sapanac/ urzici cu ou
9. Salate complexe cu diverse carnuri (pui la gratar, peste afumat) sau cu ou, alaturi de seminte, sosuri
10. Salata Caprese (mozzarella cu rosii, stropita cu otet balsamic, ulei, sare si condimente: busuioc, oregano, rozmarin)
11. Cartofi frantuzesti (fierti, cu branza, smantana, ou si apoi gratinati)
12. Cascaval pane

Va rog sa completati de voie, chiar daca s-a mai zis, cu ce prefera familia voastra. Sigur sunt multe retete delicioase, sanatoase, in pericol de a fi uitate, din cauza stilului de viata modern. . hug

_________________
DOAR AZI, sa nu ma supar! Sa nu ma ingrijorez! Sa fiu recunoscator! Sa fiu bun cu ceilalti!

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


avatar
Admina
Administrator
Administrator

feminin
Numarul mesajelor : 8710
Localizare : aproape de tine:)
Data de inscriere : 16/10/2008

http://bylaly.blogspot.ro/

Sus In jos

Educativ Re: Idei de mese sanatoase, ca pe vremea bunicii

Mesaj Scris de piciul la data de Sam 27 Feb 2016, 9:56 am

Pai citind meniul propus de tine remarc ca si eu am aceleasi preferinte...plus o placinta cu mere sau cu branza...si una cu visine si clatite...si crema de zahar ars....adica la dulciuri...nu merge fara dulce la final! La pranz sau la cina sau o gustare de ora 5 cu ceai.
avatar
piciul
Atotcunoscător
Atotcunoscător

feminin
Numarul mesajelor : 4028
Localizare : online
Data de inscriere : 08/06/2010

Sus In jos

Educativ Re: Idei de mese sanatoase, ca pe vremea bunicii

Mesaj Scris de Admina la data de Sam 27 Feb 2016, 4:05 pm

In prajituri n-am intrat, pentru ca incerc sa nu mai mancam atata dulce si ce gatesc sau cumpar sa fie cu xylitol, agave, stevia, etc. Nici mierea nu e nociva, dar ingrasa.
Dar, da! Si la noi in casa se mananca dulciuri romanesti, traditionale. Incerc sa-mi mai amintesc retete de la bunica, gen jerbo (un fel de lintzer cu gem), placinta oparita cu lapte (nu ma omoram, ea o facea cu branza sarata, dar cu branza dulce mi-ar placea mai mult), peltea (am facut de gutui), dulceata de nuci, de caise intregi (clara, caisele se trec prin var stins...). Si ma mai gandesc si mai scriu.
Sigur aveti retete prin coltul memoriei sau pe care le faceti des, dar sunt invatate de la bunici, de la mame.

Am uitat de salata de ardei copti.

_________________
DOAR AZI, sa nu ma supar! Sa nu ma ingrijorez! Sa fiu recunoscator! Sa fiu bun cu ceilalti!

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


avatar
Admina
Administrator
Administrator

feminin
Numarul mesajelor : 8710
Localizare : aproape de tine:)
Data de inscriere : 16/10/2008

http://bylaly.blogspot.ro/

Sus In jos

Educativ Re: Idei de mese sanatoase, ca pe vremea bunicii

Mesaj Scris de valentinadof la data de Sam 27 Feb 2016, 6:05 pm

La mine in familie s-a gatit de cand ma stiu o ciorba de fasole pastai dreasa cu lapte acru.Deliciu curat in zilele toride de vara cu ceapa langa ea.
Mai facea bunica si mama un fel de desert pe care il mancau in post -malai moldovenesc-un fel de prajitura cu malai,cu putin zahar sau deloc si totusi era dulce.Mai puneau si dovleac copt in ea.Cred c-o s-o fac in amintirea bunicii mele.
Mai acum vreo saptamana mi-am facut o pofta si mi-am amintit de copilarie.Mamaliga ramasa de seara am prajit-o in cuptor pe gratar pana a capatat crusta dupa care mi le-am uns cu magiun de prune pa care l-am facut asta toamna fara pic de zahar.Ce gust ,ce aroma-asa cum ne mai facea mama cateodata ,si bunica ,nu mai stiu daca din cauza ca painea era rara si se dadea putina si pe cartela!
p.s imi place subiectul!

_________________
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
valentinadof
Moderator
Moderator

feminin
Numarul mesajelor : 3156
Varsta : 40
Localizare : dofteana,bacau
Data de inscriere : 29/01/2010

Sus In jos

Educativ Re: Idei de mese sanatoase, ca pe vremea bunicii

Mesaj Scris de Ginet la data de Sam 27 Feb 2016, 10:01 pm

Si eu imi amintesc de supa de rosii cu taitei de casa, fasolea iahnie si cea batuta, ostropelul de pui ale mamei si ale bunicii ! vreau sa va spun ca ostropelul pe care il fac si eu in ziua de azi e altfel decit ce am citit pe net - prajesc bucatile de pui apoi pun usturoiul pisat si apa fierbinte cit sa cuprinda carnea si fierb citeva clocote, nu pun pasta de tomate sau rosii, doar sare - mincam cu mamaliguta. Imi mai amintesc de sarailia facuta de mama in casa dar n-am reusit nici pina in ziua de azi sa fac asa ceva, clatite unse cu magiun de casa, si de felia de piine neagra prajita si fracata  cu usturoi apoi cu untura de casa. Ce vremuri, au trecut atitia ani si totusi acum cind imi amintesc parca a fost ieri !foame
avatar
Ginet
Ucenic
Ucenic

Numarul mesajelor : 123
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 02/01/2011

Sus In jos

Educativ Re: Idei de mese sanatoase, ca pe vremea bunicii

Mesaj Scris de Admina la data de Dum 28 Feb 2016, 6:12 am

Ciulama de ciuperci cu mamaliguta
Varza calita cu mamaliguta
Peste (caras) prajit cu mamaliguta si mujdei
Mamaliga fierbinte in lapte rece foame
Mancarica de vinete
Lapte de pasare/ boule de neige
Cremsnit

Altele cu carne (nu ma omoram cu carnea nici in copilarie, dar uneori imi aduc aminte gustul unora, cu placere):
Ciorba de perisoare
Ciorba de burta (o fac ai mei, bunica nu facea parca)
Sarmalele normal...
Sarmalute in foi de vita (merg si de post, la fel ca si cele cu varza), cu iaurt/ smantana
Musaca cu vinete

_________________
DOAR AZI, sa nu ma supar! Sa nu ma ingrijorez! Sa fiu recunoscator! Sa fiu bun cu ceilalti!

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


avatar
Admina
Administrator
Administrator

feminin
Numarul mesajelor : 8710
Localizare : aproape de tine:)
Data de inscriere : 16/10/2008

http://bylaly.blogspot.ro/

Sus In jos

Educativ Re: Idei de mese sanatoase, ca pe vremea bunicii

Mesaj Scris de vyky2010 la data de Dum 28 Feb 2016, 8:57 am

Multumesc pentru idei!O zi buna!
avatar
vyky2010
Junior
Junior

Numarul mesajelor : 331
Varsta : 72
Localizare : PITESTI
Data de inscriere : 07/06/2011

Sus In jos

Educativ Re: Idei de mese sanatoase, ca pe vremea bunicii

Mesaj Scris de danniela la data de Dum 28 Feb 2016, 9:06 am

Daca vrei sa te inspiri, aici gasesti lista!!!!
Eu as merge pe sanatos mai mult decat pe traditional. Avem si noi romanii mancaruri care baltesc in ulei etc, etc. Dar putin adaptate sunt, zic eu, la fel de bune!
Deasemenea eu sunt si pentru varietate, ne putem imprumuta de la alte popoare fara sa suferim ca noi tre sa mancam doar romaneste! Nu se gatea pe vremea bunicii fructe de mare de ex, dar nu mi se pare ceva iesit din comun. Eu le cumpar ieftin si somonul este exagerat de scump, ori pentru unele dintre voi are un pret acceptabil.
Eu am cam renuntat la prajit in baie de ulei! Prefer la cuptor, la gratar sau fiert.
Ma leg iar de sanatos??? Cum gatim sanatos un pui injectat cu apa???
avatar
danniela
Atotcunoscător
Atotcunoscător

Numarul mesajelor : 5626
Localizare : in tarile calde
Data de inscriere : 19/06/2010

Sus In jos

Educativ Re: Idei de mese sanatoase, ca pe vremea bunicii

Mesaj Scris de diada la data de Dum 28 Feb 2016, 9:56 am

Cum gatesti fructele de mare? Tu ziceai ca folosesti mult cuptorul, cateva idei? Adica fructele de mare le faci la cuptor? Nu am mancat niciodata dar as incerca.

_________________
Doresc dusmanilor, cunostintelor, rudelor, bunastare si mie multa rabdare!






[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Important: Inainte de a pune o intrebare pe forum va rog folositi functia  cautare in forum. Poate deja aveti raspuns!
Ne scrieti doar daca este problema de tehnic si moderatorul de pe sectiunea respectiva nu va poate da un raspuns.
___________________
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]/ [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link][url=forestacreative.net]MERCERIE[/url]
avatar
diada
Administrator
Administrator

feminin
Numarul mesajelor : 6489
Localizare : intre zi si noapte
Data de inscriere : 18/10/2008

https://picasaweb.google.com/101308234088606518793

Sus In jos

Educativ Re: Idei de mese sanatoase, ca pe vremea bunicii

Mesaj Scris de danniela la data de Dum 28 Feb 2016, 10:06 am

Fructele de mare le fac mai mult pe gratar. Dar fac si chiftelute din garizi si calamari, tocanita de calamari, calamari umplut cu umplutura de sarmale, daca am musafiri fac garizi cu maioneza, un fel de cockteil, tocanita de caracatita in sos de vin. La fructele de mare secretul e sa le stii timpul de gatire pentru ca gatite mai mult decat trebuie devin cauciuc.
La cuptor pun mai tot in afara de ciorba. Tocana de cartofi? O ceapa tocata si calita in ulei cu apa, adaugat cartofi si carne plus apa si tranferat in tava si la cuptor! Sarmale la cuptor, ardei umpluti la cuptor. Uite orezul il fac pe aragaz ca fierbe in jur de 10 minute, pastele pe aragaz. Dar astea iau putin timp, max 9 minute.
Apoi mai am o oala air-frayer, in aia fac cartofii prajiti, ii stropesc cu ulei, am o sticla speciala cu pulverizator. Sau se gasesc sticlutele de ulei de masline cu pulverizator, pun ulei normal in ea, nu imi place cel de masline! Tot in aia si aripioare, peste, ciocanele de pui, piept de pui, pieptul il fac si in tigaia aia grill.
avatar
danniela
Atotcunoscător
Atotcunoscător

Numarul mesajelor : 5626
Localizare : in tarile calde
Data de inscriere : 19/06/2010

Sus In jos

Educativ Re: Idei de mese sanatoase, ca pe vremea bunicii

Mesaj Scris de Admina la data de Dum 28 Feb 2016, 8:22 pm

Daniela, de gatit traditional nu gatesc tot timpul. Alternez cu mancaruri internationale gen carne cu garnitura, spaghete cu sosuri italienesti facute dupa retete de pe net (personal daca as manca numai mediteraneean nu m-as plange, pt.ca sunt usoare si sanatoase; si cele grecesti ne plac). Dar gatesc retete indiene, chinezesti, sushi, mexicane, prin rotatie, de 2-3 ori pe saptamana.
Orice e facut in casa, fara delikat si cu ingredientele verificate, e in regula.
Spre exemplu caut sa cumpar organic (nu sunt tot timpul mai scumpe si depinde de unde iei). Pui iau o anume firma care se lauda ca sunt fara hormoni (de la Min.Agriculturii cica nu e nicio diferenta intre cei cu hormoni si cei fara... shot ), legume luam de la piata (vara) si de la hypermarket cautam organic sau de la magazinul naturist. Dar se gasesc si variante mai sanatoase la pret decent.

Mare grija cu fructele de mare, multe sunt contrafacute din carne de peste si chimicale.

_________________
DOAR AZI, sa nu ma supar! Sa nu ma ingrijorez! Sa fiu recunoscator! Sa fiu bun cu ceilalti!

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


avatar
Admina
Administrator
Administrator

feminin
Numarul mesajelor : 8710
Localizare : aproape de tine:)
Data de inscriere : 16/10/2008

http://bylaly.blogspot.ro/

Sus In jos

Educativ Re: Idei de mese sanatoase, ca pe vremea bunicii

Mesaj Scris de Karina33 la data de Dum 28 Feb 2016, 9:28 pm

Eu mai gatesc ghiveciuri din care nu lipsesc dovleceii, ardeii (congelez toamna), morcovii si orice legume pot. Nu calesc decaat putin ceapa cu ardeii si apoi inabus totul. Aromat si delicios.
Cand am timp fac la cuptor un soi de sufleu dar fara faina din legume, ou, smantana si ceva branza.
Pentru ca seara ajungem tarziu si cu foame mare nu am timp sa gatesc decat rapid asa ca fac de duminica pentru vreo trei zile ciorba de legume sau supa crema si cat se incalzeste trag repede la tigaie ceva legume asortate congelate pe care le pun pe langa carne gatita la cuptor (piept de curcan, cotlet de porc sau pui). Carnea la fel o gatesc duminica sau dupa ce-am mancat pt zilele urmatoare.
Desert ok sunt mere, pere, morcov dat pe razatoare cu putin zahar sau miere si scortisoara.
Cand gatesc la cuptor fac si crutoane din painea mai veche si el folosesc apoi la supe sau in salatele verzi. Salate care de multe ori sunt felul principal al mesei daca adaug o cutie de ton in suc propriu sau vreo felie de friptura ramasa stinghera in frigider.
avatar
Karina33
Membru de onoare - croitorie
Membru de onoare - croitorie

feminin
Numarul mesajelor : 2888
Varsta : 48
Localizare : Rm. Valcea
Data de inscriere : 15/12/2009

Sus In jos

Educativ Re: Idei de mese sanatoase, ca pe vremea bunicii

Mesaj Scris de aurishta la data de Lun 29 Feb 2016, 10:42 am

Eu am pregatit ieri, nu prea sanatos, dar ca pe vremea bunicii Smile , clatite, sarmale si supa de gaina cu taietei.
avatar
aurishta
Atotcunoscător
Atotcunoscător

feminin
Numarul mesajelor : 3943
Varsta : 49
Localizare : bucuresti
Data de inscriere : 18/04/2010

Sus In jos

Educativ Re: Idei de mese sanatoase, ca pe vremea bunicii

Mesaj Scris de danniela la data de Lun 29 Feb 2016, 11:47 am

Eu cumpar fructele de mare direct de la pescarii astia amarati, care traiesc din asta. Deci saracii nu stiu nici ce-s aia hormoni. Dar e adevarat, am vazut reportaje cu carnea de crab/rac care e peste de fapt si alte tampenii, ori crabii tre sa ii pui la fiert vii, altfel sunt otravitori.
Cat despre bio.....sunt cu gust amar...stiu persoane care cumpara pasari de la ferme gata crescute cu prostii, le tin o luna cu graunte si le vand la preturi astronomice ca bio........
Iarasi am vazut in piata de producatori bio ca s-au strecurat o gramada de profitori, doar banul are valoare, restul.....D-zeu cu mila. Si la mult iubita mea Africa sunt pietarii care injecteaza rosiile si alte produse sa se coaca peste noapte, le stropesc cu diferite substante chimice
avatar
danniela
Atotcunoscător
Atotcunoscător

Numarul mesajelor : 5626
Localizare : in tarile calde
Data de inscriere : 19/06/2010

Sus In jos

Educativ Re: Idei de mese sanatoase, ca pe vremea bunicii

Mesaj Scris de Gabica la data de Mar 01 Mar 2016, 12:59 pm

aurishta a scris:Eu am pregatit ieri, nu prea sanatos, dar ca pe vremea bunicii Smile , clatite, sarmale si supa de gaina cu taietei.

la acest aspect mă gândeam eu... bunicile mele găteau amândouă cu muuultă ceapă prăjită şi sos de roşii...
La bunica paternă în curte toată vara erau cel puţin 4-5 nepoţi.... era centrul de comandă!!! Noi mai furam prăjeala o mâncam pe pâine... de multe ori trebuia să toace de vreo 2-3 ori ceapa să aibă la mâncare!!!!

Furam ceapa verde din răzoare, brânza din oala de lut şi plecam cu vacile pe câmp!!
Aia era mâncarea sănătoasă!
avatar
Gabica
Atotcunoscător
Atotcunoscător

Numarul mesajelor : 1837
Varsta : 48
Localizare : Craiova
Data de inscriere : 27/04/2012

Sus In jos

Educativ Re: Idei de mese sanatoase, ca pe vremea bunicii

Mesaj Scris de danniela la data de Mar 01 Mar 2016, 1:36 pm

Totusi ceapa prajita in baie de ulei nu cred ca este foarte sanatoasa. Mama mea punea ceapa prajita la toate ciorbele iar eu am arsuri la stomac de la ceapa prajita. La ciorbe nu pun ceapa prajite deloc, daca fac o ciorba de cartofi atunci caleasca ceapa cu verdeturi in o lingura de ulei cu o lingura de apa, sau putin unt. Ceapa verde sau uscata cu branza si paine si acum mananc. Nu stiu cat de sanatoasa mai e branza asta dar ceapa este sigur!!! rade rade rade rade
avatar
danniela
Atotcunoscător
Atotcunoscător

Numarul mesajelor : 5626
Localizare : in tarile calde
Data de inscriere : 19/06/2010

Sus In jos

Educativ Re: Idei de mese sanatoase, ca pe vremea bunicii

Mesaj Scris de MihaelaT la data de Mar 01 Mar 2016, 3:43 pm

aurishta a scris:Eu am pregatit ieri, nu prea sanatos, dar ca pe vremea bunicii Smile , clatite, sarmale si supa de gaina cu taietei.
A mea supă a fost de vită cu găluşte şi în loc de sarmale am avut ardei umpluţi, musai cu sos de roşii şi mâncăm aşa: şefu cum e gătit, Diana fără sos şi ardei, doar umplutura, eu fără ardei şi în sos musai un pic de zahăr. Smile Desert am mai avut nişte tort şi prăjitură.
Eu una am crescut cu pită cu unsoare şi ceapă verde sau ridichi din grădină cât era vara de lungă şi iarna lângă pâinea cu untură luam varză murată sau ardei cu varză. Slănină, cârnaţi, maioş (caltaboş), jumeri şi astea le mănânc şi acum cu poftă şi zău că n-am nici colesterolul mare şi nici ţesut adipos, ba chiar aş vrea vreo 3 kg în plus, dar zău dacă se pune... soiul rău rade , ce să fac.
Eu rar mănânc mezeluri, nu-mi plac şi până pe la vreo 7 ani făceam urticarie de câte ori mâncam mezeluri. Probabil de acolo mi se trage că nu-mi plac.Prefer un salam bine uscat, tăiat subţire peste o felie de pâine cu unt.
Eu nu gătesc mâncăruri "împrumutate" că ai mei sunt tare clasici şi eu după ei, nu gătesc fructe de mare că nu ne plac, dar gătesc păstrăv şi de fac rost de păstrăvi din Jiu e şi mai bine. Peşte mănând doar eu şi copila, soţul doar pasta de peşte o mănâncă. Ai mei nu-s cu garnitura de legume şi atunci nu fac, dar în schimb preferă cartofii, mazăre, fasole verde, mămăligă şi orez sârbesc (mai răruţ). Acum că apar verdeţurile vom trece la spanac şi din când în când urzici.
De asemenea, la noi nu lipseşte în nicio zi supa sau ciorba că-i de porc, vacă sau pui, fasole uscată nu prea des, în schimb cea de cartofi cu afumătură sau lucicoş (ciorba de varză), de fasole verde, supa de salată făcută cu lapte, ou... Ne place vara ciorba ţărănească cu tot felul de legume, ai mei preferă tocăniţele cu sosuri, friptura la cuptor, musaca de cartofi cu carne, în schimb pastele doar cu sos şi musai carne. Într-un cuvânt gătesc simplu.
Dimineaţa eu mănânc mai puţin, o banană, rar sar peste ea şi câteodată un covrig, corn la şcoală. Şefu nu mănâncă decât când suntem la munte că în rest e pe fugă şi se cafeleşte dimineaţa (dacă ia vreo pastilă atunci mănâncă ceva), iar copila banană sau lapte cu cereale, iaurt sau îi fac pâine în ou (frigănele) că de asta ar mânca dimineaţa la prânz şi seara şi îşi mai face câte un sendvici.
Seara, de multe ori mâncăm ceva uşor pentru că Diana-i la şcoală cu program după-masă şi atunci mănâncă mâncare gătită la 5 că la 11 când pleacă e prea devreme, singură nu mănâncă, eu doar ciugulesc câte ceva şi aşa că ora prânzului s-a decalat anul acesta, dar ne revenim din vară că la anul va avea şi ea program de dimineaţă. Aşa că mănânc şi eu cu ea, iar soţul cu noi sau mai târziu, când ajunge, deci la cină nu ne mai trebuie mare lucru...ciugulim.
Sâmbăta şi duminica mai mâncăm şi noi dimineţa ouă preparate de la ou moale până la jumeri de ou.
Că vorbeaţi şi de ceapă. La supe sau ciorbe o fierb întreagă şi o arunc când a fiert, la sarmale pun o ceapă pe care o toc cu carnea, nu o călesc, la tocăniţe o călesc puţin, nu să prindă culoare şi depinde, pun o ceapă mică sau o jumătate mare, dar o mâncăm crudă în salată şi rar lângă altceva ce merge. De e verde, atunci nu dăm la o parte.

_________________
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]



Cititi Regulamentul!
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
MihaelaT
Moderator global
Moderator global

feminin
Numarul mesajelor : 6683
Varsta : 41
Localizare : de la poalele Parangului
Data de inscriere : 29/10/2008

http://s202.photobucket.com/albums/aa161/ochi_verzi/lucru%20de%2

Sus In jos

Educativ Re: Idei de mese sanatoase, ca pe vremea bunicii

Mesaj Scris de Admina la data de Mier 02 Mar 2016, 9:50 pm

Eu calesc ceapa, dar nu avem probleme. Conteaza si in ce fel de mancare e pusa ceapa si daca e cu rantas (faina care ingroasa sosul). Eu calesc legumele rapid la foc iute: ceapa, ardei, morcov, ca sa aiba gust mai bun, dar fac multe tocanite de legume (cu condimente indiene) sau ciorba de legume. Daca ar fi si cu ceapa prajita si cu carne de porc (nu prea mananca ai mei), ar fi greu pentru stomac.
Eu nu prea mai fac ciorbe, pt.ca aici nu am reusit sa fac bors acru (nu se acreste) si nu ii place omului acrita cu lamaie sau otet. Dar fac supa de legume sau de carne, pentru copii, cu sos de rosii si taitei. Si supa crema de legume, in diverse combinatii.
Fructe de mare merg foarte bine trase la tigaie, Diada. Calesti in unt sau ulei, niste ceapa si usuturoi, putin, apoi adaugi fructele de mare congelate si le calesti (isi lasa zeama, deci sunt fierte mai mult), pana devin crevetii roze si intra furculita in ele. Nu se calesc mult, cam 10 minute. Si fara capac, ca sa se evapore zeama. Apoi pui suc de rosii, condimente italienesti (busuioc, oregano, maghiran, rozmarin putin) si mai fierbi putin. Pui peste sos, paste fierte al dente (fix cum scrie pe ambalaj) si ai un fel ca la restaurant, la jumatate de pret sau si mai ieftin.
Apoi poti sa faci paella spanioleasca, cam la fel, cu fructele de mare calite/ fierte inainte si adaugat orez fiert pe jumatate, se mai fierbe impreuna cu legume si fructele de mare, ca sa capete gust si orezul. Sunt retete mai bune pe net.
Mai merg puse in feluri asiatice, dar nu cred ca va plac.
Noua ne plac, pentru ca dau aroma unui fel de mancare si chiar nu ies scumpe felurile facute asa, pentru ca marea majoritate sunt paste sau orez, nu carne.

Pareri nutritioniste personale (nu au nicio tinta, sunt concluzii documentate, la care am ajuns in timp).
Problema mare cu bucatara traditionala romaneasca (cea gatita), este ca se fierbe totul, mult, pana nu mai ramane mai nimic nutritiv. Sunt curente alimentare, gen Paleo si raw vegan care subliniaza importanta consumarii de fructe si legume cat mai crude si putin procesate termic.
Si se mananca multa carne, in bucataria romaneasca. zid Mazarea nu e mazare, daca nu are aripioare, fasolea iahnie are afumatura, ciorba de boabe, are costita, musacaua are carne, ardeii umpluti, sarmalele au tocatura, orice felul I are carne si orice fel II are carne. E foarte nesanatoasa, grea si plina de toxine, antibiotice, hormoni, cea din comert.
De pe vremea bunicului, cand era copil: se taia o gaina pe saptamana, care se plimba in ciorba si carnea se manca la felul II cu mujdei, sos, varza, cartofi, etc. Nu aveau frigider, asa ca nu tinea pentru luni si mancau preponderent legume, branzeturi, oua in restul saptamanii.
Carnea la fiecare masa, e "avantajul" omului modern, dar e si problema omului modern care se plange apoi de constipatie, balonare, ia cu pumnul ajutoare de digestie gen Mezim, Trierment, ca sa-l ajute sa digere mult prea multa carne, nesanatoasa. Si uitam ca un pui crestea de un kg intr-un an, aproape, la tara, dar unul de ferma se sacrifica dupa 34 de zile... Un porc la tara traieste tot un an (de primavara pana iarna), dar la ferma se macelareste dupa 3 luni... E de gandit asta! Ce mananca acel porc de ferma, ajunge, vrem nu vrem, in corpurile noastre, ale copiilor nostri. Concentratele mancate de pui, cele care le fac carnea pufoasa si oasele moi, ajung in corpurile noastre. Shocked
In cantitati mici, din cand in cand, poate sa fie asimilat, dar prea mult, poate sa strice. Si plecam de la ideea ca nu avem probleme, nu luam pastile, dar in timp, sistemul digestiv sufera si da rateuri si ficatul trage de la prea multa carne, apar alergii (vorba Mihaelei), de la chimicalele puse in mezeluri, chiar daca sunt proaspete.


_________________
DOAR AZI, sa nu ma supar! Sa nu ma ingrijorez! Sa fiu recunoscator! Sa fiu bun cu ceilalti!

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


avatar
Admina
Administrator
Administrator

feminin
Numarul mesajelor : 8710
Localizare : aproape de tine:)
Data de inscriere : 16/10/2008

http://bylaly.blogspot.ro/

Sus In jos

Educativ Re: Idei de mese sanatoase, ca pe vremea bunicii

Mesaj Scris de danniela la data de Dum 06 Mar 2016, 7:53 am

Apropo de ciorbe, bors, etc. Aici lumea nu prea stie de ciorbe, africanii doar mancare scazuta, au foarte putina traditionala, mai mult imprumutata sau adaptata. Insa musafirilor mei le-a placut ciorba noastra romaneasca. La toti, de orice natie!!! Mai ales cea facuta cu taitei de casa!
Carnea multa eu personal cred ca e ca un curent doar.
Gatitul sanatos nu cred ca impune musai totul fiert sau copt, trebuie sa existe cumva o balanta. Daca e sa compari o ceapa prajita si un parizer, ce ai prefera??
avatar
danniela
Atotcunoscător
Atotcunoscător

Numarul mesajelor : 5626
Localizare : in tarile calde
Data de inscriere : 19/06/2010

Sus In jos

Educativ Re: Idei de mese sanatoase, ca pe vremea bunicii

Mesaj Scris de Admina la data de Lun 07 Mar 2016, 1:14 am

Pai asa zic si eu, decat mezeluri si chimicale, mai bine o ceapa prajita, din cand in cand. Ceva trebuie sa dea gust mancarii, nu?
Cum acresti ciorba, Daniela?
Si aveti reteta buna de bors facut in casa, din tarate? Am incercat odata, dar cu niste tarate amestecate, din mai multe cereale. Nu s-a acrit.

_________________
DOAR AZI, sa nu ma supar! Sa nu ma ingrijorez! Sa fiu recunoscator! Sa fiu bun cu ceilalti!

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


avatar
Admina
Administrator
Administrator

feminin
Numarul mesajelor : 8710
Localizare : aproape de tine:)
Data de inscriere : 16/10/2008

http://bylaly.blogspot.ro/

Sus In jos

Educativ Re: Idei de mese sanatoase, ca pe vremea bunicii

Mesaj Scris de piciul la data de Mier 09 Mar 2016, 6:02 am

Azi pe masa se pun macinicii...ai bunicii, ai stramosilor....nu prea sunt ok cu silueta dar sunt buni in orice forma ar fi...muntenesti sau moldovenesti wink
O strachina si "un infinit" nu cred ca strica!
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine][Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

avatar
piciul
Atotcunoscător
Atotcunoscător

feminin
Numarul mesajelor : 4028
Localizare : online
Data de inscriere : 08/06/2010

Sus In jos

Educativ Re: Idei de mese sanatoase, ca pe vremea bunicii

Mesaj Scris de diada la data de Mier 09 Mar 2016, 9:40 am

rade Exact la asta ma gandeam si eu. Astazi mi-i face mama, macinici cu zeama, dar, cand nu o sa mai fie ea, eu nu o sa fac. La mine in familie nu mananca nimeni, decat eu (si mama). Si eu ma pot lipsi de ei, cum m-am lipsit de multe! mai am sa ma las de ZAHAR, este foarte greu... Chiar, voi cu ce inlocuiti zaharul in prajituri?

_________________
Doresc dusmanilor, cunostintelor, rudelor, bunastare si mie multa rabdare!






[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Important: Inainte de a pune o intrebare pe forum va rog folositi functia  cautare in forum. Poate deja aveti raspuns!
Ne scrieti doar daca este problema de tehnic si moderatorul de pe sectiunea respectiva nu va poate da un raspuns.
___________________
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]/ [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link][url=forestacreative.net]MERCERIE[/url]
avatar
diada
Administrator
Administrator

feminin
Numarul mesajelor : 6489
Localizare : intre zi si noapte
Data de inscriere : 18/10/2008

https://picasaweb.google.com/101308234088606518793

Sus In jos

Educativ Re: Idei de mese sanatoase, ca pe vremea bunicii

Mesaj Scris de danniela la data de Vin 11 Mar 2016, 8:36 am

Ei lasa, ca o data la un an nu fac rau la dieta!!!!
avatar
danniela
Atotcunoscător
Atotcunoscător

Numarul mesajelor : 5626
Localizare : in tarile calde
Data de inscriere : 19/06/2010

Sus In jos

Educativ Re: Idei de mese sanatoase, ca pe vremea bunicii

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum


©Copyright Lucrudemana.com 2008-2015 | All Rights Reserved
FB